Apps & Tools, Trends

Livestreaming met Periscope: hoe zet je het in voor je bedrijf?

0

De tijd is rijp voor videostreaming vanaf je smartphone. Periscope veroverde Apple’s App Store binnen enkele dagen. De applicatie onder de vlag van Twitter maakt het livestreamen van video toegankelijker dan ooit. En ook voor je bedrijf is Periscope ronduit interessant. Hoe zet je Periscope zakelijk in?

Waarom livestreamen van video nu wel aanslaat

Periscope is niet de eerste app die het livestreamen van video naar de smartphone brengt. Een aantal jaar geleden waren er al verschillende apps voor de iPhone en Android waarmee je een liveverbinding tot stand kon brengen. Maar TwitCasting Live en TinyChat sloegen nooit aan en Qik & Ustream Broadcaster verdwenen weer. Alleen Twitch, dat zich al een flinke tijd op een niche van fanatieke gamers richt, overleefde de afgelopen jaren.

Dat Periscope nu wel aanslaat, is goed te verklaren. De techniek is er klaar voor. Met 4G-verbindingen en enorme databundels, kan iedereen op elk moment van de dag, op elke plek denkbaar, een livestream opzetten. En ook de communicatie van die livestreams is enorm verbeterd. Twitter zorgde er de afgelopen jaren voor dat nieuws en openbaar sociaal verkeer steeds sneller ging, tot op het punt dat evenementen en gebeurtenissen live werden verslagen. Het opzetten van een videostream is de logische vervolgstap: het is de enige mogelijkheid om nog directer, nog meer live contact te leggen met mensen over de hele wereld.

Waarom is Periscope populairder dan Meerkat?

Meerkat was de eerste livestreaming-app die dit voorjaar zijn timing mee had. De app werd vlak voor het grote SXSW-festival in Austin gelanceerd, waar early adopters en entrepreneurs samenkomen om nieuwe trends door te nemen. De app vergaarde in enkele dagen zoveel belangstelling, dat Twitter meteen reageerde. Het sociale netwerk kocht de startup Periscope en slechts een week later verscheen de app op de iPhone.

photorealistic_logo

Periscope was en is net iets slimmer ingericht. Zo biedt de app een terugkijkmogelijkheid van 24 uur en start de app wat prettiger op. Zie je bij Meerkat geen of enkele onbekende video’s die soms al afgelopen zijn als je de app opstart; bij Periscope kom je elke keer binnen in een lijst van actuele livestreams waar je meteen op in kunt haken. Bovendien worden streams en reacties niet automatisch doorgeplaatst op Twitter.

Periscope was simpelweg gebruiksvriendelijker dan Meerkat en is dat – een maand en diverse updates later – nog steeds.

Periscope was simpelweg gebruiksvriendelijker dan Meerkat en is dat – een maand en verschillende updates later – nog steeds. Conversietracker Keyhole onderzocht 320.000 Meerkat- en Periscope-livestreams die op Twitter werden gedeeld in de eerste week van april 2015, waaruit bleek dat Periscope 3x meer invloedrijke gebruikers heeft en de app veel vaker meer dan één keer wordt gebruikt dan Meerkat. Dan nu terug naar de vraag: hoe kun je Periscope inzetten voor je bedrijf?

Vier zakelijke videoformats voor Periscope

Dat kan op verschillende manieren. Hieronder vind je vier mogelijke zakelijke videoformats voor Periscope.

1. Presentaties en conferenties

Als je een bedrijfscultuur hebt waarin medewerkers elkaar inspireren met presentaties, is Periscope een fantastisch middel om je kennis met de buitenwereld te delen en je bedrijf daarmee verder te profileren. Zend niet-bedrijfsgevoelige presentaties uit en laat je doelgroep meeliften op je kennis en passie. Ben je met je onderneming vertegenwoordigd bij een grotere conferentie of presentatie? Deel je aanwezigheid met je gevolg. Startups deden dat bijvoorbeeld massaal bij The Next Web Europe.

Met Periscope kies je zelf op welke vragen, reacties en stellingen van kijkers je reageert. Zo deel je live kennis én hou je de touwtjes in handen.

2. Webinars en how-to’s

Twitter’s livestreaming-app maakt het geven van een ‘webinar’, een online cursus of uitlegsessie, eenvoudiger dan ooit. Je hebt zelfs meer de regie dan bij bijvoorbeeld een Google Hangout-sessie waarbij anderen door je online training kunnen praten. Met Periscope kies je zelf op welke vragen, reacties en stellingen van kijkers je reageert. Zo deel je live kennis én hou je de touwtjes in handen. Ik heb zelf met Periscope al meerdere keren tot volle tevredenheid een webinar over zakelijk Whatsappen gehouden.

collage periscope 2

3. Vraag- en antwoord

Het vraag- en antwoordformat is een van de meest gebruikte in de eerste weken van Periscopes bestaan. “Ik heb een Apple Watch gekocht, vraag me alles”, is een directe uitnodiging voor kijkers om in gesprek te gaan. “Ik keek net de nieuwste aflevering Game of Thrones. Wat vinden jullie?” En ook zakelijk is het interessant. “Wat betekent de nieuwe Google-update volgens jou voor je webshop?”

