Strategie

Contentmarketing voor artiesten: dit ga je delen met je fans & bedrijven

0

Het is voor artiesten belangrijk om content te verschaffen rondom hun werkzaamheden in de muziekindustrie. Het zorgt ervoor dat relaties op de hoogte zijn van alle activiteiten rondom de artiest. Daarnaast is het ook een manier om relaties op te bouwen in de muziekbranche. In dit artikel vertel ik je alles over artiesten en hun contentmarketing.

Even terug naar de basis

Artiesten moeten kwalitatieve en onderscheidende muziek leveren. Als ze daar niet aan voldoen, dan heeft het ook geen zin om te werken aan de contentmarketing. Daarom breng ik artiesten altijd terug naar de basis. Zorg er eerst voor dat je muzikale identiteit staat als een huis. In een later stadium kun je het pas hebben over de contentmarketing. Dit artikel is dus alleen geschikt voor artiesten die kwalitatieve en onderscheidende muziek leveren.

Contentmarketingstrategie

Begin met het formuleren van een doel. Zo kan het een doel zijn om met je contentmarketing een bredere doelgroep aan te spreken. Zonder doel wordt het lasting om je contentmarketing af te stemmen. De doelgroepen waar artiesten rekening mee moeten houden als zij content aanbieden zijn tweeledig. Aan de ene kant heb je te maken met de B2C-markt, dat zijn de fans. En aan de andere kant heb je de B2B-markt, dat zijn de muzieklabels, online en offline media, boekingsbureaus, evenementen en festivalorganisaties, promoters en bedrijven. Deze doelgroepen zijn belangrijk voor het bestaansrecht van jou als artiest.

Voorwaarden van je strategie

De content moet relevant zijn voor beide doelgroepen. De B2C-markt wil voornamelijk weten wat de activiteiten zijn rondom jou als artiest. De B2B-markt is vooral geïnteresseerd in je vorderingen op muzikaal vlak. Het bereik van fans is daarin een belangrijk onderdeel. Je moet je dus altijd afvragen of de content voldoet aan deze twee voorwaarden.

1432581833_t-swift-3

Voorbeeld: Taylor Swift

Daarnaast moet je altijd analyseren waar de doelgroep behoefte aan heeft. Kijk bijvoorbeeld naar Taylor Swift en haar #Taylurking-concept. Ze verzamelde diverse foto’s waarop fans van Taylor Swift te zien waren. Op de foto’s stonden fans met een verwijzing naar Taylor Swift in de vorm van merchandising en foto’s van eerdere optredens. Een aantal foto’s selecteerde ze en publiceerde ze op haar eigen platform.

1433366264_1432581723_t-swift-1Een hele goede manier om interactie te hebben met je fans. Op basis van deze interactie kom je nog meer in contact met de doelgroep en kun je aan de hand daarvan de behoeften van je fans achterhalen. Met dit concept kon Swift door middel van de social media-accounts van haar fans bepaalde informatie achterhalen, waar ze later haar voordeel mee kon doen.

Maak relevante content

De content moet je secuur bijhouden. Het is niet zomaar een taak die je even bij doet. Hier vergissen artiesten zich vaak in. Je moet continu overwegingen maken en de content moet voldoen aan een vaste continuïteit (vast tijdstip, vaste wederkerigheid). De interactie met je doelgroepen is daar ook een onderdeel van. Immers kun je met interactie zorgen voor vertrouwen. Met vertrouwen kun je uiteindelijk een bepaalde band tot stand brengen tussen jou als artiest en je doelgroep. Voorbeelden van relevante content zijn:

  • Een planning of agenda met optredens
  • Kwalitatieve geluidsopnames
  • Kwalitatieve live performance video’s
  • Reviews van muziekprofessionals
  • Planning voor de release van een single of album
  • Distributieplannen voor de release van een single/album

Dit is content waar zowel de B2C- als B2B-markt wat aan heeft. Ze kunnen op basis van deze content concluderen of het gaat om een amateur of professional in de muziekbranche. Daarnaast kunnen zij meteen besluiten of zij deze artiest willen blijven volgen of niet.

Accepteer cookies

Zo heeft het team van Taylor Swift een geweldig concept bedacht. Ze selecteerden een aantal fans om te zien wat zij als cadeau wilden voor Kerstmis. Ze hadden deze cadeaus verzameld, Taylor Swift maakte er een persoonlijke brief erbij en verstuurde dit naar haar fans. Dit concept werd via YouTube geïntroduceerd, waarop enorm veel reacties via het internet binnen kwamen. Een succesvolle contentmarketingstrategie!

Diverse platforms

Het platform, waar alle content verzameld wordt, is de website. De website is de basis waarop de B2C-en de B2B-markt samen komen. Vanuit de website worden ze verwezen naar social media als Facebook, Twitter, Pinterest, LinkedIn, YouTube en Instagram.

Er zijn artiesten die ‘misbruik’ maken van dit soort platforms door bijvoorbeeld likes te kopen. Zij denken dat ze dan ineens interessanter worden voor de B2B-markt, omdat ze ogenschijnlijk een groot bereik hebben. Echter trapt de B2B-markt daar niet in: zij kijken altijd nog naar het product wat ze leveren, de kwaliteit en hoe onderscheidend de muziek is. Daarna wordt pas gekeken naar het bereik. Daarom raad ik dit altijd af.

Zie elk platform als een apart kanaal

Ik adviseer artiesten vaak om elk platform te zien als een op zichzelf staand onderdeel. Een website heeft een andere vorm om content weer te geven dan Facebook of Twitter, of ieder ander platform. Elk platform heeft een eigen benadering nodig. De content moet dus ook altijd afgestemd zijn op het platform dat je gebruikt. Zo is het voor de interactie interessant om bij Twitter te refereren naar links van artikelen. En bij Facebook spelen foto’s en video’s een belangrijke rol.

Fans willen in persoonlijk contact staan met jou als artiest

Verder raad ik artiesten aan om, als het kan, het beheren van de diverse platforms over te laten aan mensen die er tijd voor hebben en er ook tijd in willen steken. Maar dan wel op een manier waarbij de B2C-markt het gevoel heeft dat zij in contact staan met de artiest. Want een fan wil niets liever dan persoonlijk contact met een artiest.

Zo haal ik vaak het voorbeeld van Taylor Swift aan. Zij heeft haar doelgroep nog breder gemaakt door de manier waarop zij omgaat met contentmarketing. Zo heeft zij ten slotte ook de die-hard fans en de fans die het meeste invloed hadden via social media uitgenodigd voor een Secret Session. Dit bleek een dag te zijn waarop haar fans haar nieuwe album konden beluisteren. Ook konden ze een dag met Taylor Swift thuis door brengen. Op deze dag bakte Taylor zelfgemaakte koekjes en kon ze zo met elke persoon interactie opbouwen.

Dit zijn allemaal geweldige voorbeelden van geslaagde contentmarketingstrategieën. Brengt dit jou als artiest op bepaalde ideeën? Door welke artiesten raak jij geïnspireerd in hun gebruik van content?

Illustratie intro met dank aan Fotolia.