Infographic, How to

Het social media-zomerplan: 30 minutes a day [infographic]

0

De zomerperiode is bij sommige organisaties een lastige tijd. Door vakanties schiet het er soms bij in om alles goed bij te houden. Zo schiet het er ook wel eens bij in om de Facebookpagina of het Twitteraccount bij te houden. Want ja, die handige collega die dit normaal doet is er een aantal weken niet. En het kost veel tijd om de accounts de hele dag in de gaten te houden. Is de oplossing dan een social zomerstop?

Planmatige aanpak

Nee, is mijn antwoord. Bij de organisaties die zeggen er geen tijd voor te hebben, ontbreekt het juist niet aan tijd, maar aan een strategie. Want een goed plan, een voorbedachte strategie, is de oplossing. Met een strategie zorg je dat je medewerkers goed nadenken over de inhoud.

De strategie beschrijft het hoe en waarom van je social media-activiteiten en geeft inzicht in je activiteiten. Doordat je een duidelijk doel voor ogen hebt, kun je beter de effecten van social media-acties meten. Wel wil ik hierbij zeggen dat je social media-strategie geen losstaand iets is, maar deel uitmaakt van je communicatiestrategie, die weer voortvloeit uit je organisatiestrategie.

Het 30-minuten-plan

Maar het is ook niet de oplossing om heel de dag je social media-accounts bij te houden en ze constant te checken. De onderstaande infographic van Pardot brengt goed in beeld wat dan wel de oplossing is. De visualisatie laat zien dat veel mensen tijd verliezen aan social media doordat een plan/strategie ontbreekt. Het scheelt een hoop tijd om effectief na te denken over wat social media jou opbrengt en hoe je het strategisch in zet. Je online aanwezigheid kan je namelijk beperken naar 30 minuten per dag, terwijl je dan toch effectief bezig bent. Een half uur per dag? Ja! En zo hou je ook nog eens tijd over voor andere zaken.

Stel een social media-zomerplan op

Dus denk de komende dagen of weken na met je collega’s of betrokkenen en stel een goed social media zomerplan op. Zo hou je in de komende weken, waarin de aanwezigheid van medewerkers beperkt is, tijd over in plaats van tijd te verdoen. Het 30-minuten-plan hoeft overigens niet alleen voor de zomerperiode te gelden!

Ben je benieuwd naar de tips van de makers van de infographic? Scroll dan snel naar beneden om de visualisatie te bekijken. Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar.

Het 30-minuten plan - zo hou jij deze zomer je social media-accounts effectief bij [infographic]
Volg de hele serie Infographic Day. Ben je een liefhebber van infographics? Volg dan ook het Pinterestaccount van Frankwatching. Hier verzamelen we de beste infographics, screencasts en visuals over online en social.

Foto intro met dank aan Fotolia.