Reportages

3 veelbelovende Nederlandse startups & hun Web Summit-ervaringen

0

De bezoekers (naast de aanwezige media) van een evenement als Web Summit vallen uiteen in twee groepen: startups en investeerders. Ik ben benieuwd naar die eerste groep. En dus sprak ik drie startups aan: wat zijn hun verwachtingen en met wat voor product willen zij de wereld veroveren?

Meer dan 500 sprekers en ruim 22.000 bezoekers uit 109 verschillende landen. Het gebeurde vorige week tijdens het grootste tech-evenement in Europa, het Web Summit 2014 in Dublin. Als startup krijg je een eigen stand, waar je de media en investeerders te woord kunt staan. ‘Stand’ is misschien niet het goede woord, aangezien het niet meer is dan een plank van een meter breed met daarop het logo van de startup.

Ondanks de vele inspirerende sprekers, zoals de CEO van Oculus Rift (Brendan Iribe), een hoge baas van Twitter (Adam Bain), de Chief Marketing van Nike, skateboardlegende Tony Hawk en zelfs U2 lead-zanger Bono wil ik omschrijven hoe drie Nederlandse startups een overweldigend evenement als het Web Summit hebben ervaren. Tijdens mijn bijna eindeloze speurtocht door de verschillende hallen ben ik met drie totaal verschillende Nederlandse startups in aanraking gekomen.

Heppee

Bart de Lege en Duco Visbeen van Heppee.

Heppee

Heppee is een app voor kinderen van gescheiden ouders. Er zit een logeerkalender en een to-do-lijstje in. Maar kinderen kunnen er ook gevoelens, filmpjes en foto’s delen. Ouders, kinderen, oppassers en scholen kunnen dankzij deze app beter communiceren. De app wordt op dit moment getest en wordt eind januari gelanceerd. De makers combineren de lancering met een ‘demoday’ die wordt georganiseerd door Vodafone. Heppee verzorgt daar een pitch aan ruim 200 investeerders.

MoreApp

MoreApp is een app die bedrijven kunnen gebruiken om papieren formulieren te vervangen. Met de app is het vastleggen van informatie goedkoper, sneller en leuker. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor werkbonnen, bezoekverslagen, urenbriefjes, inspecties, enquêtes en alle andere soorten formulieren.

IMG_1953

Thom Bokelaar van MoreApp.

In september vorig jaar zijn de bedenkers begonnen met het ontwikkelen van de form builder, een webapplicatie die bedrijven kunnen gebruiken om formulieren te maken en te integreren met andere systemen. Achmea, Scania, Dura Vermeer, Vestia en meer dan 1000 anderen bedrijven maken inmiddels gebruik van de tool. Een uitgebreide beschrijving van MoreApp verscheen eerder in de rubriek Gespot.

UseClark

UseClark is een documentlezer (net als Preview en Acrobat Reader), waarmee je teksten sneller kunt opnemen, analyseren en onthouden. De reader toont direct de highlights, zodat je weet of de tekst überhaupt interessant genoeg is om volledig te lezen. Daarnaast worden je ogen tijdens het lezen begeleid zoals bij een karaokewedstrijd. Ook zie je een samenvatting van de tekst. De app staat momenteel ter goedkeuring in de App Store.

De software is gebaseerd op tien jaar ervaring in cognitieve neuropsychologie en is al bij meer dan 70.000 mensen getest. De doelstelling is om het simpel en makkelijk te maken om grote hoeveelheden teksten op te nemen, te analyseren en te onthouden.

UseClark

Oscar de Bos van UseClark.

Verwachtingen & resultaten

Alledrie de startups hadden hoge verwachtingen van Web Summit 2014. Met name het leggen van contacten met investeerders was belangrijk. En aan investeerders en media-aandacht geen gebrek. Heppee werd zelfs uitgelicht op het Ierlse webblog Independence. UseClark heeft ruim 156 leads en MoreApp een record aan nieuwe gebruikers.

Te veel startups?

Er waren volgens de startups eigenlijk te veel startups aanwezig. Velen doen bijna hetzelfde en door de hoge aantallen is het moeilijk om de succesverhalen eruit te pikken. Het is nog maar de vraag hoeveel bedrijven zullen overleven. Web Summit zou eigenlijk een strengere selectieronde moeten hebben om alleen de echte toppers toe te laten.

Slechte wifi-verbinding

Daarnaast vinden de startups het onacceptabel dat er tijdens een evenement van dit formaat een bijzonder slechte wifi-verbinding was. Vrijwel iedere deelnemer wil online demonstraties tonen via smartphone of tablet. De organisatie moet zichzelf daarom wel even achter de oren krabben, zo is de algemene stemming. Paddy Cosgrave, CEO van het evenement, heeft dan ook ‘on stage’ hierover zijn eigen frustraties uitgesproken.

Verdiep je in het publiek & de investeerders

Toch is iedereen enthousiast en wil volgend jaar weer. Ook raden de startups anderen aan om volgend jaar te komen. Maar wel met een stand, anders is het lastig om op te vallen. Ook is het verstandig om je van te voren te verdiepen in het publiek en de verschillende investeerders die naar zo’n evenement komen. Door goed voorbereid te zijn kun je er meer uithalen.

Netwerken, ook rondom het evenement

Tijdens de activiteiten rondom het evenement is het trouwens ook belangrijk om goed te netwerken. Veel Ierse kroegen zijn speciaal opengesteld om Web Summit-gasten te ontvangen. Er worden ook speciale feestjes en netwerkborrels georganiseerd. Zelf werd ik door Deloitte uitgenodigd om van een paar glazen Guiness te genieten in een typisch Ierse pub. Dit feestje werd speciaal georganiseerd voor Nederlandse startups. Maar ook Twitter en Salesforce hadden hun eigen feestjes met hun eigen gastenlijsten. Mijn tip is om er voor te zorgen dat je op deze gastenlijsten komt te staan. In de pub werden misschien nog wel de meeste connecties gelegd.

Ik ben er volgend jaar weer bij. Jij ook?

Illustratie intro met dank aan Fotolia.