How to, Verdieping

Webteksten, stop er passie in: gedragsregels & handige woordenlijsten

0

In het zakelijk verkeer heb je vaak te maken met een live gesprek. Skypen, een afspraak of telefonisch contact. Door passie in je verhaal dring je door tot het hart en de ziel van je potentiële koper. En is het een van de belangrijkste argumenten in het zakelijk verkeer om tot samenwerking te komen. Maar hoe stop je passie in je webteksten of je blog? Wat zijn de spelregels, de valkuilen en de uitdagingen? Met deze gedragsregels en slimme woordenlijsten ga jij ook virtueel het gesprek aan op je site of blog.

Hoe voeg je passie toe aan je webteksten?

‘Live’ is de passie van je verhaal zichtbaar in gebaren van handen, gezicht, ogen (‘body language’) en de intonaties van je stem. Daarbij is de interactie van je gesprekspartner belangrijk. Je past je aan en ziet meteen het effect. Bij webteksten is er geen directe interactie en je hebt zelf geen inzage (behalve dan analytics van Google op de specifieke pagina) op het effect van je tekst op de lezer. Hoe voeg je passie toe aan je webteksten?

De lezer van nu is lui en zoekt een direct antwoord op zijn vraag. Lezers worden getriggerd door een juiste titel, waar ze op kunnen klikken. Even afgezien van de inhoud van een artikel, zoekt de lezer naar korte paragrafen, bullets met opsommingen infographics. Dan heb ik het nog niet gehad over de inhoud. Let wel, dit zijn al momenten waarop de lezer kan afhaken en de website kan verlaten. Nog niets over inhoud en de lezer heeft nog niets gelezen. En dan kan je verhaal met heel veel passie geschreven zijn, als het niet gelezen wordt heeft de tekst niet het gewenste effect bereikt.

De gedragsregels

Er zijn een paar gedragsregels te onderscheiden die je zullen helpen bij het schrijven van een boeiende webtekst:

 1. Een van de belangrijkste gedragsregels: wees eerlijk. Spreek vanuit je hart, niet om zoekmachines te indexeren;
 2. Geef in je teksten aan dat je op zoek bent naar een virtuele gesprekspartner. ‘Gesprekspartner’, omdat hij of zij kan reageren door middel van mail en reacties en virtueel, omdat dat de snelste manier is om te reageren;
 3. Nog een belangrijke gedragsregel: hou het simpel en dicht bij jezelf;
 4. En gebruik de juiste woorden. Woorden, die het onderbewustzijn automatisch oppikt en die een trigger kunnen zijn naar de rest van je verhaal en je passie voor het werk dat je levert;
 5. Lezers zoeken altijd naar levende mensen en levende ervaringen;
 6. Hou rekening met de kracht van één woord.

Het verschil zit in één woord..

We weten allemaal wel, dat we vaak met één specifiek woord overgehaald kunnen worden om te klikken voor de rest van het artikel: zogenaamde powerwoorden. In een onderzoek van sociaal psychologe Ellen Langer naar het effect van slechts één woord in een test, bleek dat het gebruik van het woord ‘omdat’ tot een grotere bereidheid tot medewerking zorgde. Het onderzoek van Langer is beschreven in een blog, over drie verschillende vragen om vòòr te mogen om een kopie te maken.

 • Sorry, ik heb maar 5 kopieën nodig, mag ik even vòòr ?  | 60% akkoord
 • Sorry, ik heb maar 5 kopieën nodig, mag ik even vòòr, omdat ik haast heb | 94% akkoord
 • Sorry, ik heb maar 5 kopieën nodig, mag ik even vòòr, omdat ik deze kopieën moet maken | akkoord 93%

Het feit dat er in het derde verzoek een dubbele boodschap zit maakt in dit geval niet veel uit. Het draait allemaal om het woordje ‘omdat’. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen een instinctieve reactie hebben op woorden en taal. Geluiden worden geassocieerd met plaatjes en real-time gebeurtenissen, maar dit gaat evengoed op voor woorden. Lezers associëren woorden met plaatjes in hun hoofd. Klopt het plaatje voor de lezer, dan heb je een link en wordt je hele artikel gelezen.

De juiste woorden vinden: 3 handige lijstjes

Daarnaast is met onderzoek aangetoond, dat sommige woorden in je tekst kunnen helpen om een bepaalde emotie op te roepen bij je lezer. Het gebruik van deze zogenaamde powerwoorden kan de passie passie in je tekst benadrukken en je lezer in de emotie meenemen. Hierbij drie handige lijstjes.

1. 10 woorden en zinnen, die oorzaak en gevolg promoten

Om de lezer mee te nemen in de tekst en een logische opbouw te krijgen, is het handig om gebruik te maken van woorden die wijzen op oorzaak en gevolg. Hierdoor neem je de lezer aan de hand en ontstaat er een duidelijke structuur in je tekst.

