Video, How to, Inspiratie

Zorg dat je product de hoofdrol speelt & 6 andere tips voor viral video’s

0

Wat is het geheim van een effectieve viral video? Dat willen alle bedrijven die video inzetten om hun klanten te bereiken, natuurlijk maar al te graag weten. Walter Limpens van onderzoeksbureau Neurensics Neuromarketing Research onderzocht welke hersengebieden een video moet activeren om effectief te zijn. Hij geeft 7 tips voor een video die de aandacht van de kijker trekt, die gedeeld wordt én tot conversie leidt.

Onderzoek naar onbewuste gedachten

Walter Limpens sprak op het Online Video Event (OVE) – een initiatief van Blue Billywig en Adformatie – op 25 juni 2015 in De Nieuwe Liefde in Amsterdam. Het thema van deze dag was hoe bedrijven hun merkstrategie kunnen versterken met online video. Limpens vertelde tijdens het event over zijn onderzoek. Hij mat bij 400 proefpersonen met MRI-scans de hersenactiviteit die werd opgewekt door zien van verschillende video’s. ‘Het is bewezen dat 5 procent van onze gedachten bewust zijn en 95 procent onbewust. Dus als je de effecten van video wilt verklaren, kun je het beste in het brein kijken. Op de MRI-scans is te zien naar welke delen van de hersenen het meeste bloed stroomt bij het kijken naar een video. Zo kom je erachter waar mensen bewust en onbewust aan denken.’

Viral betekent niet altijd effectief

Limpens benadrukt dat als een video viral gaat, dit nog niet betekent dat deze ook succesvol is voor je merk. Hij geeft hierbij het voorbeeld van een video van Evian. Met 108 miljoen keer bekeken is dit de best bekeken viral ooit. Maar Evian heeft hier niet van geprofiteerd, de verkoop daalde zelfs met 25 procent. ‘Dat komt omdat het verhaal helemaal geen link heeft met Evian, het kan net zo goed een reclame zijn voor een ander product. Zorg daarom dat je product, dienst of merk de hoofdrolspeler is in een video.’

Accepteer cookies

Limpens combineert tips voor een effectieve video met tips voor een viral video. Samen zouden deze tot een succesvolle viral video moeten leiden.

Tips voor een effectieve video

Een video is volgens Limpens effectief voor een merk als het de volgende eigenschappen bezit:

De video communiceert een positief gevoel of beloning

Dat klinkt logisch, maar blijkt in veel gevallen niet zo te zijn. ‘Veel commercials zijn grappig, maar gaan ook om leedvermaak; iets gaat mis of iemand wordt voor de gek gehouden. Het blijkt uit onderzoek dat we deze reclames grappig vinden, maar ons onbewust spiegelen aan de negatieve emotie. En dat is niet positief voor je conversie.’

De video lost een negatief gevoel op

Zoals de volgende video, die de schade die roken kan hebben voor je gezondheid laat zien, maar ook de gratis oplossing om van deze verslaving af te komen:

Accepteer cookies

De video laat het goede voorbeeld zien

Goed voorbeeld doet volgen. Als je met een video een bepaald gedrag wilt bereiken bij de kijker, lukt dit eerder door dit gedrag te laten zien.

Tips voor een viral video

Volgens Walter Limpens willen mensen om deze redenen een video graag delen:

De video is verrassend, nieuw of interessant en wijkt af van het algemeen bekende

Een voorbeeld is de video over Huizenpromoter van ABN Amro, waarin de manier waarop mensen een huis kunnen bezichtigen verrassend is en nogal afwijkt van ‘normaal’. Deze video werd 36 miljoen keer bekeken.

Accepteer cookies

De video is waardevol

Het volgende voorbeeld geeft een gouden tip en is 500 miljoen keer bekeken:

Accepteer cookies

Andere tips zijn dat de video een emotie moet raken en een verhaal vertelt.

Will it blend?

Limpens sluit af met een video van BlendTec die viral ging en zeer effectief was: in de reeks Will it blend? kijkt hij of je een iPad kunt blenden. Deze productdemonstratie is 18 miljoen keer bekeken. De reeks zorgde voor een verkoopstijging van maar liefst 700 procent. Volgens Limpens staat het product in deze video centraal, is de video verrassend (wijkt af van ‘normaal’), laat de video zien wat het product allemaal kan (goede voorbeeld, waardevol), wekt de video emotie op en houd je er een positief gevoel aan over.

Accepteer cookies

Als een Belg op de A2

De tips van Walter Limpens geven een goede richting voor een effectieve video, maar of je hiermee de plank nooit meer zult misslaan? Marnick Vandenbroeck uit België (Digital Manager Benelux PepsiCo en ook spreker op OVE) vergelijkt het maken van video met ‘een Belg die op de A2 rijdt.’

Vandenbroeck rijdt voor zijn werk regelmatig naar Nederland en weet door de constant veranderende snelheidslimieten op de A2 nooit of hij de juiste snelheid aanhoudt, het is altijd een gok. Ook bij de video’s van PepsiCo ziet hij dat wat de ene keer werkt, de andere keer niet werkt. ‘Natuurlijk zijn er richtlijnen voor een effectieve video, maar daarnaast is het een kwestie van blijven experimenteren. En dat maakt het vak nu juist ook zo leuk.’

Foto intro met dank aan Fotolia.