4. Launches

Ook is Periscope uitermate geschikt om een productlancering kracht bij te zetten. Je geeft kijkers de gelegenheid een voor jou belangrijk moment mee te maken. Daardoor ontstaat direct een band met of in ieder geval kennis over het product. Je video is behalve live te bekijken, ook 24 uur lang terug te zien. Dat geeft tijd om de lancering kracht bij te zetten en te verspreiden op sociale-media-kanalen en nieuwsbrieven, om zoveel mogelijk mensen bij een launch te betrekken. Waarbij toch iedereen een exclusief gevoel behoudt omdat de stream slechts een etmaal bestaat.

Vier tips voor uitzenden met Periscope

Hoe pak je zo’n live-uitzending aan? Ik deel graag vier best practices aan de hand van mijn eigen ervaringen en succesvolle Periscope livestreams in de afgelopen weken.

1. Vertel kijkers precies wat ze gaan zien

Voordat je start met uitzenden, kun je een aankondiging schrijven voor je volgers op Periscope en eventueel ook je volgers op Twitter. Er zijn nog geen uitgedachte theoriën over wat een goede aankondiging is en wat niet, maar er is wel een trend zichtbaar: een directe aankondiging werkt uitstekend. Door precies aan te geven wat je laat zien, weten kijkers wat ze te wachten staat en kunnen ze op elk moment probleemloos binnenvallen. Ook heb ik gemerkt dat sessies met Engelstalige titels veel meer kijkers trekken; vanzelfsprekend vanuit de hele wereld.

Veel professionele gebruikers van Periscope kiezen al voor zo’n weet-wat-je-kijkt aankondiging. “Bekijk onze live unboxing van de Microsoft Surface 3”, repte Microsoft over haar nieuwe tablet. “Kijk live mee in mijn show!”, kopte talkshowhost Ellen Degeneres. En recenter: “Guardian Tech is trying to buy the Apple Watch. It’s quite hard…”

Accepteer cookies

Ruim 130 gebruikers zagen meer dan een kwartier lang hoe de gerenommeerde krant aan de telefoon hing om een Apple Watch te krijgen. Ondertussen beantwoordden redactieleden vragen van kijkers over de Watch. Gebruik bij evenementen een relevante Twitter-hashtag in je aankondiging en maak direct duidelijk wat je laat zien.

2. Anticipeer op reacties

Streams waarin de uitzender anticipeert op de reacties van kijkers, houden de belangstelling langer vast. Periscope biedt de nuttige mogelijkheid voor kijkers om direct te reageren op wat er vertoond wordt. Dat werkt bij alle formats goed. Een treffend voorbeeld is de livestream van het Maagdenhuis-protest dat EenVandaag-journalist Lammert de Bruin in beeld bracht.

Hij registreerde het evenement sámen met de kijkers. Op de vraag welk gebouw het Maagdenhuis nou precies was, draaide De Bruin de camera bij. En toen kijkers aangaven een praatje van een woordvoerder saai te vinden, werd de camera meteen op het publiek eromheen gericht. Niet alleen verspreidden de kijkers de stream naar hun volgers; ze bedankten De Bruin massaal bij het afsluiten van de stream.

Accepteer cookies

3. Roep op om te delen

Heb je de eerste kijkers binnen in je stream, maar ben je nog niet tevreden over het kijkersaantal? Je kunt aan kijkers een (bij voorkeur nette) oproep doen om de broadcast te delen. “Voor wie kan deze stream nog meer interessant zijn?” “Ken je nog andere mensen met vragen over deze materie? Schuw hen dan niet uit te nodigen met de Share Broadcast-knop.”

YouTube-vloggers roepen al jaren op om video’s een duimpje omhoog te geven. Vragen of je een stream wilt delen, is daardoor niet iets geks. Kijkers hebben de mogelijkheid een stream te delen met specifieke personen of al hun volgers.

collage periscope

4. Schakel je locatie in

Behalve volgers op Periscope en Twitter, kun je ook publiek trekken door je locatie te delen. Kies je voor het delen van je locatie, dan krijgen mensen uit de regio je stream te zien als ze de app openen. Ging lokaal publiek vergaren ooit eenvoudiger dan met Periscope?

Video is ‘nog meer live’ dan foto’s en tekst

Periscope, Meerkat en alle andere livestreaming apps zijn een nieuwe – en wat mij betreft dus een heel relevante – tak aan de boom van social-media-mogelijkheden. Een makkelijke manier om je zakelijke zichtbaarheid te vergroten en in gesprek te geraken met anderen. En omdat bewegend beeld nóg meer ‘live’ is dan tekst en foto’s verwacht ik een sterke groei van dit soort apps.

Als ik gedwongen zou worden te kiezen tussen Meerkat en Periscope, zou ik dus kiezen voor die laatste; vooral omdat de app meer ‘afgewerkt’ is en in handen is van het belangrijkste social media kanaal als het aankomt op actualiteiten: Twitter.

Hoe dan ook; heb jij Periscope al eens zakelijk gebruikt? Bekeken? Hoe was dat? Waar denk jij dat Periscope nog meer voor ingezet kan worden? Laat het horen in een reactie!