How to, Verdieping

Zo promoot je je lokale dienst op Facebook [case]

0

Buiten mijn tijd als internetmarketeer ben ik meditatieleraar. Om een extra meditatiegroep te starten, zocht ik nieuwe leden. Dus stuurde ik een persbericht naar de belangrijkste lokale media en startte ik een Facebook-campagne. Daaruit haalde ik een paar lessen die ik graag met je deel.

Facebook maakt het mogelijk om advertentiecampagnes te richten op specifieke doelgroepen. Daarom leent het medium zich goed voor het promoten van lokale diensten. Facebook adverteren is dan ook het eerste middel dat ik inzet.

De opzet van de Facebook-campagne

Natuurlijk is het succes van een Facebook-campagne sterk afhankelijk van de wet van vraag en aanbod. Blijkbaar zijn er voldoende mensen in Zwolle die behoefte hebben aan meditatie en de effecten hiervan. Maar dat wil niet zeggen dat als je een advertentie plaatst, de aanmeldingen vanzelf binnenstromen. Het gaat voornamelijk om de juiste boodschap, naar de juiste doelgroep op het juiste moment en met de juiste follow-up.

resultaten_facebookKies de adverteeroptie & boodschap

In Facebook kun je bij Betaald adverteren kiezen voor meerdere opties. Ik heb gekozen voor een Like-campagne en vervolgens Pagina-vind-ik-leuks. Op die manier kun je de boodschap die je wilt overbrengen gewoon meegeven in de campagne, terwijl je ook nog eens likes voor je Facebook-pagina verzamelt. In mijn geval was de boodschap: ‘Patipada start een extra groep voor meditatielessen. 1 keer in de 2 weken in Zwolle. Inschrijven kan via meditatiezwolle.nl.’ De getallen heb ik niet voluit geschreven, omdat het aantal karakters in een Facebook-campagne beperkt is.

Je betaalt pas voor de campagne als iemand op de advertentie klikt. Het is aannemelijk dat mensen die op de advertentie klikken, ook daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in de boodschap. Mocht dit niet het geval zijn, maar klikken ze toch door, dan hebben ze waarschijnlijk wel affiniteit met hetgeen dat je aanbiedt, waardoor de kans op een like relatief groot is.

meditatie_zwolle

Afbeelding uploaden

Vervolgens kun je een afbeelding voor de advertentie uploaden. Een belangrijk deel van de boodschap die ik wil overbrengen plaats ik in de afbeelding zelf, omdat ik er vanuit ga dat meer mensen hier meer naar kijken dan naar de tekst naast de advertentie. Houd er wel rekening mee dat volgens de richtlijnen van Facebook een advertentie voor maximaal 20 procent uit tekst mag bestaan. Anders wordt je advertentie door Facebook afgekeurd.

tekstenlinks

Doelgroep bepalen

In de volgende stap kun je de doelgroep bepalen. Probeer deze in eerste instantie zo specifiek mogelijk te maken. Als je al snel een heel segment met je boodschap bereikt hebt, kun je je doelgroep altijd nog verder uitbreiden. Omdat ik mijn meditatielessen in Zwolle geef, beperk ik de afstand tot mensen die binnen een straal van 20 kilometen rondom Zwolle wonen. Ik kies voor een leeftijd van 28 tot 55, omdat ik binnen deze groep de meeste aanmeldingen heb.

Het meest interessant zijn de interesses waarop je kan segmenteren. Ik heb gekozen voor allerlei trefwoorden die samenhangen met meditatie. Daarnaast kun je ervoor kiezen om je advertentie ook bij mensen die je pagina al leuk vinden onder de aandacht te brengen. In mijn geval is dat niet handig, aangezien ik voor een like-campagne gekozen heb. Mocht je dat wel willen, dan raad ik je aan hiervoor nog een gerichte Facebook-post te promoten, onder alleen de mensen die je pagina al leuk vinden.

prijsstelling

Prijsstelling kiezen

Zoals je ziet heb ik bij prijsstelling gekozen voor de standaardoptie om te optimaliseren voor pagina-vind-ik-leuks. Eventueel kun je er ook voor kiezen om een maximale CPC in te stellen (het bedrag dat je maximaal per klik wilt betalen), maar als je niet zo’n groot budget hebt adviseer ik dit Facebook automatisch te laten bepalen. Ga je voor grotere campagnes? Begin dan op deze manier en bepaal vervolgens de maximale CPC op basis van je doelstellingen en conversie.

Je advertentie is nu klaar. Het is natuurlijk wel belangrijk dat iemand die op de advertentie klikt of rechtstreeks de website bezoekt, direct vindt wat hij of zij zoekt door herkenning op te roepen. Daarom heb ik de omslagfoto van mijn Facebook-pagina vervangen door de campagneafbeelding met de boodschap.

facebookpost

Pas ook je Facebook-pagina aan

Op de Facebookpagina van Patipada heb ik een post gezet met meer informatie. In zo’n ‘normale’ post kun je zoveel informatie kwijt als je wilt. Houdt er rekening mee dat Facebook alleen de eerste drie á vier regels laat zien en dat mensen op ‘Meer weergeven’ moeten klikken om de rest van de tekst te lezen. Plaats daarom de kern van de boodschap in de eerste regels.

