Video, Inspiratie

Snapchat is niet alleen voor tieners: zo zet je het zakelijk in [video]

0

Inmiddels hebben 1,5 miljoen Nederlanders Snapchat. Ik hoor je denken: ‘Snapchat…dat is toch iets met tieners die elkaar naakte selfies toesturen? Hoe kun je dat dan inzetten voor je bedrijf?’ Het kan. Het Wereld Natuurfonds en Taco Bell zijn er al mee aan het experimenteren. Wat is het precies en hoe gebruik je het? Kijk mee naar deze video voor een laagdrempelige Snapchat-introductie en inspirerende voorbeelden van bedrijven.

Accepteer cookies

Hoe werkt Snapchat?

Snapchat is een mobiele app (iPhone en Android) waarmee je foto’s en video’s kunt sturen die voor de ontvanger maar een paar seconden te zien zijn en daarna verdwijnen. Zo maak je een Snapchat-bericht.

1. Je maakt een foto of video

Op je beginscherm zie je meteen je camera. Die kun je natuurlijk ook kunt switchen naar de camera aan de voorkant – dat doe je door simpelweg twee keer te tappen op het scherm (zie video). Een foto of video maken doe je met de grote ronde knop aan de onderkant van het scherm. Als je de knop kort indrukt, maak je een foto. Als je de knop langer indrukt, maak je een video.

2. Voeg tekeningen of tekst toe aan je foto of video

Wil je tekst toevoegen, druk dan op het scherm, daar waar je de tekst wilt toevoegen. Typ dan je tekst. Die kun je ook nog groter maken, kleiner, en bewegen. Wil je nog wat simpele tekeningen toevoegen, dan kan je dat via het potlood-tool doen (zie video).

3. Geef aan hoe lang je foto/video zichtbaar mag zijn

Linksonder bij het klokje kun je aangeven hoe lang de ontvanger jouw bericht mag zien (in seconden!). Daarnaast het download knopje, hiermee kun je het huidige fotootje op je eigen mobiel opslaan.

Snapchat wide Spookje zonder gezicht

Optie: Snapchat Stories

Je kunt er ook voor kiezen om je bericht te plaatsen in Snapchat Stories. Als je dat doet, gaat je bericht (tekst/foto/video) naar al je Snapchat volgers. Je volgers hebben 24 uur toegang tot het bericht in jouw ‘story’ – jouw verhaal. Snapchat Stories is een leuke tool om op een creatieve manier ‘live’ verslag te doen met foto’s, video’s en tekst.

Screenshot maken van je Snapchat?

Zodra iemand jouw bericht heeft gelezen, kun je dat zien. Als iemand probeert een screenshot te maken van jouw foto of video, dan geeft Snapchat je daar ook netjes een melding van.

Inspirerende Snapchat-voorbeelden

Hierbij drie inspirerende voorbeelden van bedrijven die Snapchat succesvol inzetten om een jongere doelgroep te bereiken.
1. Het Wereldnatuurfonds in Denemarken en Turkije heeft onlangs veel succes gehad met hun #LastSelfie-campagne op Snapchat. De Lastselfie-foto’s van bedreigde dieren symboliseren hoe deze diersoorten net zo snel zouden kunnen vervagen als een selfie op Snapchat.

Accepteer cookies

2. Een baan of stageplek vinden kan ook via Snapchat! Grubhub plaatste 6 getekende plaatjes op Snapchat met daarin instructies om in aanmerking te komen voor een stageplek.

Grubhub snapchat case
3. Ook erg uniek was Taco Bell’s minifilm, om hun nieuwe tacos te promoten. Ze gebruikten hiervoor de story-feature op snapchat en gaven een hele dag verschillende stukjes van één film vrij. Het was allemaal gefilmd en op Snapchat gezet in minder dan 24 uur.

Accepteer cookies

Gebruik jij Snapchat?

Heb je een nieuwe collectie, een productlaunch, of is jouw bedrijf aanwezig op een event? Snapchat kan een leuke en eigentijdse manier zijn om te inspireren en jouw verhaal op een unieke en luchtige manier te vertellen.

Helaas staat Snapchat het (nog) niet toe om statistieken te zien, waardoor het haast onmogelijk is om de resultaten meetbaar te maken. Daar wacht ik nog op.

Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen met Snapchat. Heb jij tips? Hoe zet jij Snapchat in, persoonlijk of voor jouw bedrijf?