Innovatie

Met deze 5 tips maak je je content smartwatch-vriendelijk

0

Elk device vraagt om een eigen unieke weergave van content, zo ook de smartwatch. De markt voor wearables zal de komende jaren uitgroeien tot een personal assistant. Communicatie op deze apparaten is nog korter en krachtiger dan dat we al gewend waren van mobiel. Maar waar moet je op letten als jouw content ook op een wearable zichtbaar moet zijn? Gebruik deze 5 handige tips om content smartwatch-vriendelijk te maken.

De groei van de smartwatch en andere wearables

In een paar jaar hebben de draagbare devices met internet (smartphones en tablets) niet langer de status van luxe, maar zijn dan toegankelijk voor de grote massa. De verwachting is zefs dat in 2025 wireless internet groter is dan wired internet. De techniek van mobiel internet groeit ongekend snel, aldus McKinsey & Company.

Nieuwe apparaten, formaten en mogelijkheden, waaronder dus de ‘wearables’. Wearables als bijvoorbeeld de smartwatch of Google Glass maken het niet alleen mogelijk om allerlei soorten content te delen, maar bieden ook nieuwe kansen op het gebied van gaming, gezondheidszorg, infrastructuur of andere doeleinden. Mobiele apparaten zullen nog verder integreren in ons dagelijks leven dan we ons nu nog kunnen voorstellen. Ze worden als het ware onze personal assistent die niet alleen onze agenda beheert, maar ook realtime informatie kan delen en ingewikkelde vragen kan beantwoorden.

Philips Healthcare

Philips Healthcare

GfK deed onlangs nog onderzoek naar de smartwatchmarkt en verwacht dat er aan het einde van 2015 meer dan 51 miljoen ‘wearables’ worden verkocht, waarvan het om ongeveer 30 miljoen smartwatches gaat. De prognose is zelfs dat dit er meer dan 370 miljoen zullen zijn in 2020, aldus NextMarket Insights.

Wat voor impact heeft de smartwatch op het tonen van content?

Dat de smartwatch en andere wearables een grote rol gaan spelen in onze maatschappij is wel duidelijk. Bedrijven kunnen hier het beste nu al rekening mee houden bij hun contentcreatieproces. De smartwatch heb je altijd bij je, wat voor bedrijven een slimme manier is om in contact te blijven met hun klanten, en dat realtime. Bedrijven als CNN, Expedia, American Airlines en Nike hebben hun Apple Smartwatch App al klaar staan. Ook KLM en ABN AMRO hebben een Apple Smartwatch-app aangekondigd. Het zal ook niet lang meer duren voordat andere merken apps en content zullen aanpassen voor alle type smartwatches.

Nike Running on Apple Smartwatch

Nike Running on Apple Smartwatch

Op een smartwatch heb je natuurlijk veel minder ruimte voor een bericht dan op bijvoorbeeld een smartphone. Wist je dat een gemiddeld smartwatchscherm maximaal 15 karakters per regel, met in totaal 3 regels, kan tonen? Je kunt wel nagaan dat een gewone titel van een nieuwsbericht (bijvoorbeeld AD.nl of NU.nl) niet kort genoeg is. Je moet dus rekening houden met de beperkte weergave van content op de smartwatch.

Als we nu eens een doorsnee Nu.nl-nieuwskop pakken:

Artikel NU.nl

Dan zou dit er als volgt uit zien op een gemiddelde smartwatch, zonder te scrollen.

Google gaat maand
elijks statistieken
publiceren over ze

De content die je deelt via de smartwatch moet dus kort en krachtig zijn. De gebruiker moet binnen een fractie van een seconde jouw bericht al gelezen kunnen hebben.

5 tips bij de contentoptimalisatie voor smartwatches

Een aantal tips om rekening mee te houden als je van plan bent te starten met het optimaliseren van jouw content voor de smartwatch.

1. Breek de content af tot aan de basis

NY Times App

NY Times-app

Haal onnodige woorden uit de tekst, ga echt terug naar het begin: de essentie van het bericht. Beperk het tot één doel. In de afbeelding hiernaast zie je een voorbeeld van hoe NY Times nieuwsartikelen communiceert op de smartwatch.

