Apps & Tools, Boekrecensies

Integreer je Google Analytics-data voor individuele bezoekersstatistieken

0

In het nieuwe instructieboek over Google Analytics gaat Daniel Waisberg, zelf werkzaam bij Google Analytics, in op bestaande en externe integratiemogelijkheden van Google Analytics. Naast de reeds bestaande integraties met Google-producten beschrijft Daniel, samen met collega-specialisten, enkele zeer praktische externe integraties. Een voorbeeld hiervan is het integreren van CRM-data in je Google Analytics-statistieken met een zogenaamd user-id. Wat leer je door het lezen van dit instructieboek?

Voor wie is dit boek geschreven?

Dit boek is puur gericht op de integratiemogelijkheden binnen Google Analytics, niet zozeer op de functionaliteiten van Google. Waisberg gaat zeer uitgebreid in op de voordelen van het integreren van Google AdWords-data binnen Google Analytics. Je dient dus de basisbeginselen van Google Analytics onder de knie te hebben om aan de slag te kunnen met de content uit dit boek. Daarom is, wat mij betreft, dit boek vooral geschikt voor de (online) marketeer/manager en webanalist die goed hun weg weten te vinden binnen Google Analytics.

Standaard integraties in Google Analytics

In het eerste deel van dit boek gaat Daniel uitgebreid in op de vele standaard integratiemogelijkheden binnen Google Analytics:

 1. Google AdWords;
 2. Google AdSense;
 3. Mobiele app-integraties voor Android en iOS;
 4. Webmasterhulpprogramma (nu Search Console);
 5. YouTube.

leergang-google-analytics

Optimaliseer je Google AdWords-campagnes met Google Analytics

Daniel benadrukt het belang van de integratie van je Google AdWords-data binnen Google Analytics. Volgens hem zijn dit de belangrijkste voordelen om van deze koppeling gebruik te maken:

 • Je kunt de ingetypte zoekwoorden matchen aan de zoekwoorden waarop je adverteert. Zo kun je de zoekwoordrelevantie van je AdWords-campagnes gaan bepalen.
 • Je kunt de conversie per dag – en dagdeel van je AdWords-campagnes bepalen. Zo kun je het budget gaan toewijzen per dagdeel voor alle dagen in de week voor je AdWords-campagnes.
 • Je kunt Remarketing-lijsten in Google Analytics gaan opzetten. Hiervoor dien je wel eerst de functies voor Remarketing te activeren.

Daniel adviseert om deze rapporten te gebruiken bij de optimalisatie van je AdWords-campagnes. Daarnaast geeft hij ook enkele voorbeelden van Remarketing-lijsten die je kunt gaan gebruiken:

 • Afhakers binnen je winkelwagen of offerte-formulier;
 • Geregistreerde gebruikers die al enkele weken niet meer hebben ingelogged op bijvoorbeeld je softwareprogramma.
 • Bezoekers die meer dan 50% van je video hebben bekeken.

Wat mij betreft kun je aan dit rijtje ook toevoegen: je nieuwsbrief-abonnees die nog geen offerte hebben aangevraagd.

voorbeeld remarketing

Daniel bespreekt ook alle overige andere standaard integraties punt voor punt. Hij geeft hierbij toe dat AdWords de enige volledige integratie is binnen Google Analytics. Ik ben het hiermee volledig eens. Ik vind vooral de integraties met het webmaster-hulpprogramma en YouTube wel heel beperkt.

Ik vind de integraties met het webmaster-hulpprogramma en YouTube wel heel beperkt.

Daniel geeft de volgende tips om optimaal gebruik te kunnen maken van deze standaard integraties:

 • Gebruik Google-property om het doorklikratio vanuit internet, afbeeldingen, mobiel en video met elkaar te vergelijken.

google property

 •  Reserveer voor de bezoeken aan je YouTube-kanaal een aparte weergave met onderstaand filter:

visual alleen YouTube

 

 • Koppel paginagroepen aan je AdSense-statistieken, zodat je de commerciële waarde per paginagroep kunt gaan bepalen.

Integreer de user-id vanuit je CRM in Google Analytics

Daniel gebruikt in het tweede gedeelte van dit boek de kennis van enkele collega-specialisten om specifieke externe integraties te beschrijven. Wat mij betreft waren dit ook de leukere integraties om toe te passen op je sitestatistieken. Vooral dit tweede gedeelte van dit boek is overigens zeer waardevol, aangezien het eerste deel, wat mij betreft, teveel promotieonderdelen bevat. De integratie van je CRM-data in Google Analytics is natuurlijk een hele opmerkelijke.

