Columns

Nemen internetreuzen de verlaten winkelstraat over?

0

Column – Het zou me niets verbazen als Edith Schippers hier straks ook nog een complot achter ziet. Het Grote Complot van de Winkelstraat. Als je dan toch een beetje de weg kwijt bent, zie je overal complotten in, tenslotte. Ik zou een onderzoek instellen, als ik haar was.

Google-winkel

Het nieuws deze week: Google opent haar eerste fysieke winkel ooit, in London’s Tottenham Court Road. Er worden Google-producten verkocht. De Chromecast dongel bijvoorbeeld, een duimgroot apparaatje dat je kunt aansluiten op je tv, en waarmee je rechtstreeks kunt kijken naar YouTube (ook van Google), Netflix en Google Play. Ook in de winkel te koop: Android-tablets en telefoons en Chromebook-laptops. Er wordt aangekondigd dat er ook programmeercursussen voor kinderen worden georganiseerd en bijeenkomsten waarbij leraren de educatieve programma’s van Google wordt uitgelegd. En natuurlijk blijft het niet bij deze ene winkel. Er komen ook Google-vestigingen in West-London en Thurrock, Essex.

Fotolia_46184954_Subscription_XL

Amazon

De beer is los. Ook Amazon rukt op naar de wondere wereld van bakstenen. Er verschijnen winkels in San Francisco en New York City. Amazon gaat er de Fire TV verkopen, Fire-telefoon, Fire-tablets en ongetwijfeld ook de hele Kindle-lijn, de eigen e-reader van Amazon. Vooral geschikt als je bij Amazon e-boeken koopt.

Samsung

Ook Samsung heeft haar eerste Noord-Amerikaanse winkel geopend, in Vancouver. Een winkel die opvallend veel lijkt op de club die misschien wel het grote voorbeeld heeft gegeven, Apple, die overigens ook in hoog tempo steeds meer vestigingen in de wereld opent. Flagship-stores heten ze. Winkels die geen winst hoeven te maken, leg dat maar eens uit aan Jaap Blokker.

Alles verkopen

Stel, ook die winkels van Google en Amazon worden een groot succes. Er komen er steeds meer, in hoog tempo worden er vestigingen geopend. En dan komt er een klant de Google-winkel in, koopt een Android-telefoon. De verkoper vraagt of hij er een verzekering bij wil. Ja, graag. “Hoe zit het met de rookmelders bij u thuis? Wij hebben wat aardige producten van Nest voor u in de aanbieding. Toevallig, ook van Google. En nu u hier toch staat, zit er een vakantie in het verschiet? We maken u attent op een goedkope vlucht naar New York La Guardia, volgende maand, met dank aan Google Flights. Autoverzekering? We vergelijken ze toch, het heet Google Compare Auto Insurance Services Inc. Het hoort bij het pakket.” De dialogen van de Amazon-verkoper in de Amazon-winkel mag u zelf verzinnen. Amazon verkoopt tenslotte alles.

Fotolia_65582952_Subscription_XXL

Het grote complot

Dit is dus het grote complot. Er waren ooit ambitieloze winkelstraten. En toen kwam het internet en gingen de echt grote jongens zich met het spel bemoeien. Hun strategie: rook de winkelstraten uit. Zorg dat alle slaapstandketens als V&D, Free Record Shop, Blokker, Schoenenreuzen en Cinderella’s, Mexx, Harense Smid, Oad het moeilijk krijgen of het veld ruimen en dan gaan we toeslaan. Iedereen kwezelde over de bedreigingen van het internet, welnu, die marsmannetjes van online komen naar de aarde, ze hebben van afstand de winkelstraten klein gekregen.

En nu nemen ze hun intrek in de vrijgevallen plaatsen. Met de ontwapenende boodschap dat de uitlegkracht van een vlezige verkoper aan een houten toonbank in een bakstenen winkel onovertrefbaar is. Wat ze gelijk hebben.

Deze column werd eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.

Illustraties met dank aan Fotolia.