 • Volgens
 • Als resultaat
 • Omdat
 • Veroorzaakt door
 • Iedere keer weer
 • Veroorzaakt door
 • De reden waarom
 • Sedert
 • Daarom
 • Aldus

2. Woorden die een veilig gevoel geven

Een belangrijk aspect van jouw passie-artikel is dat de lezer zich veilig moet voelen en zich niet direct bedreigd voelt door aanbiedingen en call-to-actions. De passie in het verhaal en het gebruik van de verschillende powerwoorden moet voor de lezer vrijblijvend voelen. Dat veilig voelen kan door gebruik te maken van onderstaande woorden in je tekst.

Valentine's day love letter flat icon with long shadow,eps10

 • Anoniem
 • Uniek
 • Ondersteund
 • Best-verkopend
 • Altijd annuleren
 • Gecertificeerd
 • Onderschreven
 • Gegarandeerd
 • Beschermd
 • Levenslang
 • Geld-terug-garantie
 • Geen verplichting
 • Geen gezeur
 • Geen risico
 • Officieel
 • Beschermd
 • Aangetoond
 • Onderzoek
 • Resultaten
 • Veilig
 • Getest
 • Probeer voor je koopt

3. Powerwoorden

Je onderbewustzijn zoekt automatisch naar juist die woorden, die een veilig gevoel geven of aanzetten tot actie. En daarvoor hoeft de lezer alleen maar heel even naar de tekst te kijken. Het proces van herkenning door het brein gaat razendsnel. Dat gebeurt in een oogopslag, in tienden van seconden. Staan de juiste herkenningswoorden in de tekst, dan ga je vanzelf de hele tekst lezen. Dit proces is niet eens bewust te sturen.

Je onderbewustzijn zoekt automatisch naar juist die woorden, die een veilig gevoel geven of aanzetten tot actie.

Als je naar het lijstje met powerwoorden kijkt, dan staan er eigenlijk niet eens veel vreemde woorden en zinnen in. We herkennen het via ons onderbewustzijn. Ons onderbewustzijn selecteert op waarde, informatie en relevantie. Door gebruik te maken van deze woorden, die ik hieronder heb weergegeven, is een connectie met je lezer intuïtief te maken.

 

 • Verbeteren
 • Vertrouwen
 • Direct
 • Onderzoek
 • Voordeel
 • Leren
 • Kennis
 • Begrijpen
 • BelangrijkValentine's Day SALE flat icon with long shadow,eps10
 • Het beste
 • Winnen
 • Meer…..
 • Extra
 • Exclusief
 • Jij
 • Gratis
 • Gezondheid
 • Garantie
 • Nieuw
 • Bewezen
 • Veilig
 • Geld
 • Nu
 • Vandaag
 • Resultaten
 • Bescherming
 • Help
 • Gemakkelijk
 • Verwonderlijk
 • Het laatste
 • Buitengewoon
 • Hoe doe je……
 • Het slechtste
 • Ultiem
 • Het eerste
 • Basis
 • Compleet

Uiteraard biedt het opnemen van deze power woorden geen garantie voor het succes van je webteksten, maar passie laat zich naast een omschrijving in powerwoorden ook beschrijven als gewoon een verhaal van jou. Wat houdt jou bezig, waar droom je over, waar sta je mee op en ga je mee naar bed. Het verhaal dat je wil vertellen op je webpagina’s mag direct uit je hart komen en mag zeker persoonlijk worden.

Ons onderbewustzijn selecteert op waarde, informatie en relevantie.

Steeds vaker zien we dat een verhaal, dat authentiek is en geschreven vanuit emotie tot grote exposure kan leiden. Iedereen leest het verhaal over een kind, dat gered kan worden door een operatie in het buitenland en waar nog de nodige financiële middelen voor ontbreken. Iedereen leest ook het verhaal van een kind, dat vermist is. Ook rampen en verhalen over overleven worden gelezen. Bijna zou je gaan denken, dat alleen rampen, ellende, kinderen en ziektes de enige artikelen zijn, die we lezen.

Maak wél de verwachtingen waar

Dan nog even dit. Passie in je webteksten is mooi, maar we hebben al gezien, dat er een aantal drempels overwonnen moeten worden door de lezer. De titel en de leesbaarheid van het artikel. Natuurlijk zou je alvast een stuk passie in je titel kunnen verwerken, maar hoe pak je dat aan?

Traditiegetrouw staan chocoladeletterskoppen synoniem aan speculaties, gossip en oppervlaktenieuws. Leuk om mee binnen te komen in een artikel, maar de verwachting van een lezer moet wel direct ingevuld worden. Anders gaat hij alsnog bouncen en heb je je boodschap niet over kunnen brengen. En dat is wat je juist wel wil. Het overbrengen van je passie in een stuk tekst is dus nodig om bezoekers over te halen om contact te leggen of afspraken met je te maken.

Illustraties met dank aan Fotolia