Reportages, Trends

10 dingen die je moet weten voor een succesvolle startup

0

Ieder jaar heeft Web Summit een aantal programma’s voor jonge en opkomende startups uit heel de wereld. Startups kunnen zich aanmelden en mogen gedurende de Web Summit één dag hun idee of product pitchen aan alle bezoekers van Web Summit. Ik en mijn collega’s waren daar één van. En dit is wat we ervan geleerd hebben.

Ieder jaar heeft Web Summit een aantal programma’s voor jonge en opkomende start-ups uit de hele wereld. Startups kunnen zich aanmelden en mogen tijdens de Web Summit één dag hun idee of product pitchen aan alle bezoekers. Dit jaar waren er maar liefst 1000 star-ups geselecteerd voor de verschillende programma’s. Alpha is voor beginnende startups met minder dan 100.000 euro financiering, Beta tot 500.000 euro en Start vanaf 500.000 euro.

De bizarre drukte en informatie overload dreunt nog door in mijn hoofd. Een week vol inspiratie, nieuwe inzichten en bevestigingen. Met een team van drie man gingen wij maandag als onderdeel van het Alpha-programma vol energie en bravoure richting Dublin voor het startup- en nerd-mekka Web Summit 2014. Samen met zeventig andere Nederlandse startups hebben we een week lang gepitched tot we er bij neer vielen!

Droom: een te gekke startup runnen met miljoenen gebruikers

Begin dit jaar zijn wij binnen onze agency een eigen startup begonnen. Enerzijds om met een project compleet los te kunnen gaan op design, animatie en techniek. In feite een manier om het personeel te scholen en om ze een enorme boost te geven. Anderzijds koesteren we de droom om ooit een te gekke startup te mogen runnen met miljoenen gebruikers. Met Bundlin, een linkcuratie-platform met een sterke focus op usability en design, willen we in één minuut een paar links bundelen, waardoor je een visueel ‘look book’ kunt creeëren over een onderwerp waar je echt veel vanaf weet.

Genoeg over onze startup: wat namen mijn collega’s en ik, als Dutch digital agency en startup, mee van Web Summit?

IMG_9719

Ons team bij Web Summit 2014.

1. We zijn eigenlijk al heel ver in Nederland

Wat mij het meest verbaasde is hoe ver Nederlandse bureaus zijn. De gemiddelde kwaliteit van de producten die de Dutch digital agencies opleveren is echt van wereldniveau. Er zijn een paar Amerikaanse en Engelse bureaus die geweldige producten maken, maar Nederland hoeft zich nergens voor te schamen. Met name de ontwikkelmethodieken en de grote focus op concept zijn de handelsmerken van de Nederlandse startup- en agency-scene.

2. Er zijn veel, heel veel start-ups in de wereld!

Rondlopen op Web Summit voelt alsof je onderdeel bent van een enorme mierenkolonie. Het is bijna niet te omschrijven hoeveel startups er aanwezig zijn op Web Summit. Met bijna duizend startups vertegenwoordigd door drie à vier man, waren er alleen al 6000 (co-)founders aanwezig. Grote nieuwkomers in de startup-scene kun je voornamelijk vinden op de Machine Summit. Hier stonden alle domotica-, robotica-, drones- en 3D-printer-startups. Door de dalende prijs van de productie is het voor jonge start-ups makkelijker dan ooit om zich op de hardwarekant van de technologie te storten.

_33A2631

3. Er is genoeg geld voor startups

Het was bijna alsof er voor iedere startup een investeerder rondloopt. Gekenmerkt door de rode ‘investor badge‘ werden zij dagen lang gestalkt door alle financiering zoekende oprichters. Dat is ook niet gek, want er is behoefte aan goede startups om in te investeren. Geld moet rollen en zeker in de wereld van venture capital. Een aantal keer werd er aan ons uitgelegd waarom wij het desbetreffende hedge fund zouden moeten overwegen, bizar! De cijfers van hedge funds en accelerator-programma’s liegen er niet om. De portefeuilles die de afgelopen vijf jaar met miljarden gestegen zijn, zijn niet de uitzondering maar de norm.

4. Scalibility, productiekwaliteit & user experience zijn musts

De kwaliteit van techniek en de professionaliteit van de uitvoerende teams zijn een terugkerend thema in alle serieuze producten die we op de beurs tegenkwamen. De startups met veel potentie hebben allemaal een sterke focus op continuous deployment (snel aanpassingen kunnen doorvoeren in het product) en de schaalbaarheid van het product naar veel potentiële gebruikers. Door de hoge verwachtingen van de gebruikers, zowel bij B2C als B2B, moet de kwaliteit van de gebruikerservaring hoog zijn. Nederlandse startups zijn goed bezig op dit gebied naar mijn idee, wat ook de reden is voor groei in de startup-markt van ons land.

