Content

SEO: zo haal je toch conversie uit populaire zoekwoorden

0

Zo nu en dan stoot je als SEO-copywriter op een goudmijn: een zoekwoord met een torenhoog zoekvolume en petieterige concurrentie. Je ogen fonkelen, je handen kriebelen om te schrijven, je broedt op call-to-actions. Tot je beseft: ik mag het niet gebruiken. Want jouw klant – bijvoorbeeld een hondenfokker – geeft helemaal geen ‘gratis honden’ weg. Plots blijkt de goudmijn een doodlopend straatje, en geen snelweg richting succes. Of wel?

Geen conversie?

Hoe kon je je zo vergissen? Nou, je zag de derde pijler van zoekwoordonderzoek over het hoofd: de conversieratio. Het percentage bezoekers dat doet wat jij van hen verwacht. Zoals een hond … kopen. Optimaliseer je dus een pagina voor de trefwoordengroep ‘gratis honden’? Dan lok je wel bezoekers naar je website, maar die brengen niets op. Want zij vinden geen gratis honden op de website en klikken dus meteen weg.

Wél conversie!

Toch leiden zulke trefwoorden níét altijd naar een blinde muur. Soms plavei je zelf een knappe uitweg voor je lezer. Resultaat? Meer (tevreden) bezoekers, en dus meer verkoop. Drie voorbeelden van hoe je dat doet:

Choosing mattress and bed.1. Overtuig je lezer toch

Onlangs schreef ik SEO-teksten voor een meubelwinkel. Een van de top-zoekwoorden was ‘goedkope matrassen’. En wat werd dáár op gezocht! Dat mocht ik niet laten liggen. Maar de klant zou nooit akkoord gaan. Want in zijn winkel liggen geen flinterdunne mousse matjes. Wel veermatrassen, boxsprings en traagschuimmatrassen van topmerken. Niet te omschrijven als ‘goedkoop’, want dat klinkt slecht. ‘Voordelig’ trekt meer aan, maar dat tikken jij en ik dan weer niet in op Google.

De oplossing?

Oké, je wilt graag goedkoop je matrassen kopen. Maar daarom zoek je nog geen goedkope matrassen. Je wilt topkwaliteit, voor een vederzachte prijs. En die vind je hier: geen ‘goedkope’ matrassen, maar veermatrassen, boxsprings en traagschuimmatrassen van topmerken. Ze gaan langer mee dan goedkope matrassen. Dus dat komt je uiteindelijk voordeliger uit. En je slaapt de komende jaren als een roosje. (…)

Let op: dit ‘gepuzzel’ werkt alleen als de inhoud daadwerkelijk aansluit bij de zoekopdracht. En als de tekst overtuigt. Denk aan de honden van het begin: van ‘gratis honden’ naar ‘exclusieve rashonden’? Dat is een grote sprong. Eén die ik niet zou wagen. Want de echte gratis-zoeker is níét je doelpubliek.

Lip balm with shadow isolated on white2. Bied the next best thing

Stel: je verkoopt een middel tegen een (nu nog) ongeneeslijke aandoening, zoals een koortslip (in België beter bekend als ‘koortsblaasjes’). Je optimaliseerde al pagina’s voor ‘koortslip’, ‘koortslip voorkomen’, en ‘wat is een koortslip’. Ook ‘koortslip genezen’ is een sterk zoekwoord. Alleen matcht dat niet met wat jij verkoopt: jouw product verzacht alleen de symptomen.

Goed nieuws: het is niet te genezen

Wat nu? Goed nieuws (voor de copywriter, tenminste): voorlopig kan niemand een koortslip genezen. Dus vinden zoekers nergens het perfecte antwoord. Wel het tweede beste antwoord: bij jou.

Een koortslip genezen? Dát kan nog niet. De symptomen verzachten wel, met <product x>. Dat vermindert het branderige gevoel, en camoufleert de blaasjes. “Een wereld van verschil”, vertelt Sara, die altijd <product x> in huis heeft. “Ik voel het bijna niet meer, en het ziet er véél beter uit. Zolang een koortslip genezen niet mogelijk is, blijf ik vast en zeker een trouwe fan van <product x>!”

