Verdieping

Zo arrogant zijn Amazon, Apple & Facebook

0

Column – Amazon is de grootste boekverkoper ter wereld. Daarnaast maakt en verkoopt Amazon ook de Kindle, een tablet waarmee je digitale boeken kunt lezen, een e-reader dus. Tevens is Amazon uitgever van boeken via hun platform, waarop iedere vermeende of echte schrijver een boek mag publiceren. Heb je door wat hier aan de hand is?

Amazon beheerst de hele keten, van uitgever tot verkoper tot leesplatform. En alle e-readers, al die Kindles, worden gevolgd door Amazon’s ‘leesluisteraar’: een programma dat minutieus bijhoudt wie op welk moment hoeveel tijd besteedt aan het lezen van een pagina uit een bepaald boek. Een lezer kan voor 10 dollar per maand zich abonneren op Amazon’s Kindle Unlimited programma. Vergelijk het met een ouderwetse bibliotheek, met als verschil dat je niet een bedrag per boek betaalt, maar een bedrag per tijd (maand). Voor dat tientje mag je kiezen uit 900.000 titels die je op je Kindle kunt lezen. Spotify (muziek) voor boeken.

Afrekenen per gelezen pagina

Amazon – en nu wordt het interessant – heeft besloten dat per 1 juli de auteurs van de boeken niet worden afgerekend op een geleend boek, maar op een gelezen pagina. Dit betekent wat. Een dik boek verdient beter dan een dun boek, ervan uitgaande dat ze uitgelezen worden. Als iemand tijdens het lezen van een woest-spannende thriller een hartaanval krijgt en komt te overlijden, is dat jammer voor de auteur die angstaanjagend goed schreef; alleen de gelezen pagina’s worden afgerekend. Amazon verandert dus de regels, en kan dit doen omdat ze de eigenaar is van het hele gebouw.

Totale controle zet de deur open voor de overmoedigen en arroganten.

e-reader-lezen-boom-fotoliaEn mogelijk verandert Amazon hiermee ook het schrijfgedrag. Dikke boeken leveren meer op. Op iedere pagina een cliffhanger. Page-turners. Amazon beschikt straks over zeer gedetailleerd leesgedrag. Hoe lang doet een lezer over een pagina? Waar legt hij het boek weg? Wanneer stopt hij met het boek? Er zijn conversiecijfers per pagina, per hoofdstuk. Het beloningsmechanisme van Amazon zal leiden tot andere boeken. Is dit zorgelijk? Zeg het maar. Het meest zorgelijke is dat één speler in de markt dit kan veroorzaken. Totale controle zet de deur open voor de overmoedigen en arroganten.

Artiesten versus Apple

Ook arrogant: Apple. Muziekstreamingdienst Apple Music (de Spotify-variant van Apple) lokt nieuwe abonnees door de eerste drie maanden gratis weg te geven. Artiesten die in deze drie maanden worden beluisterd, krijgen hier geen cent over. Waar is de logica? Zou de NRC die een iPad ‘weggaf’ aan nieuwe abonnees deze niet hebben afgerekend met Apple? Welke arrogante Apple-klerk bedacht dit? Een hele grote artiest, Taylor Swift, werd heel erg boos, twitterde wat en Apple bond onmiddellijk in. Excuses, het voorstel werd van de tafel gehaald.

Seksfilmpje op Facebook

Ook arrogant: Facebook. Alleskunner Peter R de Vries en een rechter waren nodig om Facebook te dwingen te vertellen welke kruiperige kwelduivel een seksfilmpje van een meisje uit Werkendam op het internet had gezet. En nog wil Facebook het niet zeggen.

jonge-zakenman-sigaar-arrogant-fotolia

Klant centraal?

De hele wereld van bakker tot bank en van verfwinkel tot verzekeraar echoot het adagium dat de klant centraal moet staan. Facebook, Amazon, Apple lappen het aan hun laars en bewijzen dat arrogantie een moeilijk tembaar beest is voor de hoeders van de macht.

En als u nu deze zin gelezen heeft, krijg ik in ieder geval betaald voor deze gedachte.

Foto’s met dank aan Fotolia. 

Deze column werd eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.