Reportages, Trends

Bezorging met drones, zelfsturende auto’s of 3D-printers: briljant of belachelijk?

0

Gary Shapiro, de CEO van de Consumer Electronic Association (CEA) was onlangs in Nederland. De association is niet alleen belangenbehartiger van de consumentenelektronica-industrie, de CEA zit ook achter een van de grootste jaarlijkse elektronicabeurzen ter wereld; de CES in Las Vegas. Wat vindt Shapiro van het innovatieklimaat in Nederland? En welke innovaties kunnen we verwachten?

Visie op innovatie

Elk jaar tonen elektronicabedrijven daar hun nieuwste producten, soms revolutionair, vaak evolutionair. Op Frankwatching besteed ik ieder jaar aandacht aan de ontwikkelingen die je daar ziet. Gary Shapiro deelde in een gesprek met journalisten zijn visie op innovatie en de ontwikkelingen. Een erg Amerikaanse visie, dat wel. Is dat erg? Nee, dat niet.

Zijn we in Nederland wel innovatief?

Een van de dingen die de CEA doet, is het in kaart brengen van de innovatiekracht van staten in de Verenigde Staten. Opvallend daarbij is dat een staat als California niet bovenaan staat, onder andere door de hoge belastingdruk.

Shapiro GaryBescherming werknemer in Nederland remt innovatie

Voor Europa en Nederland ziet Shapiro de bescherming van de werknemer als een van de redenen dat we niet zo innovatief zijn. Dit is ook een van de zaken die het World Economic Forum (WEF) in de Global Competitiveness Index GCI onderkent. Toch staan we wereldwijd nog op positie 8 (de VS op positie 5), dus zo slecht doen we het niet. Maar het idee is, en dat is Shapiro’s mening, als je sneller mensen kunt ontslaan en sneller aannemen, dan kun je ze ook meer betalen.

Toch is er een land dat daarbij opvalt. Dat is natuurlijk Frankrijk. Een land dat de werknemer enorm beschermt, maar dat tegelijk – op de VS na – de grootste aanwezigheid had op de CES-beurs van dit jaar.

Op Eureka Park, het onderdeel waar startups zich presenteren, waren er maar liefst 66 ondernemingen uit Frankrijk aanwezig. Veel innovatieve bedrijven en producten komen uit Frankrijk. Ter vergelijking, er waren 11 Nederlandse bedrijven. Shapiro geeft aan dat er een verschil is tussen wat de Fransen zeggen en wat ze doen. Frankrijk heeft ervoor gekozen om innovatief te zijn en zet daar ook sterk op in.

Accepteer cookies

Producten in huis krijgen: de toekomst volgens Shapiro

Als je nu een product bestelt of koopt, krijg je het meestal in huis dankzij bezorging door een chauffeur of bezorger of door het product zelf op te halen. Volgens Shapiro komen daar in de toekomst nog drie mogelijkheden bij:

  1. drones;
  2. auto’s zonder bestuurder;
  3. 3D-printing.

Drones

De bezorging met drones wordt in de toekomst groot, zelfs in een stad als Amsterdam zouden bedrijven van dak tot dak kunnen gaan bezorgen. In de VS is nu een wet aangenomen die stelt dat bedrijven geen drones mogen laten vliegen. Dit is volgens Shapiro een vreemde en halfslachtige wet. In het verleden testte Amazon drones als bezorgmethode. Dat klinkt als een grap, maar het is toch echt realiteit! Helaas voor Amazon werkt de overheid, in dit geval de FAA, dus nog niet echt mee.

Los van de wetgeving moet je – om een pakketje te kunnen ontvangen dat met een drone vervoerd wordt – binnen een kleine 10 km wonen van een distributiecentrum. Zodra bezorging via drones mag en kan, is mijn verwachting dat er overal kleine distributiecentra komen voor het versturen van lichte en veel verzonden pakketjes.

Accepteer cookies

In ontwikkelingslanden zou je met een drone daarnaast snel medicijnen kunnen vervoeren. Door drones te ‘daisy chainen’ (aan elkaar te koppelen) kun je de te overbruggen afstand (zeg drie km per drone) bovendien vergroten.

Driverless cars (auto’s zonder bestuurder)

Zelfsturende auto’s zijn een andere ontwikkeling die op ons afkomt. Google rijdt al een tijd rond met testvoertuigen. En waarom ook niet? Waarom zou je nog een bestuurder nodig hebben, er zijn tenslotte ook al jaren auto’s die zelf kunnen inparkeren, kunnen remmen als de voorganger ook remt en ga zo maar door. De potentiële impact van het verlies van arbeidsplaatsen voor o.a. (vrachtwagen)chauffeurs ziet Shapiro wel als een uitdaging.

Accepteer cookies

3D-printen

Als laatste ontwikkeling de 3D-printer; de komende jaren krijgen we de mogelijkheid om zelf producten te printen. Dit zou een verschuiving kunnen betekenen in voorraadbeheer. Als je een onderdeel nodig hebt, dan hoef je het in de toekomst wellicht niet meer uit je voorraad te halen, maar print je het gewoon. Een 3D-printer wordt de laatste tijd steeds goedkoper en kan ook steeds meer.

Briljant of belachelijk?

Het is wellicht moeilijk om deze scenario’s voor je te zien en je voor te stellen hoe het zou gaan werken. Daarvoor zien we op dit moment nog te veel beren op de weg. Bij elk van de bovengenoemde mogelijkheden kun je wel een ‘ja, maar…’ bedenken.

Flickr CC - Picture by GoToVan

Flickr CC – Picture by GoToVan

De mogelijkheden van drones zijn toch beperkt?

Ja, maar… je kunt toch geen zware pakketten van x kilo met een drone versturen? Nee dat kan (nog) niet. Dus de toepassingen zijn beperkt tot kleine pakketjes over een korte afstand. Maar stel dat je in Amsterdam een distributiecentrum zou plaatsen, dan kun je met een drone heel wat pakketjes bezorgen. Ideetje voor Bol.com?

What about hackers?

Ja, maar… hackers kunnen de besturing van drones of zelfs auto’s zonder bestuurders over nemen en zo op afstand ongelukken veroorzaken. Ja dat kan in theorie en zelfs in de praktijk als we dit soort dingen niet voldoende (dus proportioneel) beveiligen.

Zo’n printer is toch nutteloos?

Ja, maar… wat kun je nu daadwerkelijk printen met zo’n klein 3D-printertje in een of andere soort plastic? Goede vraag, waar een goed antwoord bij past. Met een klein 3D-printertje zijn de mogelijkheden beperkt. Sommige mensen zijn van mening dat de huidige generatie met name vulling voor vuilnisbelten print. Aan de andere kant, professionele 3D-printbedrijven zoals Shapeways bieden de mogelijkheid om complexe objecten te printen in diverse materialen, zoals metaal, keramiek en kunststof. De eerste protheses worden bijvoorbeeld al geprint in 3D.

Overschatten of onderschatten we de mogelijkheden?

Als we één ding goed kunnen, is het het overschatten, maar ook het onderschatten van technologie en het gebruik ervan. Systematisch zitten we er boven of eronder qua verwachtingen, maar zelden zitten we precies goed. De enige manier om erachter te komen of deze technologie gaat werken, is er over nadenken en het uitproberen. Wat kan deze nieuwe technologie voor jou of jouw organisatie betekenen?

Illustratie intro met dank aan Fotolia