Cases

Enterprise social media: kijkje in de Philips Community met 59.000 leden

0

Multinational Philips begon in 2010 met het interne sociale netwerk Philips Community. Op het hoofdkantoor in Amsterdam sprak ik met Dennis Agusi, als global internal communications manager verantwoordelijk voor het sociale netwerk. Over het ontstaan van Philips Community, het succes van het netwerk en zijn toekomstvisie op interne social media bij Philips.

Na zijn indiensttreding in 2010 heeft Dennis samen met het Internal Communications team gewerkt aan de totstandkoming van Philips Community: het interne sociale netwerk waar Philips-medewerkers samenwerken en kennis met elkaar delen. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 59.000 medewerkers aangesloten op de Philips Community.

Het ontstaan van Philips Community

In 2010 is Philips op zoek gegaan naar geschikte technologie om een intern platform te realiseren, waarop Philips-medewerkers wereldwijd met elkaar in contact konden komen en kennis konden uitwisselen. “Tijdens het selectieproces voor een Enterprise Social Network (ESN) hebben taakgroepen verschillende oplossingen met elkaar vergeleken. Door deze aanpak ontstond er meteen content, welke bij de lancering van het platform kon worden gebruikt. Na het selectieproces is het platform in elf weken gerealiseerd”, zegt Dennis. Ook de naam ‘Philips Community’ is via een ideation-proces gezamenlijk tot stand gekomen.

Philips community screenshot

10.000 medewerkers bij de community na 2 maanden

In de eerste twee weken na de lancering was het netwerk alleen op uitnodiging toegankelijk. Door die exclusiviteit werd de nieuwsgierigheid van medewerkers gewekt, denkt Dennis: “Er werd veel over Philips Community gesproken. De promotie van het netwerk is eigenlijk alleen via word-of-mouth gegaan. Na twee weken is het netwerk voor iedereen opengesteld en na twee maanden waren er al 10.000 medewerkers op aangesloten.”

Philips Community is toegankelijk voor alle Philips-medewerkers met een e-mailaccount. Nieuwe medewerkers ontvangen een uitnodiging waarmee ze zichzelf aan kunnen melden. Omdat het netwerk onderdeel uitmaakt van het on-boardingproces meldt vrijwel iedere nieuwe medewerker zich aan. “Het netwerk is inmiddels een geaccepteerd kanaal voor interne communicatie en samenwerking. Sommige medewerkers verwijzen zelfs in hun e-mailhandtekening naar hun Philips Community-account” zegt Dennis. Het mag gerust een groot succes genoemd worden: inmiddels is 90 procent van de communicatie op het netwerk werkgerelateerd.

Succesverhalen

Tijdens de eerste vier jaar dat het ESN bestaat, zijn er een aantal successen geboekt. Zo geeft Dennis het voorbeeld van de lancering van een designer fietslamp: “Traditioneel zouden we voor het testen van de lamp externe bedrijven inhuren. De fietslamp is nu getest door een groep medewerkers, de bike2work-groep. Hierdoor konden we de testresultaten sneller verwerken en hebben we veel kosten bespaard.”

Dennis noemt een voorbeeld: “Tijdens het WK in 2010 maakten medewerkers een groep aan om te discussiëren over het WK- voetbal, met collega’s in alle landen. Ze leerden elkaar daardoor beter kennen en maken nu ook voor andere onderwerpen gebruik van elkaars kennis. Dit zorgde voor grotere betrokkenheid van deze medewerkers met elkaar en de organisatie.”

Gamification

Het succes van het ESN is ook het gevolg van gamification binnen het platform. Zo kunnen gebruikers  aan elkaar badges uitdelen. Bijvoorbeeld de ‘Eager to win’, ‘Team up to exel’ en ‘Take ownership’. Deze badges geven gebruikers een herkenbare meerwaarde binnen het netwerk.

Badges in de Philips Community

Het social media-diploma

Een ander voorbeeld van gamification binnen het ESN is het social media-diploma. Via een interactieve game toetst Philips of een deelnemer de social media-richtlijnen van Philips kent. Als je slaagt voor de test krijg je het diploma, dat zichtbaar wordt in de community. Daarnaast is er een wall of fame, waar je kunt zien wat de scores per land zijn en welk land het beste scoort.

Philips Community wall of fame

Meten: data & infographics

Het succes van interne social media toont Philip aan door het delen van de data, verwerkt in overzichtelijke infographics, met de stakeholders. Hierbij kun je denken aan het aantal gebruikers per afdeling, waaruit je een beeld kunt krijgen over de adoptie van het platform. Maar ook aan de meest voorkomende onderwerpen waar over gesproken wordt, op basis van hashtags. Dit geeft het management een beeld over wat er leeft binnen de organisatie. Een ander voorbeeld is de snelheid waarmee wordt gereageerd op bepaalde typen content. Zo wordt er op een vraag in 55 procent van de gevallen, binnen een uur gereageerd door een collega en in 90 procent van de gevallen binnen 24 uur.

Philips Community report

Als je geïnteresseerd bent in meer cijfers van de Philips Community, dan verwijs ik je graag naar de blog van Dennis op LinkedIn, waarin hij toelicht hoe er gemeten wordt en meer voorbeelden geeft van de resultaten.

Toekomst: integraties met andere systemen

Als we kijken naar de toekomst van interne social media bij Philips, dan ziet Dennis meer integraties ontstaan met andere systemen: “Het is nu al zo dat als een gebruiker reageert op een bericht op het intranet, dit inclusief reacties en likes wordt getoond in Philips Community. Door meer integraties met andere systemen binnen Philips, evolueert Philips Community naar een centraal platform van waaruit de medewerker zijn werk doet: een digital workplace. Allemaal met als doel het werk voor medewerkers eenvoudiger te maken.”

Illustratie intro met dank aan Fotolia.