Trends

Haptische feedback via je touchscreen & 3D-tekenen: de nieuwste gadgets

0

Op CES kun je werkelijk van alles tegenkomen: speelbare schoenen, een 3D-tekenpen of een irisscanner om je pc te beveiligen… Je vindt echt bijna alles op deze beurs. De enorme variatie is ook het leuke van CES. Soms zie je leveranciers meerdere jaren, de eerste keer met een prototype en het jaar erna met het echte product. In dit artikel deel ik 6 opvallende gadgets van CES met je.

Houd je ogen op de weg als je van radiostation verandert

Fabrikanten van microprocessoren hebben het nadeel dat ze voor de toepassingen van hun producten afhankelijk zijn van bedrijven die met hun chips aan de slag gaan. Om bedrijven aan het denken te zetten over de mogelijkheden, toont het Nederlandse bedrijf NXP ieder jaar op CES de laatste prototypes. Dit jaar was die onder andere technologie voor zogenoemde haptische feedback.

Haptic feedback‘ is gerelateerd aan wat je voelt. Een echt toetsenbord heeft een aanslag waar bij je voelt dat er iets gebeurd, een on-screen toetsenbord heeft dat natuurlijk niet: het is een volledig vlak oppervlak. NXP toont een prototype waarbij je op het oppervlak van een smartphone een bepaalde ribbel kunt voelen, of beter gezegd een weerstand. Het is moeilijk uit de leggen als je het niet hebt gevoeld, maar als er op het scherm een ribbelpatroon wordt getoond, kun je met de vinger de ribbels voelen.

Hiermee kun je bijvoorbeeld een radiostation zoeken op een touchscreen zonder dat je naar het scherm hoeft te kijken. Dit zijn alleen nog maar voorbeelden waar je de technologie voor kunt gebruiken.

Accepteer cookies

Speel een spelletje op je schoen

Schoenen zijn om op te lopen. Maar Sketchers denkt dat je met schoenen nog veel meer kunt doen, bijvoorbeeld een spelletje erop spelen. Het spelletje wat je kunt spelen is de moderne variant van het bekende spel ‘Simon zegt’, waarbij vier lichten willekeurig achter elkaar aan gaan. Het is aan jou om de volgorde te onthouden en de volgorde na te spelen.

Nu is het spel geïntegreerd in de schoen. Als je wilt spelen, leg je je voet op je andere been zodat je schoen horizontaal ligt en je kunt gaan spelen. Er is een speciale versie voor jongens (stoere schoen) en voor meisjes (roze schoen).

Accepteer cookies

Warm scheren

De laatste jaren zijn er wel ontwikkelingen op het gebied van scheren, maar dan met name in het businessmodel, zoals het scheermesjesabonnement van bijvoorbeeld Shavehouse. Op CES toont Smartrazor wel een innovatie, namelijk verwarmde mesjes waarmee je volgens hen makkelijker en sneller kunt scheren.

Accepteer cookies

3Doodler

Dat we 3D kunnen printen, dat weten we nu wel zo’n beetje. Maar 3Doodler komt nu met de tweede versie van de 3Doodler-pen waarmee je 3D kunt tekenen. Als je je bij onderstaand filmpje afvraagt waarom deze man zo’n vreemde bril op heeft: die heeft hij ook zelf getekend en daarna de glazen erin laten zetten. Omdat het materiaal eigenlijk direct afkoelt, kun je echt in de hoogte werken, naast natuurlijk in laagjes.

Accepteer cookies

Smart Textiles

Smart textiles‘ is een vrij breed begreep, maar de essentie is dat dit textiel is waarbij extra functionaliteit is toegevoegd. In het geval van AiQ gaat het om elektrische geleiding door roestvrijstalen draden die in de stof zijn geïntegreerd en zorgen dat je hartslag wordt geregistreerd. In dit voorbeeld is het een sport-bh waar het in is geïntegreerd, maar je kunt je ook toepassingen voorstellen in de medische hoek.

Accepteer cookies

Beveilig je pc met je oog

Vorig jaar was Eyelock al op CES aanwezig, toen nog met een prototype van hun irisscanner, de Myris. Het idee achter Myris is dat de iris het meest veilige biometrische kenmerk is. In Nederland vind je het onder andere op Schiphol waar je met Privium en je iris door de grenscontrole kunt gaan.

Eyelock brengt dit nu naar de pc toe en claimt dat de kans op een false match (False Acceptance Rate, FAR) 1 op 1.500.000 is. Volgens hen is het veel veiliger dan alle andere bekende methoden zoals stem, vingerafdruk en gezichtsherkenning. Je gebruikt geen userid en wachtwoord meer, je iris vervangt beide.

Accepteer cookies

Foto intro met dank aan Fotolia.