5. Nederland staat nog niet op de kaart van het grote Silicon Valley-geld

We beheersen ‘user centered design’ in Nederland als een van de beste, maar we zijn nog steeds een vreemde eend als het gaat om venture capital. Startups als Blendle, Peerby, Wercker en 3D Hubs beginnen dit imago langzaam te veranderen. We werden meerdere malen vreemd aangekeken als wij na het pitchen van Bundlin vertelden dat we uit Amsterdam komen. “Oh leuk, wanneer verhuizen jullie naar The Valley?”

De nieuwe generatie, die vooral actief is in groepen als Young Creators en Makers Club, kan de komende jaren nog relatief lastig aan internationale financiering komen. Een misschien nog wel belangrijker probleem is de gematigde interesse van de internationale media in onze Nederlandse startups.

6. Het gaat niet om wat je nu hebt

Een mooi inzicht dat wij kregen van een Amerikaanse investeringsmaatschappij was dat ze nooit investeren in ideeën. Ideeën veranderen namelijk altijd gedurende het bestaan van een startup. Investeerders kijken naar je toekomstvisie en naar het team. “Kan het team de veranderingen in de markt herkennen en het concept daar wel snel op aanpassen?” Zorg dus dat je met je team zowel in de techniek, het design en in de marketing een goed plan hebt.

7. Startups gaan niet meer over The Next Big Thing

Hoewel The Social Network niet meer dan een geromantiseerd sprookje is, is het toch een van mijn favoriete films. Het najagen van een hoger doel met als potentieel resultaat miljoenen gebruikers die gebruik maken van je product. De startup-scene lijkt deze grootsheidswaan langzaam te zijn ontgroeid. Startups gaan veel meer over lokale ideeën die snel kunnen schalen.

Een paar jaar geleden was een factor duizend op een investering een normale eis. Toen zou er, voor iedere euro die geïnvesteerd werd, een potentieel van 1000 euro uit terug moeten komen. De nieuwe lichting startups gaan veel meer over ‘honderd miljoen’ ideeën. Een dienst of product dat snel een hoge marktpenetratie kan bereiken en hierdoor in relatief korte tijd een ROI heeft.

IMG_9823

8. Je idee pitchen is net zo waardevol als uitgebreide user tests

De pitchdag was een heel waardevolle ervaring. Op de eerste dag van Web Summit mochten wij de hele dag onze startup pitchen aan iedereen die het maar wilde horen. Gek genoeg is het pitchen van je idee een vorm van productontwikkeling. Tijdens je pitch merk je wat je luisteraars triggert en wat niet. Gedurende de dag schaaf je constant je pitch bij, totdat je eigenlijk onderdelen van het concept aan het pitchen bent die nog helemaal niet in de originele scope waren meegenomen.

Daarnaast merk je dat sommige features totaal geen reactie oproepen. Wij hebben het concept in zijn fundament goed bij kunnen schaven. Geen radicale veranderingen, maar subtiele nuances die het product echt beter maken. Dit is iets dat we zeker meenemen met onze klantprojecten. Door meer te praten, ofwel sparren over concepten, kun je in een vroeg stadium grote problemen tackelen.

_33A2570

9. Er komt een Airbnb voor alles

‘Wij zijn de Airbnb voor X’. Een van de meest gehoorde uitspraken tijdens de Web Summit 2014. Een Airbnb voor boten en een Airbnb voor luxe boten. Een Airbnb voor Vakantiehuisjes en luxe vakantiehuisjes. Een Airbnb voor honden, katten, speelgoed en gereedschap: er komen Airbnb’s voor alles wat je maar kan verzinnen. De ‘deeleconomie’ waarin consumenten steeds minder producten en diensten bezitten, maar alles lenen of huren de toekomst is! Bereid je voor om straks je keukenservies een weekend uit te lenen, om zo een oppasadres voor je hond te regelen.

10. Javascript is de nummer één programmeertaal

Tot mijn verbazing vertelde de Scott Chacon van GitHub in zijn presentatie dat Javascript de nummer één taal is op Github, gevolgd door Java, Python en Ruby. Php is nog steeds de grootste taal op het internet als je kijkt naar bestaande websites en applicaties. Als je kijkt naar open source, staat PHP nog maar op de zevende plek.

Javascript en populaire frameworks als NodeJS (Javascript als backend-taal), AngularJS, Cordova en JQuery hebben ervoor gezorgd dat Javascript de grote jongen onder de programmeertalen geworden is. Teams met een focus op Javascript zijn breed inzetbaar en kunnen tegenwoordig zowel in de frontend, de backend als met multiplatform-applicaties uit de voeten.

IMG_9845

Het een fascinerende en inspirerende week. We zijn met een verse blik op onze industrie terug gekomen en gaan de komende maanden knallen om volgend jaar nog meer onderdeel te zijn van de snel veranderende startup-wereld! Web Summit 2015, nu al een aanrader. Je kunt alle discussies, talks en panels van het evenement terug zien op het YouTube-kanaal.

Illustratie intro met dank aan Fotolia.