Innovatie

Presenteren? Verbluf je publiek met deze armband [gadget-review]

0

Eerder een last dan een zegen, dat vinden de meeste mensen van de technische hulpmiddelen bij presentaties. Is het niet de beamer die het niet doet, dan is het wel de software op de pc van de gastheer die niet compatible blijkt te zijn met jouw versie van Powerpoint. Toch blijven er met grote regelmaat nieuwe snufjes op de markt te komen om ons bij onze presentaties te helpen. Zo ook de recent in Canada ontwikkelde Myo-armband. Kan dit product dan eindelijk de belofte van contact met het publiek en ‘flow’ in je presentatie waarmaken?

Wat is de Myo?

De Myo is een armband waarmee je je presentatie kunt besturen. De Myo draag je bovenaan je onderarm en meet met EMG-sensoren welk gebaar of beweging je maakt met die arm. Daardoor kun je met een dubbele tik tussen duim en wijsvinger naar de volgende slide gaan. De functies zijn vergelijkbaar met elke andere presenter (of ‘presentatie-klikker’ zoals de meeste mensen het apparaat noemen). Het grote verschil is dat je je handen vrij hebt.

Accepteer cookies

Contact & flow in je presentatie

De eerste vraag die opkomt is: doet dat ertoe? De Myo is een stoere gadget, maar uiteindelijk gaat het erom of het je in staat stelt beter te presenteren. De waardering van een presentatie wordt bepaald door meerdere factoren, maar hoofdzakelijk door de mate waarin jij het gewenste effect bereikt bij je publiek. Daarvoor is het belangrijk om contact te maken met je publiek en het publiek mee te nemen in de flow van je verhaal. En dat is nou juist de belofte van Myo.

Magie?

Na het aandoen van de Myo word je gevraagd om een zogenaamd ‘synchronisatiegebaar’ te maken. Na een paar keer deze ‘karate-kid’-beweging gemaakt te hebben (wax on, wax off) voel je een trilling in je bovenarm. You’re connected!

Als je dan bij een eerste keer dubbel tikken met je vingers de volgende slide te zien krijgt, voel je het enthousiasme opkomen. Dat enthousiasme groeit wanneer je je vuist balt en er een rode stip op het scherm verschijnt die jij kunt besturen met je armbewegingen. Alsof je superkrachten hebt. 😉

Put On

Kalibratie

Wat meteen opvalt is, dat de Myo niet foutloos werkt. Dat is voor een technologie waarop je vertrouwt op een spannend moment zoals een presentatie, een doodzonde. Bij ons op kantoor hebben vijf verschillende deelnemers het apparaat getest en iedereen had wel een ander gebaar dat iets minder goed werd opgepakt. Dat is een echte flow-killer.

De website geeft aan dat de Myo even moet opwarmen voor gebruik (dat heeft mijn presenter niet nodig) en dat je hem het beste uitgebreid moet kalibreren afhankelijk van je houding. Kortom, als je kalibreert terwijl je zit, dan werkt hij minder goed dan als je staat (ook dat probleem heb ik niet met mijn presenter). Het persoonlijk kalibreren en opwarmen zorgt wel voor de beste respons en geeft meer vertrouwen in de Myo. Zonder deze uitgebreide kalibratie is de kans op gemiste of verkeerd geïnterpreteerde gebaren nog teveel aanwezig.

Geheime gebaren

Niet alle functies die op een goede presenter zitten zijn aanwezig op de Myo. Zo is er bijvoorbeeld in de standaard presentatiestand geen gebaar om het scherm even op zwart te zetten. Dit is bij interactieve presentaties of workshops een enorm handige functie die op het eerste gezicht ontbreekt.

03-StartProfileGelukkig kun je via de toetsenbord-stand zelf gebaren instellen die corresponderen met bepaalde toetsen op het toetsenbord. Stel bijvoorbeeld in dat gestrekte hand ervoor zorgt dat het scherm op zwart springt (commando ‘press B’ of ‘druk Z’ bij een Nederlandse versie van Powerpoint). Helaas zijn er nog niet genoeg gebaren om alle Powerpoint-sneltoetsen in te stellen.

Batterij

De Myo heeft geen uitknop en heeft op het apparaat ook geen mogelijkheid om te zien hoe het met de batterijduur staat. Thalmic Labs, de makers van de Myo, beloven dat hij een volledige dag meegaat, maar we weten allemaal hoe het gaat met de batterij-prestaties van apparaten die niet uit kunnen gaan. Wel kun je op het Myo-dashboard op je laptop zien hoe het staat met de batterijstand. Maar, nogmaals, daar heb je tijdens je presentatie weinig boodschap aan.

Conclusie: bijzondere gadget

Voor een geoefende presentator kan de Myo een tool zijn om de show te stelen. Een IT-, social media- of marketing-adviseur kan zijn klanten imponeren door op een magische manier de slides te laten verspringen en door cijfers aan te wijzen als een ware superman.

Daarentegen moet een presentator die zich 100 procent richt op zijn publiek volledig kunnen vertrouwen op de techniek. Als je toch al gespannen bent, wil je niet steeds ‘hopen’ dat de volgende slide tevoorschijn komt. Als je zenuwachtig bent en een abrupte armbeweging maakt, wil je niet dat het scherm opeens inzoomt. En als je onzeker bent, wil je vooral weten of de batterij het wel de komende 40 minuten uithoudt.

Op naar minder kalibratie & kinderziektes

Voor de eerste van zijn generatie presenters is de Myo echt een bijzondere gadget. Het maakt ons enthousiast naar de volgende versies waarbij de kinderziektes verholpen zijn en de kalibratie nog minder nodig is. Op den duur hoeven we alleen maar onze smartwatch om te hangen, die we op de presentatie-stand zetten, zodat we lekker met de zaal aan de slag kunnen.