Ben je een fanatieke Facebook-gebruiker, dan zou je de advertentie bovenaan je pagina vast kunnen zetten. Klik daarvoor op het grijze pijltje in de rechterbovenhoek van de post. Je advertentie wordt dan gemerkt door een oranje label. Dit label geeft aan dat de advertentie bovenaan blijft staan, ook als je nieuwe posts op je Facebook-pagina zet.

Het resultaat: binnen één dag 5 nieuwe aanmeldingen

Natuurlijk ging ik er vanuit dat mijn inspanningen enkele nieuwe leden zouden opleveren, maar dit overtrof mijn verwachtingen. Mijn Facebook- campagne leverde binnen één zondag vijf nieuwe aanmeldingen op. En dat voor 6 euro!

Zet de campagne op tijd uit

Aangezien ik al drie mensen op de wachtlijst had staan, zette ik de campagne direct uit. Je weet namelijk nooit hoeveel mensen zich nog aanmelden na een dag adverteren. Daar deed ik goed aan want later in de betreffende week kwamen er nog vier aanmeldingen bij. Enkele mensen hadden de advertentie van zondag gezien maar niet direct gereageerd. Anderen waren vrienden of de partner van de mensen die zich eerder hadden aangemeld en zo de meditatielessen als tip doorgestuurd hadden gekregen.

Een week later werd mijn ingestuurde persbericht geplaatst in een lokale krant. Dit was een heel klein stukje. Het leverde ook nog twee aanmeldingen op, waarvan ik zeker weet dat deze via het persbericht kwamen. In dezelfde week en de week hierop kwamen nog vier aanmeldingen binnen via verschillende kanalen die ik niet direct kan herleiden. Daarbij kwamen er nog drie aanmeldingen via mijn eigen netwerk bij. En zo had ik in drie weken tijd 21 aanmeldingen. En als leuke bijkomstigheid nog 9 extra ‘vind-ik-leuks’ op mijn Facebookpagina. Een leuk weetje: gezien er maximaal 14 mensen in een ruimte passen, zijn er zelfs twee in plaats van één extra meditatiegroep ontstaan.

Leermomenten en tips

Wat zijn de tips & trics op basis van mijn ervaringen bij deze case?

  1. Voordat je veel geld in advertenties gaat steken om een lokale dienst te promoten, is het raadzaam om eerst te kijken naar wat je kunt bereiken met no- of low-budget marketing.
  2. Hoewel je bezoekers naar je website wilt trekken of een advertentie wilt tonen via Facebook, kun je voor rendement net zo goed een like-campagne starten. Bovendien krijg je daardoor mogelijk nog extra likes.
  3. Zorg dat je de doelgroepsegmenten via Facebook zo nauwkeurig mogelijk maakt, voor een zo hoog mogelijke conversieratio. Je kunt de doelgroep altijd uitbreiden. Of beter nog, een aparte advertentie maken met exact dezelfde boodschap bij een andere doelgroep, zodat je precies weet welke doelgroep het beste presteert.

Ten slotte wil ik benadrukken dat het succes voor een groot deel ook afhangt van de eeuwenoude wet van vraag en aanbod. Laat de moed je dan ook niet in de schoenen zakken als het bij jou niet zo makkelijk gaat als in dit voorbeeld. Er zijn nog genoeg andere no- en low- budget marketingmogelijkheden zoals:

  • Het inzetten van andere social media, zoals Twitter en Linkedin.
  • Het organiseren van een regionale stunt, seminar, lezing of een korte workshop.
  • Een e-mail sturen naar al je persoonlijke contacten, met de vraag of zij iemand weten die mogelijk geïnteresseerd is (en wellicht hebben je persoonlijke contacten ook zelf interesse)
  • Briefjes op prikborden hangen zoals bij een lokale supermarkt, koffiebar of café.
  • Samenwerking zoeken met gerelateerde ‘partners’ (zoals in mijn geval een osteopaat en een acupuncturist). Je kunt bij elkaar visitekaartjes en flyers bij leggen en elkaar aanbevelen. Natuurlijk moet je er dan wel van overtuigd zijn dat zij, net als jij, goede kwaliteit leveren en daadwerkelijk iets voor degene die wordt doorgestuurd kan betekenen. Zorg dat het oprecht is!

Is deze eerste advertentiecampagne je goed bevallen? Tijdens de tweedaagse training Facebook Marketing leer je hoe je je Facebook-pagina een stap verder brengt.

Illustratie intro met dank aan Fotolia.