Hetzelfde geldt voor heel wat andere aandoeningen of problemen. Let er op dat je geen dingen belooft die je niet kunt waarmaken. ‘Koortslip genezen? Klik hier’ is een héél slecht plan. Omdat je valse beloftes maakt én Volksgezondheid dat zwaar bestraft.

Old retro 35mm film camera3. Deel je kennis

Professionals zien ze niet graag komen: de doe-het-zelvers. Ze schilderen op eigen houtje hun woonkamer, bouwen zelf hun website met een gratis cms en maken hun eigen huwelijksfoto’s. Een verloren doelgroep? Allesbehalve! Je hebt al goedkope matrassen afgeraden, en mensen doen stoppen met zoeken naar hét koortslipmedicijn. Dus ook de doe-het-zelvers haal je wel binnen. Hoe? Inspireer hen met tips en advies.

Optimaliseer dus SEO-pagina’s voor ‘schilderen advies’, ‘zelf website bouwen’ en ‘fotografie tips’. Dingen die jij niet verkoopt. Toch zie je bezoekersaantallen de hoogte in schieten. Aanvankelijk door Google, daarna ook lezers die het doorvertellen: “Zoek je handige tips? Ga daar eens kijken!”

Foto’s maken? Dat kan iedereen tegenwoordig. Smartphone in de aanslag, even bijknippen, een filter kiezen en klaar. Is dat voor jou geen fotografie? Dan zit je hier juist. Want een goed beeld maak je inderdaad niet met filters. Wel met de juiste compositie, scherptediepte en diafragma – onder andere. Ontdek hier de geheimen van rasechte fotografie: tips, tricks en voorbeelden voor dat zonnige vakantiekiekje, die hartverwarmende trouwfoto of dat adembenemende portret. Wil je die kunst leren? Dan zijn deze fotografie-tips voor jou.

Expertise te grabbel?

Het lijkt onverstandig, je expertise te grabbel gooien, want het is net dát wat je verkoopt. Maar je wint minstens drie keer:

  • Je profileert je als expert.
  • Je toont dat je niet gewoon verkoopt maar echt wilt helpen.
  • Mensen kénnen jouw bedrijf.

Dus besluit die doe-het-zelver dat hij geen tijd heeft? Lukt het hem toch niet? Of kent hij iemand die het niet zelf wil doen? Dan denkt hij eerst aan jou. Zet dus altijd onderaan op je SEO-pagina je call-to-action:

Op zeker spelen? Roep de hulp in van een professional: (telefoonnummer).

Seo Idea SEO Search Engine Optimization on crumpled paperHak jezelf een weg

Denk bij het volgende ‘doodlopende’ zoekwoord dus drie keer na.

  1. Valt mijn lezer toch nog te overtuigen?
  2. Vindt hij nergens anders iets beters?
  3. Zwicht hij uiteindelijk voor mijn expertise?

Zeg je minstens één keer ja? Hak dan een uitweg voor je lezer – op naar die goudmijn!

Nog enkele voorbeelden om te oefenen:

  • ‘Wasmachine kopen Kortrijk’ scoort hoog, en jouw bedrijf zit in Antwerpen. Maar lever je wel in West-Vlaanderen, via je webwinkel? Kaching!
  • Mensen zoeken op ‘dolle-miet’, terwijl ze ‘dolomiet’ bedoelen. Uitgelezen kans: schrijf een pagina met het verkeerd gespelde zoekwoord, en sluis je bezoekers door naar de rest van je website.
  • Je werkt niet met Gyproc: je verkoopt alleen andere gipsplaten. Optimaliseer dan toch een pagina voor ‘gyproc platen’, want dat gebruiken zoekers nu eenmaal als synoniem.

Welke voorbeelden ken jij nog?

Illustraties met dank aan Fotolia.