Innovatie

Mensch, durf te innoveren: 3 wijze lessen

0

Innovatie en startups worden vaak in één adem genoemd. Wat kunnen we leren van die startups? En hoe word je ‘the next big thing’? Drie lessen plus drie innovatieve voorbeelden.

Bij The Next Web-conferentie in Amsterdam was de startup-competitie een belangrijk programma-onderdeel. Venture capitalists liepen hongerig rond op deze conferentie, net als partijen die de overname van een startup als innovatiestrategie zien. Wat kunnen we leren van die startups? En hoe word je ‘the next’ van The Next Web?

1. Er is meer dan technologie, ook op The Next Web

Technologie is uitdagend en zinvol, maar zeker niet het belangrijkste om te kunnen innoveren, vindt Martin Gill van Forrester Research. Het gaat volgens hem juist om een goede (interne) organisatie en om de cultuur binnen de organisatie. Een cultuur van openheid en durf, dat is wat er nodig is.

Ook Werner Vogels van Amazon gelooft hierin. Bij Amazon verloopt (product)innovatie in kleine teams “die je kunt voeden van 2 pizza’s”. Teams die een ‘probleem’ klein houden, opsplitsen en de kosten laag houden, juist om het lef te stimuleren.

2. Geen roadmaps, maar metrics

“Roadmaps constrain you”, vindt Martin Gill van Forrester Research. Hij benadrukt: “digital transformation is a journey, not a destination”.

Uitgangspunt is een heldere visie die door het hele team wordt gedragen. Een strategisch meerjarenplan lijkt in deze ‘agile tijden’ vooral een beperking. Het gaat nu om ‘abductive thinking’, vervolgt hij. Je hebt geen bewijzen uit het verleden, maar je kunt proberen en leren, de feedback gebruiken om de volgende stap te zetten.

Doen is het nieuwe denken, maar niet zonder ‘metrics’. “Netflix als data driven organisatie wist al voor de eerste uitzending dat een serie als House of cards een succes zou worden”, zo zegt Gill.

not a destiny

3. Geloof in intuïtie

David Mattin van Trendwatching.com gelooft in ‘intuitive information and design’. De interactie die we nu hebben met ons mobieltje, verschilt in de basis niet veel van de manier waarop we met informatie op papier om gaan. Hij roept op vooral naar de basale menselijke behoeftes te kijken en van daaruit nieuwe ervaringen te creëren.

Als voorbeelden noemt hij Alibaba dat onderzoekt of je kunt betalen met een selfie en ING die gebruikers wil laten praten tegen de betaal-app. Gebruikersvriendelijk design gaat het onderscheid maken, gelooft hij. Ook Deborah Magid van IBM Venture Capital Group benadrukt: ”Huur nu goede designers in, straks zijn ze niet meer te betalen”.

Innovatie kan ook bestaande toepassingen verrijken

Innovatie hoeft niet altijd tot nieuwe producten of bedrijven te leiden. Innovatie kan ook bestaande toepassingen veranderen en verrijken. Ik zag op The Next Web daarvan drie voorbeelden:

1. Marketing as a service

momentsBrian Wong van Kiip ziet ‘klantmomenten’ als de nieuwe munteenheid. Zijn bedrijf beloont de momenten waarop mensen iets bereikt hebben. Als fanatiek gamer kwam hij, herstellend van een gebroken been, op dit idee. “Niets is zo leuk als winnen, een stap verder komen en beloond worden. Als aanbieder zijn er een paar momenten dat je echt iets betekent voor je klant. Die ‘in-app moments’ komen bijna altijd van een ‘connected device’, nu we zo verbonden zijn met onze smartphone. Die momenten beloont Kiip”, vertelt Wong gedreven.

Zijn programma verbindt merken met mensen door ze te belonen voor wat ze hebben bereikt.
Marketing wordt daarmee in zijn opinie een service. Het blokken van advertenties of nieuwsbrieven behoort hiermee tot de verleden tijd volgens Wong.

2. Data innovatief combineren

Hoeveel mensen vergeten steeds hun (belangrijke) wachtwoorden? Als geheugensteuntjes gebruiken we vaak onze verjaardagen, namen van kinderen of geboorteplaats. Maar liefst 91% gebruikt één van de top 1000 passwords. Hoe voorspelbaar zijn we!

wachtwoorden

Innovatief omgaan met data en veiligheid, is de uitdaging voor Jonathan Leblanc van PayPal. Leblanc ziet volop mogelijkheden in de combinatie van ‘biometrics’ en ‘wearables’ met data.

Van de personen waar je als bedrijf contact mee hebt, weet je al veel. Gebruik die gegevens voor identiteitscontrole, gecombineerd met een irisscan, vingerafdruk of locatie: zijn deze mensen inderdaad wie ze zeggen te zijn? De vaak noodzakelijke identificatie verloopt daarmee voor de gebruiker handiger en vriendelijker. Hij voorspelt dat we binnen 5 á 10 jaar heel anders om gaan met ‘security’.

3. Je boek opnemen

Terugrijdend van The Next Web probeer ik, geïnspireerd door Tucker Max van Book in a Box, dit artikel te vertellen aan mijn iPhone. Max zag dat veel mensen de wens hebben om een boek uit te geven, maar daarvoor helaas geen tijd hebben of simpelweg niet (goed genoeg) kunnen schrijven. Hij bedacht Book in a Box. De schrijver vertelt zijn verhaal, zijn team zet het binnen 12 uur(!) om in een echt boek. Max, een New York Times bestselling author, wil hiermee de traditionele uitgeefwereld op zijn kop zetten.

Anders durven denken en doen

Dit mobiele en sociale tijdperk nodigt uit om bestaande zienswijzen en gewoontes te herzien, ook een schrijvende blogger ontkomt er niet aan. Innovatief zijn, een startup beginnen, is vooral anders durven te denken en doen. Ramses Shaffy bezong het al: Mensch, durf te leven. Uiteindelijk is het de mens die bepalend is, zoals ook Genevieve Bell vertelt in dit artikel op Frankwatching.

Illustratie intro met dank aan Fotolia