How to

Werf meer nieuwsbriefabonnees met deze 5 quick wins

0

Betrokken nieuwsbriefabonnees uit je doelgroep vormen het fundament voor succesvolle e-mailcampagnes. Hoe groter je database, hoe meer kliks en conversies je haalt uit dezelfde mailing. Welke methoden kun je inzetten om je e-mailmarketingdatabase structureel te vergroten? In dit artikel geven we 5 tips die je meer inzicht geven in triggers om de aandacht op je nieuwsbrief te vestigen. Over welke mogelijkheden beschik je en welke zijn het meest effectief?

1. Algemene pop-ups

Bezoekers houden niet van pop-ups, maar toch zie je ze vaak terugkomen op websites. Ze zijn namelijk super effectief. Echt waar. Dankzij een goede pop-up mist geen enkele bezoeker (de mogelijkheid om zich in te schrijven voor) je nieuwsbrief.

Het moment waarop je de pop-up gaat tonen is vrij lastig om te kiezen, want je stoort een bezoeker in zijn bezoeksessie. Toon deze in ieder geval niet direct aan het begin van een bezoek, want bezoekers weten dan nog niet precies welke producten of informatie je biedt. Geef ze eerst de tijd om je website te scannen. Er zijn drie soorten pop-ups die veel gebruikt worden:

Pop-ups op basis van bezoektijd

Meestal komen deze pop-ups 15 tot 45 seconden na de start van het bezoek in beeld. Kijk goed naar bijvoorbeeld de gemiddelde bezoektijd op je website om te kunnen bepalen wat voor jouw site het beste werkt.

Pop-ups op basis van gedrag

Een dergelijke pop-up verschijnt nadat een bezoeker bepaald gedrag heeft vertoond. Zo kun je dit type pop-up tonen wanneer iemand een specifieke pagina heeft bezocht, meer dan X pagina’s heeft bezocht of tot een bepaald punt op specifieke pagina’s (bijvoorbeeld de blog) naar beneden is gescrold.

Pop-ups bij het verlaten van de website

Wanneer een bezoeker met zijn muis omhoog beweegt om je website te verlaten, kun je ook een pop-up tonen. Deze pop-up wordt relatief veel gebruikt, omdat je bezoekers op deze manier het minste stoort in hun bezoeksessie.

pop-up

Een mooi voorbeeld van een pop-up waarbij je direct een cadeau krijgt.

Om pop-ups in te zetten beschik je over vele tools, zoals Picreel, MailMunch en OptinMonster. Houdt in ieder geval rekening met het volgende:

  • Vertoon een pop-up maximaal één keer per bezoeksessie. Of nog beter: gebruik tracking cookies die voorkomen dat de pop-up bij ieder bezoek tevoorschijn komt. Iemand die je website meerdere keren per week bezoekt wil niet iedere keer gestoord worden.
  • Maak het eenvoudig om de pop-up te sluiten via het kruisje rechtsboven en laat de pop-up ook sluiten wanneer iemand buiten het venster van de pop-up klikt.
  • Leidt bezoekers niet af wanneer ze op belangrijke pagina’s, zoals conversiepagina’s zitten. Zorg ervoor dat pop-ups op deze pagina’s niet getoond worden.
  • Houdt het conversiepercentage (aantal weergaven vs. aantal inschrijvingen) goed in de gaten.
  • Houdt de gemiddelde bezoektijd nauwlettend in de gaten wanneer je een pop-up introduceert.

Hoewel niet iedereen even gewend is aan pop-ups (dit verschilt behoorlijk sterk per doelgroep) is het zeker de moeite waard om te testen welke resultaten je kunt behalen. Start je test in ieder geval op minder belangrijke pagina’s.

2. Slide-in call-to-actions

Wanneer je dit soort ‘algemene pop-ups’ te opdringerig vindt en de bezoeker niet op die manier wil storen tijdens zijn bezoek, maak dan gebruik van slide-in call-to-actions die vanaf de onderkant of de zijkant het beeldscherm inschuiven. Ook hier zul je moeten kiezen wanneer je deze trigger naar voren laat komen. In dit artikel op HubSpot vind je een aantal tips en best practices hierover.

sliding widget6

3. Social media

Plaats geregeld updates op social media om je nieuwsbrief te promoten. Laat weten dat je nieuwsbrief er bijna weer aankomt en plaats de online versie van je nieuwsbrief op social media, uiteraard met een link naar de aanmeldpagina. Lang niet al je fans en volgers zijn al lid van je nieuwsbrief. Laat zien welke inhoud lezers in de nieuwsbrief kunnen verwachten en probeer je fans en volgers op deze manier te converteren naar nieuwsbriefabonnees.

Social media

Tweets om onze nieuwsbrief te promoten

Maak daarnaast gebruik van Facebook Apps en zorg dat er een aanmeldformulier op je Facebook-pagina staat. Soms weten Facebook fans niet eens dat je een nieuwsbrief hebt, waardoor het belangrijk is om hier de aandacht op te vestigen. Zeker wanneer je veel fans hebt is dit een interessante manier om het aantal inschrijvingen voor je nieuwsbrief te vergroten.

4. Maak gebruik van je blog

Promoot je nieuwsbrief onder ieder artikel of in de rechter zijbalk van de blog. Heel logisch, zou je denken, maar dit wordt best vaak vergeten. Mensen die je blog lezen zijn geïnteresseerd in het onderwerp van je blog. Maak van deze lezers terugkerende bezoekers door ze periodiek een nieuwsbrief met recent gepubliceerde items toe te sturen.

Wanneer je de promotie voor je nieuwsbrief bovenin de rechter zijbalk plaatst, zien alle lezers de promotie, maar deze valt misschien minder op dan wanneer je de advertentie onder ieder artikel plaatst. Het nadeel is echter dat niet alle lezers tot het eind van het artikel scrollen, waardoor de promotie niet altijd opgemerkt wordt.

5. Zet bedankpagina’s in

De bedankpagina’s zijn één van de meest onderschatte pagina’s op een website. Hoewel je waarschijnlijk relatief weinig traffic op deze pagina’s hebt, zijn ze juist bij uitstek geschikt voor het promoten van de nieuwsbrief. Bezoekers die op deze pagina’s terecht komen zijn zojuist met je in zee gegaan en hebben waarschijnlijk een positieve houding tegenover wat je nog meer te bieden hebt.

bedankpagina

Deze pagina zou uitermate geschikt zijn om de nieuwsbrief te promoten.

Tot slot

Breng je nieuwsbrief structureel onder de aandacht door (enkele van de) bovenstaande methoden toe te passen op je website. Test welk type advertentie voor jouw doelgroep het beste werkt en zorg dat je meer bezoekers converteert tot nieuwsbriefabonnees. Welke aanvullende tactieken zet jij in om meer nieuwsbriefabonnees te werven?

Illustratie intro met dank aan Fotolia