Het grote voordeel hiervan is dat je het gedrag van inloggers/klanten over de apparaten (desktop/mobiel/tablet) heen kunt monitoren. Om deze analyse uit te kunnen voeren, dien je het volgende te implementeren:

 1. Het instellen van een user-id weergave:

user id weergave

2. Het implementeren van de user-id code:

user id code

3. Het verzenden van de user-id vanuit je CRM naar Google Analytics. Deze zorgt er namelijk voor dat je geen browsergebruiker meer meet, maar een echte bezoeker ongeacht het apparaat dat hij gebruikt. Disclaimer hierbij: dit user-id mag geen e-mailadres of andere persoonsgegevens bevatten.

Overigens: voor de implementatie van de user-id code adviseer ik je persoonlijk om een ervaren webbouwer of technisch webanalist in te schakelen. Zo kun jij je gaan focusen op de analyse van het gedrag van je klant of ingelogde gebruiker.

Meet niet langer alleen browsergebruikers, maar echte bezoekers ongeacht het apparaat dat hij gebruikt.

Campagne-integraties binnen Google Analytics

Google Analytics is van origine een marketinginformatieplatform. Daarom ben ik zeer te spreken over de hoofdstukken die ingaan op de externe campagne-integraties binnen Google Analytics. Deze kun je namelijk als webanalist zelfstandig implementeren zonder afhankelijk te zijn van je webbouwer.

Met behulp van Benjamin Mangold en Jim Gianoglio beschrijft Daniel de volgende externe campagne-integraties:

 • Metingen instellen voor offline campagnes zoals een advertentie in een vakblad;
 • Het importeren van niet-Google AdWords campagnestatistieken. Zo kun je namelijk het werkelijke rendement van deze campagnes gaan bepalen;

sponsored ads

 • De koppeling van de geopende e-mails met de kliks vanuit deze mailing. Hiermee kun je de geopende e-mails en de titel van de mailing (test_email opens) koppelen aan de kliks vanuit de mailing (newsletter/email).

email opens

 • Het koppelen van de user-id vanuit je e-mailprovider aan de kliks vanuit deze mailing. Zo kun je het gedrag van je e-mailabonnees over de apparaten (desktop/mobiel en tablet) heen gaan monitoren.

Mijn visie op dit boek

Ik vind het heel positief dat Daniel een boek heeft geschreven over de ruime integratiemogelijkheden van Google Analytics. Ik merk namelijk bijvoorbeeld in de praktijk dat gebruikers campagnestatistieken vanuit Facebook of LinkedIn niet importeren in Google Analytics. Zonde, want zo kun je de kosten van de advertentiecampagne(s) niet vergelijken met de behaalde conversie.

Het koppelen van een user-id aan het gedrag van je ingelogde gebruikers is natuurlijk zeer waardevol. Nu meet je namelijk geen browsergebruikers meer, maar echte gebruikers. Dit kun je dan ook gaan toepassen op bijvoorbeeld de werkelijke conversieattributie per kanaal voor de inloggers/klanten.

training-google-adwords-gevorderd

Daarnaast zijn de campagne-integraties uit dit boek, wat mij betreft, een must-have om te gaan implementeren. Het grote voordeel van deze campagne-integraties is dat je deze zonder hulp van de webbouwer kunt implementeren.

Daniel legt samen met zijn collega-specialisten heel gedetailleerd uit hoe je deze campagne-integraties implementeert. Dat is zeer positief. Ik vind het wel een minpunt dat de praktische toepasbaarheid van deze campagne-integraties ontbreken:

 • Welke inzichten achterhaal je door het importeren van niet-Google AdWords-campagne statistieken?
 • Welke inzichten achterhaal je door het koppelen van geopende e-mails aan de kliks vanuit je mailing?
 • Welke inzichten achterhaal je door het koppelen van een user-id vanuit je e-mailprovider aan de kliks vanuit je mailing?

Daarnaast ontbraken er, wat mij betreft, succesverhalen over de besproken integraties. Ik neem aan dat er succesverhalen beschikbaar zijn over de integratie van Google AdWords data binnen Google Analytics. Al met al vind ik dit zeker een waardevol boek om door te nemen, indien je externe (campagne) data wilt integreren binnen Google Analytics!

Image 2015-06-02 at 12.15.15 pmOver het boek

Titel: Google Analytics Integrations
Auteur: Daniel Waisberg
Uitgever: John Wiley & Sons, Inc.
Jaar: 2015
Nummer: ISBN13 9781119053064
Mediatype: Boek, 216 bladzijdes
Prijs: € 31,99

Bestellen: via Bol.com (aff.)