How to

Twitter Cards: verrijk je tweets & verhoog de traffic

0

Wil je een tweet visueel aantrekkelijker maken? Maak dan gebruik van Twitter Cards. Je hebt ze waarschijnlijk al gezien in je tijdlijn. Twitter Cards zorgen ervoor dat een gewone tweet ‘uitgebreid’ wordt met een afbeelding, video of blog waardoor deze opvalt tussen andere tweets. Het trekt de aandacht en meer mensen klikken. Wat je meer verkeer naar je website en dus uiteindelijk meer conversie op kan leveren. Maar hoe werkt die Twitter Card-technologie eigenlijk?

Aantrekkelijker & meer informatie in één tweet

De Twitter Card-technologie voeg je toe aan je website. Die is gratis en voor iedereen toegankelijk. Je kunt kiezen uit verschillende cards, zoals een product card voor webwinkels of een player card om video’s direct af te spelen. Dit is ook handig als je een blog bijhoudt: zodra je deze technologie toevoegt aan je website of blog, dan maakt Twitter automatisch een uitklapbare tweet van alle content die mensen delen van je website.

Hierdoor wordt niet alleen de gebruikelijke tekst (meestal de titel van je artikel) en een link weergegeven in een tweet, maar ook de naam van je website met een logo, de titel, de eerste paar regels en een afbeelding. Visueel dus een stuk aantrekkelijker, maar zo’n tweet bevat ook veel meer informatie. Mensen hoeven niet meer eerst op de link te klikken om te weten waar de content over gaat, maar zien dit meteen in de tweet. Hieronder een voorbeeld.

twitter-cards-toevoegen-aan-tweets

Welke soorten Twitter Cards zijn er?

Er zijn zeven verschillende kaarten die je gratis kunt toevoegen aan je website.

 1. Summary Card: deze standaard-Card en toont een titel, omschrijving, afbeelding en Twitter-account.
 2. Summary Card with Large Image: deze card is eigenlijk gelijk aan de Summary Card alleen dan met een grote afbeelding.
 3. Photo Card: toont alleen een grote foto in een tweet.
 4. Gallery Card: laat een collectie van vier foto’s zien.
 5. App Card: laat de downloadpagina van je app zien.
 6. Player Card: toont video, audio of media.
 7. Product Card: toont productinformatie (ideaal voor webshops).

Adverteerders hebben nog een paar extra mogelijkheden die beschikbaar zijn via het Twitter ads dashboard. Alle Twitter Cards hebben weer andere mogelijkheden. Het is een kwestie van uitproberen.

Resultaten bekijken met Twitter Card Analytics

Twitter Card Analytics geeft je meer inzicht in je content. Welke content spreekt mensen aan? En wordt er veel gedeeld? Hierdoor kun je uitproberen welke Twitter Card het beste voor jou werkt. Je krijgt met deze statistieken bijvoorbeeld inzicht in hoe vaak er op een link geklikt wordt en of een bericht geretweet wordt. Maar je krijgt ook meer informatie over je volgers. Wie zijn de meest invloedrijke volgers?

twitter-cards-analytics

Hoe kun je Twitter Cards installeren?

Het mooie aan Twitter Cards is dat je het maar één keer op hoeft te zetten. Vervolgens wordt zo’n Twitter Card automatisch toegevoegd aan alle content die vanaf je website of blog gedeeld wordt. Dit gebeurt op dezelfde manier als Facebook een afbeelding, titel en korte omschrijving gebruikt als iemand een link naar je blog deelt.

Om gebruik te kunnen maken van Twitter Cards, moet je een aantal regels code toevoegen aan je website en dit valideren bij Twitter. Je moet deze code handmatig toevoegen aan je website, dus dat vereist enige kennis van html. Als je gebruik maakt van een WordPress-website is het veel simpeler. Er bestaan verschillende gratis plugins die je hiervoor kunt gebruiken, zoals de Yoast SEO plugin om de Cards toe te voegen.

Gebruik de Yoast SEO plugin

De gemakkelijkste manier is om gebruik te maken van de Yoast SEO plugin. Je hoeft dan zelf niet de codes op je website aan te passen.

 • Ga in je WordPress-dashboard naar de Yoast plugin.
 • Ga naar de ‘Social’-pagina en zorg ervoor dat ‘Add Twitter meta data’ aangevinkt staat.
 • Vul je Twitter-gebruikersnaam in en klik op ‘Save changes’.

twitter-cards-met-yoast-seo-plugin

Vervolgens ga je naar de validatietool van Twitter om goedkeuring te krijgen voor het toevoegen van Twitter Card aan je website. Klik op de ‘Validate & Apply’-tab en vul daar de url van je pagina in. Klik op ‘Go’ en wacht op de goedkeuring.

twitter-card-validatie-tool

Het nadeel van deze plugin is dat je niet kunt kiezen welk type Card je wilt gebruiken. Een alternatief is om JM Twitter Cards plugin te gebruiken.

Twitter Cards handmatig toevoegen

Twitter cards kun je ook handmatig toevoegen, maar dit vereist enige kennis van de codes van je website.

 • Maak een keuze welke Twitter Card je aan je website wilt koppelen (zie de lijst hierboven).
 • Ga naar Twitter Cards en klik op de link van het type Card dat je wilt gebruiken (je vindt deze onder het kopje Drive engagement from your Tweets’).
 • Kopieer de code en plak deze in de <head>-sectie van je pagina. Pas de code aan jouw website aan.
 • Ga vervolgens naar de Card validator tool van Twitter en vul hier de url in.

Meer gedetailleerde informatie over het handmatig toevoegen van Twitter Cards, vind je in het artikel ‘The definitive guide to using Twitter Cards’ op Forbes.

Wat is het voordeel van Twitter Cards?

Het kost je dus een paar minuten om zo’n Twitter Card te installeren, maar je hebt er daarna alleen maar profijt van. Zodra mensen de artikelen vanaf je website delen, maakt Twitter er automatisch een uitklapbare tweet van. Je verrijkt je tweets met meer content en ze zijn ook visueel aantrekkelijker waardoor ze meer opvallen in een overvolle tijdlijn. Hierdoor zullen mensen er eerder op klikken en krijg je meer verkeer op je website.

Je krijgt ook meer krediet voor je content. En als je jouw informatie ook invult bij ‘twitter:site’ en ‘twitter:creator’, krijg je zelfs dubbel krediet als jouw content gedeeld wordt op Twitter. Een keer als auteur van de content, en een keer als uitgever van de content.

Social Media Week Rotterdam komt eraan! Maaike Gulden is één van de Frankwatching-auteurs die tijdens dit inspiratiecongres een sessie verzorgt in onze Green Room. Nieuwsgierig naar wat Maaike te vertellen heeft over slim zakendoen met Twitter? Kom dan op 24 september om 14 uur naar de Green Room!

Foto intro met dank aan Fotolia.