How to

Zo kan iedere zorgorganisatie wekelijks nieuwe content maken

0

Oh, maar over onze organisatie valt niet veel te schrijven,’ horen we vaak wanneer we met zorgorganisaties praten over de kansen die online contentmarketing biedt. Een logische reactie, maar een misverstand. Want iedere organisatie kan minstens een keer per week nieuwswaardige content maken. Hieronder 5 manieren om makkelijk tot nieuwe content te komen.

Zo maak je relevante en nieuwswaardige content

Als organisatie wil je natuurlijk niet alleen ‘zenden’, maar juist in contact treden met je doelgroepen, bijvoorbeeld via relevante nieuwsberichten. Maar hoe kom je op onderwerpen voor nieuwsberichten over jouw zorgorganisatie of praktijk? Als je er iedere dag middenin zit, kijk je niet meer op van gebeurtenissen binnen je organisatie. Maar er is geen sector die meer relevante berichten kan delen met zijn doelgroepen dan de zorgsector.

Wat maakt een bericht aantrekkelijk en nieuwswaardig voor jouw doelgroepen? 5 adviezen waarmee iedere zorgorganisatie ten minste wekelijks nieuwswaardige content kan maken.

1. Gebruik ander nieuws als aanleiding: contentcuratie

De stroom nieuwsberichten over zorg en gezondheid is enorm. Je volgt ongetwijfeld Skipr, Gezondheidsnet en andere nog specifiekere media om op de hoogte te blijven van de sector. En ongetwijfeld kun je nieuws uit deze media ook inzetten voor je eigen content. Bijvoorbeeld door een nieuwsfeit te koppelen aan een behandeling van of recente gebeurtenis binnen je organisatie. Deze aanpak wordt ook wel contentcuratie genoemd.

Concrete voorbeelden voor jouw zorgorganisatie

Het aantal rokers neemt af, was recent in het nieuws (te lezen op onder meer Skipr). Heb je een huisartspraktijk, dan ondersteun je ongetwijfeld patiënten bij het stoppen met roken. Dit bericht is dan een mooie aanleiding om je behandeling in de schijnwerpers te zetten. Doet je zorgorganisatie onderzoek naar de effecten van roken of behandelingen bij hart- en vaatziekten? Ook voor jouw organisatie kan dit nieuws aanleiding zijn om content te maken. Wanneer je berichten van anderen gebruikt (contentcuratie) is het leuk en transparant de bron te noemen en een eigen tekst of beeld toe te voegen.

content-curatie-fotolia

2. Persoonlijk: interview patiënten, verwijzers of medewerkers

Hoe menselijker een verhaal, hoe vaker het wordt gelezen. Steeds weer zien we dit in de resultaten van content die we maken en verspreiden voor klanten. Een interview met je patiënten of verwijzers wordt vaak warm ontvangen, goed gedeeld en bereikt dus veel mensen. Wat is hun ervaring met jouw zorg? Waarom verwijzen ze naar je door of kozen patiënten voor jouw zorgaanbod? Waar lopen ze tegenaan door hun klachten, wat biedt hoop? Waar zijn medewerkers trots op, wat drijft ze? En met welke ervaringen kunnen zij (andere) patiënten of verwijzers helpen?

Een interview met betrokkenen bij je organisatie, kun je inzetten naar aanleiding van een actualiteit, maar ook frequenter. Waarom zet je bijvoorbeeld geen rubriekje op over de patiënt, verwijzer of medewerker van de maand? Met een passende foto en bijvoorbeeld drie standaardvragen, kost het je bovendien helemaal niet veel tijd. Het klinkt heel vanzelfsprekend en levert altijd interactie op, maar wordt nog lang niet door alle zorgorganisaties gedaan.

3. Cocreëer samen met partners

Je tijd is waarschijnlijk beperkt, er wordt veel van je gevraagd en nieuwe content maken is dan misschien niet de eerste prioriteit. Als je samen met jouw samenwerkingspartners content maakt, scheelt dat enorm veel tijd. Welke projecten onderneem je met partners? Denk aan ketenzorg of een gedeelde locatie en de voordelen daarvan voor patiënten of aan een partner naar wie je jouw patiënten regelmatig doorverwijst voor een vervolgbehandeling. Samen kun je het werk natuurlijk verdelen en bovendien aan een groter publiek tonen wat de samenwerking uw patiënten en verwijzers oplevert.

4. Neem een kijkje bij de ‘buren’

Stel, je gaat een nieuwe behandeling aanbieden. Je ontvangt vast PR-materialen van de ontwikkelaar die je kunt inzetten voor de marketing en communicatie binnen de organisatie. Ook interessant is om een kijkje te nemen bij de ‘buren’ die deze behandeling al toepassen. Waarom kozen zij hiervoor, wat levert het patiënten en verwijzers op? Deze ervaringen maken je berichten over de nieuwe behandeling nog waardevoller. Bovendien: door hierin samen te werken met andere organisaties en samen het bericht te verspreiden via social media, vergroot je ook het bereik van je bericht.

5. Sluit aan op seizoenen en events

In de journalistiek wordt het agendajournalistiek genoemd: berichtgeving die aansluit op de seizoenen en events. Handig is dat je dit soort berichten vaak al van tevoren kunt maken. Als je een overzicht hebt van de events die relevant zijn voor jouw sector, kun je daar op inspelen. Ook nationale feestdagen kunnen een aanleiding zijn om een nieuwsbericht te schrijven.

Concrete voorbeelden voor je zorgorganisatie

De Week van de Borstvoeding eind september is voor kraamzorgorganisaties of verloskundepraktijken bijvoorbeeld een mooie aanleiding om online advies te bieden bij borstvoeding. En op de Dag tegen Diabetes zou je als somatisch ziekenhuis bijvoorbeeld een kijkje kunnen geven op de afdeling voor diabeteszorg.

Ook rondom feestdagen kun je content ontwikkelen, die relevant is voor jouw doelgroepen. Hoe wordt bijvoorbeeld kerst gevierd op je intramurale afdeling? En is het een heel zonnige dag en werk je bijvoorbeeld met kinderen? Mooi om te laten zien wat je behandelaren voor activiteiten ondernemen op zo’n dag.

Inspiratie nodig? Download onze eventkalender speciaal voor zorg (pdf).

Eventkalender voor de zorg

 

Vragen, suggesties, meer voorbeelden?

Heb je vragen naar aanleiding van deze tips, ben je benieuwd hoe je jouw content kunt optimaliseren of heb je interessante voorbeelden van relevante content? We zijn benieuwd, laat gerust een reactie achter.

Foto intro en content met dank aan Fotolia.