Video, How to

B2B-video’s kunnen veel leuker: 6 vermakelijke voorbeelden

0

Sinds een aantal jaar kom je er eigenlijk niet meer onderuit om video te gebruiken in je marketingmix. Video is uitermate geschikt om een band met de kijker op te bouwen, en dus om engagement te creëren. In de B2C-sector wordt online video al langer gebruikt. Maar ook de B2B-markt zet steeds vaker online video’s in. Helaas zijn deze video’s vaak saai, te serieus en langdradig. Waarom?

Serieus is niet altijd de oplossing

Een hoop bedrijven in de B2B-sector denken dat zij serieus moeten doen om serieus genomen te worden. Dit in tegenstelling tot de B2C-sector. Hier wordt vaak alles uit de kast getrokken om een pakkende online video te produceren. Een voorbeeld hiervan is de ‘Add more drama’-video van tv-kanaal TNT in België. De video werd opgepikt door de pers en veelal gedeeld op social media, waardoor hij ondertussen 51 miljoen views op de teller heeft.

Een andere succesvolle B2C-video is deze video van de Dollar Shave Club. In de video wordt één vraag op humoristische wijze en met lichte zelfspot beantwoord: waarom lid worden van Dollar Shave Club? Ook deze video werd opgepikt door de pers en social media, wat zorgde voor zo’n 17 miljoen views.

Accepteer cookies

Succesfactoren

Hoe komt het dat deze video’s zo goed aanslaan? Dat komt door de volgende succesfactoren:

  • Ten eerste valt bij beide video’s op dat zij gebruik hebben gemaakt van humor en lichte zelfspot. En dat is slim. Humor schept of verhoogt een gevoel van intimiteit en sympathie en vermindert negatieve gevoelens en gedachten waardoor er positieve merkassociaties ontstaan. Dat is handig, het is namelijk algemeen bekend dat consumenten de neiging hebben om producten aan te schaffen van bedrijven die zij leuk vinden.
  • Ten tweede verwijzen de video’s direct naar de unique selling points van de bedrijven. Voor TNT is dat het vertonen van meer drama op tv, voor Dollar Shave Club is dat een abonnement waarbij er maandelijks goede scheermesjes voor weinig geld opgestuurd worden.
  • Ten derde hebben TNT en Dollar Shave Club ervoor gezorgd dat er een zogenaamde high contingency awareness ontstaat bij de kijker bij het zien van de video. Dit houdt in dat de humor die in de video gebruikt wordt, overduidelijk gelinkt is met het product van het bedrijf. Hierdoor onthoudt de kijker makkelijker dat de video van het bedrijf in kwestie afkomstig is.
  • De laatste succesfactor is de goede videokwaliteit. Mensen kijken liever naar mooi gemonteerde beelden dan naar amateuristische video’s van smartphonecamerakwaliteit. Dit betekent overigens niet dat er altijd een enorm budget nodig is om een kwalitatief goede video te maken.

People do business with people, not businesses

Waarom zouden deze succesfactoren niet voor online video in de B2B-sector kunnen gelden? Denk daarbij aan de uitspraak ‘People do business with people, not businesses’. Je klanten en prospects zijn ook gewoon mensen die door dezelfde technieken getriggerd worden als in een B2C-omgeving. Ook zij kopen liever iets van een merk waar ze een positieve associaties mee hebben.

Voorbeelden van vermakelijke B2B-video’s

Laten we kijken naar wat voorbeelden van bedrijven die naar mijn mening een vermakelijke en aantrekkelijke online B2B-video hebben gemaakt. Ik som er een aantal voor je op.

Als eerste een video van De Amersfoortse met in de hoofdrol een ondernemer die zijn dag niet heeft, maar die ondanks extreme tegenslagen toch positief blijft. De ondernemer gaat door waar anderen zouden stoppen. Uiteindelijk blijkt dat ook de slogan te zijn van de verzekeringsmaatschappij.

Als tweede een video van Microsoft Digital Advertising Solutions. In deze video wordt er slim gebruik gemaakt van een rollenspel tussen een adverteerder en een consument.

Accepteer cookies

Als laatst twee video’s van Volvo-trucks. In de eerste video, genaamd de ’Epic Split video’, is acteur Jean-Claude Van Damme te zien die een bizarre stunt uitvoert tussen twee Volvo-trucks. Op deze video werden tientallen spoofs bedacht waardoor de video nog meer aandacht kreeg.

Accepteer cookies

In een andere video laat Volvo een truck besturen door een hamster om te laten zien hoe makkelijk het is om een Volvo-truck te besturen.

Accepteer cookies

Maak gebruik van de succesfactoren van online video

Het is opvallend dat de bovengenoemde B2B-video’s ook gebruik hebben gemaakt van de succesfactoren van online video: een kwalitatief goede video waarin humor wordt gerelateerd aan het product, gecombineerd met het tonen van de unique selling points van het bedrijf.

Mocht je van plan zijn om een online B2B-video te (laten) maken, houd deze succesfactoren dan in je achterhoofd. Zo verander je het online B2B-video imago gegarandeerd van droog naar vermakelijk!

Foto intro met dank aan Fotolia.