How to

Zoekers zijn boekers: 7 acties om de omzet van je webshop te verhogen

0

Er bestaat geen twijfel: iedere bezoeker die de interne zoekfunctie op jouw webshop gebruikt, heeft een koopintentie. Bezoekers die geen geld willen uitgeven, verlaten de webshop zodra ze genoeg gezien hebben. Potentiële klanten niet. Als zij geen antwoord vinden op hun vraag, dan gaan ze ernaar zoeken. De bekende uitspraak: ‘zoekers zijn boekers’ klopt dus als een bus. In dit artikel vind je 7 technieken om meer omzet uit interne zoekers te halen.

1. Zorg dat je de interne zoekopdrachten op je webshop kunt analyseren

Analyseer eerst de gebruiksfrequentie en de prestaties van je interne zoekmachine op het gebied van conversiepercentage, omzet en waarde per bezoek. Je kunt hier prima Google Analytics voor gebruiken. Maak een aangepast rapport met vijf kolommen zoals in afbeelding 1. Segmenteer je data met het segment ‘sessies zonder bounce’. Dit gebruik je om een eerlijke vergelijking te kunnen maken tussen zoekers en niet-zoekers. Bezoeken die zijn gebounced kunnen immers niet converteren, want de bezoekers bleven op één pagina.

In het voorbeeld van afbeelding 1 zie je dat de bezoekers die de interne zoekfunctie gebruiken een conversiepercentage hebben van 14,90 procent, tegenover 7,95 procent voor de bezoekers die de interne zoekfunctie niet gebruiken. Het is voor mij geen uitzondering dat de conversie van zoekers maar liefst twee keer zo hoog is als van niet-zoekers.

Verschil in KPI’s tussen zoekers en niet-zoekers op een webshop

Afbeelding 1: verschil in KPI’s tussen zoekers en niet-zoekers op een webshop

2. Analyseer periodiek de top 20-zoekwoorden

Wanneer je deze analyse doet kom je vaak tot de volgende ontdekkingen:

  • Bepaalde producten en/of productgroepen zijn voor bezoekers schijnbaar moeilijk te vinden
  • Bezoekers gebruiken andere woorden. Jij gebruikt ‘e-bike’, terwijl je bezoeker zoekt op ‘elektrische fiets’
  • Bezoekers zoeken naar productnamen of -codes van je concurrenten
  • Bezoekers zoeken naar producten die je niet verkoopt
  • Bezoekers maken typefouten waardoor er geen resultaten worden getoond.

3. Zoeken naar producten die je niet verkoopt

Een online fietsenretailer analyseerde de zoekwoorden die bezoekers van zijn webshop gebruiken in de interne zoekmachine. In afbeelding 2 zie je de top tien. Voor deze webwinkel biedt zoekterm zes een kans op extra omzet. Bezoekers zijn kennelijk op zoek naar tandems, maar de webshop biedt deze (nog) niet aan.

Een overzicht van zoektermen die bezoekers invoeren in de interne zoekmachine

Afbeelding 2: een overzicht van zoektermen die bezoekers invoeren in de interne zoekmachine

Deze webwinkel weet dat het segmenteren van de data leidt tot beter inzicht. Daarom segmenteert hij de data op basis van land. Uit de segmentatie in afbeelding 3 blijkt dat de behoefte aan tandems vooral bij Belgische bezoekers groot is. Mocht deze webshop besluiten om tandems aan het assortiment toe te voegen, dan moet hij zich richten op populaire types in België. Tandems inkopen voor de Nederlandse markt zou geen goede zet zijn.

Segmentatie op basis van land voor het zoekwoord ‘tandem’

Afbeelding 3: segmentatie op basis van land voor het zoekwoord ‘tandem’

4. Inspelen op typefouten

Een webshop in tassen en koffers ontdekte in Google Analytics dat er veel werd gezocht op het merk ‘eastpack’. Bezoekers typten dit woord verkeerd in. De correcte spelling van de merknaam is: ‘Eastpak’ (zie afbeelding 4).

De zoekterm ‘eastpack’ foutief ingevoerd in de interne zoekmachine

Afbeelding 4: de zoekterm ‘eastpack’ foutief ingevoerd in de interne zoekmachine

De webshop begreep dat ze omzet miste door die veel gemaakte typefout in de zoekfunctie. De zoekresultaten toonden namelijk slechts één product, terwijl het aanbod uit maar liefst 344 producten bestond.

De foutieve schrijfwijze van de zoekterm ‘eastpack’ geeft slechts één product als zoekresultaat weer

Afbeelding 5: de foutieve schrijfwijze van de zoekterm ‘eastpack’ geeft slechts één product als zoekresultaat weer

5. Analyseer de zoekwoorden met een hoog uitstappercentage

Analyseer ook altijd de kolom met zoekwoorden met een hoog uitstappercentage, zie afbeelding 7. Een hoog percentage betekent dat veel bezoekers je webshop verlaten na het intypen van de zoekterm in je interne zoekmachine.

Analyse van het gedrag van je bezoekers bij je interne zoekfunctie

Afbeelding 7: analyse van het gedrag van je bezoekers bij je interne zoekfunctie

6. Analyseer vanaf welke pagina mensen zoeken

Leer je klanten nog beter begrijpen. Bestudeer altijd op welke pagina’s bezoekers je zoekfunctie gebruiken en welke zoekwoorden zij invoeren. Blijkbaar missen potentiële klanten op deze pagina’s informatie. Verbeter deze pagina’s door de missende informatie wel te tonen.

Analyseer bijvoorbeeld afbeelding 8. Het valt op dat veel bezoekers de zoekfunctie gebruiken als ze artikelen uit hun winkelmandje willen afrekenen. Welke informatie ontbreekt? En wat voor gegevens ontbreken als ze gaan inloggen? Door regelmatig deze analyse te maken leer je steeds beter het gedrag van je bezoekers begrijpen. Hierdoor kun je de webshop optimaliseren, zodat je meer omzet scoort.

Analyseer vanaf welke pagina je bezoekers zoeken. Zo ontdek je de pagina’s waar voor je bezoeker kennelijk informatie ontbreekt

Afbeelding 8: analyseer vanaf welke pagina je bezoekers zoeken. Zo ontdek je de pagina’s waar voor je bezoeker kennelijk informatie ontbreekt

7. Segmenteer altijd je data

Gebruik nog meer segmenten om zoekgedrag beter te begrijpen. Deze gebruik ik vaak:

  • Welke zoektermen gebruiken oriënterende, transactiegerichte en vergelijkende bezoekers en herhalingsbezoekers?
  • Bezoekers met koopintentie die vanuit je bestelproces zoeken zijn interessant om te analyseren. Op welke vraag zoeken zij een antwoord?
  • Welke zoektermen gebruiken je bezoekers die niet hebben geleid tot een bestelling?
  • Is er een verschil in zoekgedrag en effectiviteit tussen ingelogde en niet-ingelogde bezoekers?
  • Zijn er verschillen waar te nemen in het gebruik en de effectiviteit van de interne zoekfunctie tussen desktop-, tablet- en smartphonebezoekers?

Realiseer je dat zoekers boekers zijn! Wees dus zuinig op ze. Analyseer goed hun zoekgedrag en je achterhaalt veel verbeterpunten. Zo scoor je meer omzet.