Inspiratie

De kracht zit hem in het design: zo scoor je in de app store

0

De beste mobiele apps zijn een perfecte combinatie van techniek en design en hebben een voortreffelijke user experience. De looks van je app spelen een grote rol bij het bij moment waarop mensen besluiten je app te downloaden of niet. Waar moet je precies over nadenken als je de look en feel van je app bepaalt?

In dit artikel noem ik vijf elementen om op te focussen bij het ontwerpen van je mobiele app. Met ‘ontwerpen’ doel ik op het app-design, niet het programmeren van de app.

1. Denk aan details

Wat hebben succesvolle apps met elkaar gemeen? Waarschijnlijk het juiste lettertype, genoeg witruimte en hoge-resolutie afbeeldingen. Onderschat nooit de waarde van details: gebruikers waarderen zowel het design als een perfecte navigatie. Steeds meer consumenten hebben een retina-scherm. Het is daarom belangrijker dan voorheen dat je uitsluitend met hoge-resolutie afbeeldingen werkt.

Over het lettertype wordt niet altijd goed nagedacht. Het kan je app maken of breken. Het lettertype is de stem van je merk en zendt een boodschap uit naar de gebruiker. De volgende elementen zijn belangrijk als je een lettertype kiest:

  • Leesbaarheid: Leesbaarheid is (vanzelfsprekend) ontzettend belangrijk in mobiel app-design, want je gebruikers bekijken de content op kleine schermen Dit is dan ook de reden dat je beter sans serif-lettertypen kunt gebruiken dan serif-lettertypen.
  • Gewichten: Verschillende gewichten komen erg van pas als je contrast wilt creëren of visuele hiërarchie wilt weergeven in je app. Light, Normal, Italic, Semibold, Bold en Extra Bold zijn de opties waar je naar zou moeten kijken.
  • Speciale karakters: Als je je app in verschillende talen gaat uitbrengen, moet je kiezen voor een lettertype dat niet alleen geschikt is voor het Latijnse alfabet, maar ook beschikbaar is in speciale karakters, zoals Japans bijvoorbeeld.
  • Licentie: Check altijd de licentie van het lettertype dat je wilt gebruiken. Sommige lettertypen zijn gratis beschikbaar, maar voor commerciële doeleinden moet je soms toch betalen.

2. Betrek je merk

Dit zal geen verrassing zijn, maar het is belangrijk dat je aandacht besteedt aan je merk. Je wilt dezelfde boodschap communiceren via je logo, website en app. Schenk aandacht aan de kleuren die je kiest, en gebruik het logo in de header in plaats van tekst. Op deze manier zal de merkherkenning groeien.

Toen Facebook Instagram kocht, hielden ze vast aan het herkenbare Instagram cameraicoon, maar ze pasten de achtergrond van de app aan naar het standaard Facebook-blauw. Met deze strategie werd de merkherkenning van beide merken in stand gehouden. Als gebruikers de kleur of het logo ergens anders zien, moeten ze aan jouw app denken.

phone app make

3. Een mobiele app is geen website

In het begin van het smartphonetijdperk vergeleken velen de smartphone met een minicomputer. Dit is het niet! Het is heel belangrijk om dit in gedachten te houden tijdens het ontwerpen van je app. Als je app eerst een webapplicatie was, kan het moeilijk zijn om de website en zijn functies te vergeten en helemaal opnieuw te beginnen. Toch is dit de juiste aanpak, want er zijn een aantal significante verschillen tussen mobiele apps en websites.

  1. Consumenten surfen naar een website omdat ze gewend zijn daar alle mogelijke informatie te vinden. Met een app echter, willen gebruikers zo gemakkelijk mogelijk hun doel bereiken.
  2. Zie je app als een boek waarbij je op de eerste pagina van start gaat en pagina voor pagina hoofdstukken leest, maar als je terug wilt naar het begin van het boek dit direct mogelijk is. Apps zouden de gebruiker een duidelijk pad moeten bieden waarin zij gemakkelijk kunnen navigeren.
  3. Maak gebruik van de hedendaagse technologie. Steeds meer consumenten hebben een mobiele telefoon met internet en in tegenstelling tot de meeste desktop computers heeft dit apparaat GPS, een camera en vibratie optie. Deze opties geven je de optie om de interactie aan te gaan met de gebruiker. Je kunt de gebruiker een meer ‘engaging experience’ geven door content te bieden op basis van zijn of haar locatie bijvoorbeeld.
  4. Als consumenten voor hun computerscherm zitten, zijn ze fysiek niet in contact met de website, maar wanneer zij gebruik maken van de mobiele app, voelen ze het apparaat in hun hand. Door gebruikers aan te moedigen de app meer fysiek te gebruiken, zien zij dit als een minder digitale beleving, waardoor de betrokkenheid stijgt.
  5. Consumenten gebruiken mobiele apps door met hun vingers (of duimen) op het touchscreen navigeren. Het is daarom belangrijk erop te letten dat de interface niet te klein ontworpen wordt waardoor het aanklikken van icoontjes bijvoorbeeld onmogelijk is.

Als je een mobiele app ontwerpt, leg de nadruk dan op de mogelijkheden die het touchscreen met zich mee brengt, zodat gebruikers zo snel mogelijk hun doel bereiken.

4. Ontwerp voor verschillende apparaten

De iPhone is niet de enige smartphone die er bestaat, maar dit wordt wel eens vergeten. Wanneer je je app ontwerpt, moet het zowel op Android als op iOS werken en het is geen gek idee om de app ook geschikt te maken voor Windows telefoons. Daarnaast variëren telefoonschermen in formaat, let er dus op dat het ontwerp in meerdere groottes werkt. Idealiter gebruik je 3 afbeelding formaten: hoge, medium en lage pixeldichtheid. Deze voorbereiding bespaart je later veel tijd.

5. Customize voor je gebruiker

‘Een ontwikkelaar focust op user experience en een designer op de looks.’

Niet waar. Een mobiele app-designer kan niet anders dan zich verplaatsen in de gebruiker. Stel je verschillende situaties voor waarin de gebruiker de app gaat gebruiken. Is je app nog steeds gebruiksvriendelijk als je deze gebruikt in fel zonlicht? Witte tekst op een donkere achtergrond maakt het voor gebruikers met oogproblemen erg lastig om te lezen. Denk ook goed na voordat je een lettertype kiest: werkt het lettertype goed in verschillende talen? De beste manier om je app te testen is om de minst in technologie geïnteresseerde persoon uit je familie te vragen om het uit te proberen – en dan kan ik je garanderen dat je een aantal waardevolle inzichten krijgt.

Mobiel app-design is een uitdaging, maar kan voordelig voor je onderneming uitpakken als je het goed doet. Welke apps slaan volgens jou de spijker op zijn kop? Deel het in de reacties!