Innovatie

5 UX-tips die je merk future-proof maken

0

User Experience (UX) wordt een integraal onderdeel van de onderneming, ongeacht haar grootte. Hoe dichter je bij de consument bent, hoe relevanter je wordt. Het klinkt logisch maar vandaag de dag zijn nog veel merken zich niet bewust van hun digitale omgeving. Ze zijn niet waar hun klanten zijn en gebruiken daarom niet de potentie die er is om de perceptie van het merk te beïnvloeden.

Een UX-designer bestaat niet. UX is geen hype-woord voor designers. UX is de manier waarop jouw consument over je denkt, wat voor gevoel hij of zij bij je heeft en hoe de interactie met jouw merk tot stand komt. Je hebt hier meer invloed op dan je denkt. Niet alleen via je product of service, maar vooral via de verschillende digitale interacties die je consument met je merk heeft.

Vijf tips om je UX future-proof te maken

Om je user experience te verbeteren zijn er vijf tips die je in je achterhoofd kunt houden.

1. Brand-landscape

Ben je je eigenlijk bewust van je landscape? Hoe meer digital touchpoints je hebt, hoe complexer het wordt. Het is verstandig om inzichtelijk te maken wat de key journeys zijn van je doelgroep. En daar vervolgens op te anticiperen. Wil je het echt goed doen, dan zou je voor elke ‘journey’ een aparte roadmap moeten maken van begin tot eind met een logische en vooral haalbare volgorde van stappen. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om te doen alsof je op bepaalde sociale media aanwezig bent, als je er niet daadwerkelijk iets mee doet. De consument wordt steeds veeleisender op het gebied van transparantie.

Als je nog niet mobiel bent dan moet je nu echt gaan opschieten. Telefoons, tablets en wearables zullen de marketingwereld beinvloeden en niet andersom. Met mobile-friendly kom je al niet meer weg, mobile-first is de norm. Door de kracht van mobile te erkennen kun je als merk kom je de consument tegemoet en krijg je de kans om een persoonlijkere relatie op te bouwen. En als de consument je niet straft, doet Google het wel.

2. Design voor emotie

Die eerste indruk is heilig, maar heb je die wel helemaal onder controle? Misschien is het design van je website niet eens van deze tijd. De kans is groot dat je design niet representatief meer is. Of dat je gewoon saai oogt. Met de aandacht van een goudvis is een mening vandaag de dag snel gevormd. Zorg ervoor dat je design een memorabele en positieve emotie oproept, consistent is, en goed weerspiegelt waar je voor staat. Een website heeft niet alleen als doel om een oplossing voor een vraag of probleem te zijn, maar is onderdeel van je gehele communicatiestrategie.

Design is nooit af en dat weten ze bij Google heel goed. Het functionele design van Google is de gebruiker altijd een stap voor en daarom vaak verrassend goed.

Accepteer cookies

3. Weet hoe je aanvoelt

Weleens van Nederland naar België gereden? Dan snap je dat je moet nadenken over de flow van je bezoekers. Ik doel dan niet op 404-pagina’s of andere dead-ends. Neem bijvoorbeeld de websites Uber of Airbnb; die voelen letterlijk als thuiskomen. De interfaces van deze websites zijn ontworpen om de gebruiker volledig te ontzorgen. De juiste content op het juiste moment. Er is een duidelijke focus op de belangrijkste taak van de bezoeker en alle touchpoints zijn hierop ingericht. Je kunt redelijk snel zelf experimenteren en zelf een prototype opzetten van je flow. Of gewoon een usability test laten uitvoeren.

De website van Cool Hunting is een voorbeeld van een landingspagina uit het boekje. Hun redesign is er op gericht om het de gebruiker zo makkelijk mogelijk te maken zonder dat het ten koste gaat van het visual design.

In opdracht van Vitens ontwikkelde dpdk waterstoring.nl. Dit platform wordt specifiek gebruikt om storingen omtrent het waterleidingnetwerk te communiceren. De interface is ingericht om de gebruiker zo snel mogelijk van storingen te voorzien. Notificaties en sms-integratie spelen in op het actualiteit-gevoel van de bezoeker.

De website van Virgin America is ook een goed voorbeeld van een platform met een interface die erop gericht is om de bezoeker de beste ervaring te bieden. Innovatief design en handige functionaliteiten zijn hier key.

4. Hoe klink je eigenlijk?

Volgens kenners is de audio van een goede film verantwoordelijk voor meer dan 70 procent van je totale beleving. Quentin Tarantino kan er over meepraten. Muziek speelt niet alleen in op emoties, maar zorgt er ook voor dat je dingen beter onthoudt. En dit is uiteraard wat je wil bereiken.

Ook hebben de meeste viral video’s op YouTube een iconisch geluid. En, hoeveel merken herken je niet aan een bepaald geluid? Denk bijvoorbeeld aan de Intel Jingle of McDonalds ‘I’m loving it’. In sommige gevallen is een geluid zelfs onlosmakelijk verbonden met een merk. Denk aan Apple, National Geographic en MTV. Je kunt beter kiezen voor een nieuw geluid waar je eigenaar van bent dan een track kopen van een artiest. Dit is niet alleen duurder, maar ook inefficienter.

Maar waarom doen merken daar dan nog niet meer mee? Techniek komt namelijk tot leven via audio en geeft een gebruiker feedback, instructies en notificaties. Siri en Google Now besturen je telefoon en waarschijnlijk praat je auto ook al terug.

Veel merken communiceren nog steeds via een logo en huisstijl. Maar hoe klinkt jouw merk eigenlijk? Verdiep je eens in de wereld van Sonic Branding en geef je merk meer persoonlijkheid.

Accepteer cookies

5. Vertel je verhaal

Grote kans dat jongeren je op dit moment zoeken op YouTube. En je daar niet vinden. Of dat een bezoeker op je website zich probeert aan te melden, maar er niet in slaagt en geen idee heeft waarom niet. Binnen een digitale omgeving geven animatie en video een gevoel van menselijkheid en realiteit. Animaties laten een interface tot leven komen en reageren op het gebruik van de bezoeker.

Een goed voorbeeld van een website waar mooi design, fullscreen video en perfect geluid samenkomen is ‘Sortie en Mer’. Dit initiatief van het onbekende reddingsvest merk Guy Cotten laat je ervaren hoe het is om te verdrinken en is Site of the Year 2014. Naast zéér realistische video is er ook veel aandacht besteed aan het geluid. Ook de interface elementen en de handelingen van de bezoeker zijn zeer goed overdacht. Overtuig jezelf.

Accepteer cookies

Een ander voorbeeld is de user guide website van Dropbox. Dit platform maakt gebruik van duidelijke en makkelijke stappen die volledig gericht zijn op de gebruiker. Ook zij zijn beloond met een Webby award voor de beste User Interface.

Veel mogelijkheden voor interacties

User Experience is het effect van meerdere (positieve) digitale touchpoints, die resulteren in een relatie. Of juist het gebrek daaraan. Het Internet is niet meer alleen maar laptops en smartphones. Wearables, the Internet of things en virtual reality zorgen ervoor dat we continu verbonden zijn. Dit biedt enorme mogelijkheden voor merken om interacties aan te gaan die daadwerkelijk verrassen en een bijdrage leveren aan het leven van de consument. Volg deze tips op, geef je merk meer persoonlijkheid en houdt de regie over je UX in handen.

Foto intro met dank aan Fotolia