Infographic

Veilig omgaan met social media: ben jij alert? [infographic]

0

Met de komst van internet en sociale netwerken en het stijgende gebruik van deze platformen dient een probleem zich aan: veiligheid. We zijn 24 uur per dag en 7 dagen per week online. We kunnen alles plaatsen en delen wat we willen met onze online vrienden. Sta jij stil bij de problemen die zich kunnen voordoen?

Social media zijn populair

Facebook klom binnen vijf jaar van 100 miljoen naar 1 miljard gebruikers. Twitter en LinkedIn hebben momenteel ruim 200 miljoen leden. En Instagram steeg binnen drie jaar van 1 miljoen naar 150 miljoen gebruikers. In de periode 2008 tot 2013 is een grote stijging van gebruikers op diverse social media-platformen te zien. Niet alleen het aantal leden nam in deze periode toe, ook het aantal minuten dat we online actief zijn. Zo worden 100.000 tweets geplaatst binnen 30 seconden en iedere 45 seconden zijn er 100 mensen die zich aanmelden op LinkedIn. Deze cijfers zijn afkomstig uit onderstaande infographic van Security Coverage en laten zien dat social media (nog steeds) populair zijn. Maar zijn we ook alert op de gevaren van het gebruik van deze platformen?

Zijn we voldoende alert?

Uit de infographic blijkt dat in de periode 2012 tot 2013 8 miljoen wachtwoorden van onder andere LinkedIn-gebruikers gehacked waren. Maar ook 500.000 Scribd-wachtwoorden waren niet veilig. Op Twitter zijn van 250.000 gebruikers persoonlijke informatie gehacked en 6 miljoen Facebookleden hadden last van een bug, waardoor er persoonlijke informatie naar een site verstuurd werd. Ligt het probleem alleen bij de platformen? Nee, ook jij als gebruiker bent onderdeel van het probleem, zo laat de infographic zien.

Zo voorkom je problemen

Gelukkig kunnen we de problemen zoveel mogelijk voorkomen. Hoe? Door bijvoorbeeld voor ieder platform een ander wachtwoord aan te maken, dat bestaat uit een combinatie van letters, cijfers en karakters, back-ups van informatie, anti-virusprogramma’s en (misschien wel het belangrijkste) je gezonde verstand. Want denk jij voldoende na over de informatie die je online publiceert?

Wil je meer weten over het veilig omgaan met social media? Scrol dan naar beneden om de infographic te bekijken. Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar.

Veilig omgaan met social media - ben jij alert [infographic]
Volg de hele serie Infographic Day. Ben je een liefhebber van infographics? Volg dan ook het Pinterestaccount van Frankwatching. Hier verzamelen we de beste infographics, screencasts en visuals over online en social.

Foto intro met dank aan Fotolia.