Door te swipen blijf je direct op de hoogte van al het nieuws. De nieuwsberichten en korte artikelen zijn speciaal afgestemd voor de smartwatch. Bij de Apple Watch is het zelfs zo dat je via Handoff gelijk verder kunt lezen op je iPhone of iPad. NY Times snapt dat de smartwatch niet de plek is om een artikel te lezen. Om die reden worden er alleen titels getoond en kan de gebruiker daarna makkelijk verder lezen op de smartphone.

2. De belangrijkste woorden als eerste tonen

Op je desktop en mobiel houd je al rekening met content boven de ‘vouw’, en dat zal ook voor content op de smartwatch gelden. Je hebt ongeveer 15 karakters per regel, en dat voor 3 regels voordat de gebruiker moet scrollen of swipen. Zorg dat het makkelijk leesbaar is en dat woorden niet worden afgekapt, zoals in het voorbeeld hierboven. Een mobiele website krijgt ook andere content te zien dan een desktop-versie. Een smartwatch vraagt dus om nog een extra weergave.

Gebruik de belangrijkste woorden (headlights) dus als eerste. Het zou zonde zijn als de gebruiker moet scrollen om tot de essentie van het bericht te komen. Verwacht dan ook niet dat mensen je hele blogpost of artikel gaan lezen, hooguit een alinea. Het is dus slim om daar al een call-to-action in te bouwen. Sla het artikel op of e-mail het artikel door, zodat de gebruiker het eventueel later rustig terug kan lezen op zijn mobiel of tablet.

Een ontwikkeling die we zeker terug gaan zien op de smartwatch is Spritz. Spritz maakt het mogelijk om 100 tot 750 woorden per minuut te lezen op je smartphone of wearable. Door deze integratie van ‘word streaming’ kunnen gebruikers hun teksten veel sneller lezen dan normaal. Door de nadruk te leggen op de optimale herkenningspunt (optimal recognition point). Doordat jouw hersenen hierop gefocust zijn, kun je de teksten sneller verwerken. Op die manier kun je e-mails en andere berichten in een fractie van tijd lezen. Een voorbeeld:

Accepteer cookies

3. Maak slim gebruik van leestekens

De gemiddeld smartwatch heeft een scherm van 1,4 (Huawei Smartwatch: nog niet uit) tot 1,7 inch (Apple Watch). Er is dus niet veel ruimte om jouw boodschap te communiceren. Denk goed na over je tekst die je wilt tonen en ga slim om met leestekens. Een aantal apps maakt hier slim gebruik van, door titels af te breken. Door op je smartwatch te tikken, opent het artikel of product automatisch op de smartphone.

Android Wear

Android Wear

4. Bedenk goed waar de consument is en naartoe gaat

Locatie, locatie en locatie. De smartwatch is natuurlijk uitgerust met een gps of heeft interactie met een smartphone die voorzien is van gps. Het is in ieder geval een slimme manier om te achterhalen waar de gebruiker op dat moment is, om ze te voorzien van de juiste content. Vanuit restaurants of andere horecagelegenheden kan het interessant zijn om unieke content te tonen.

Tripadvisor maakt al gebruik van deze mogelijkheid. Je krijgt vanaf je smartwatch inzicht in restaurants, hotels en bezienswaardigheden die zich in de buurt van je locatie bevinden. In de app kun je ook direct de beoordeling van die locatie bekijken en eventueel opslaan.

Tripadvisor on smartwatch

Tripadvisor on smartwatch

Voor retailers is deze techniek ook slim in te zetten. Ontvang bijvoorbeeld een notificatie van een pakketje dat klaarligt wanneer je in de buurt bent van de retailer. Let echter wel op dat het niet te commercieel is ingestoken, want dan kan het hele idee van snelle communicatie averechts werken.

5. Toon alleen wat mensen echt willen lezen

Vanuit content werken we aan relevantie. Op basis van data kun je achterhalen wat jouw doelgroep echt wil lezen en zien op de smartwatch. Zorg ervoor dat je als bedrijf jouw smartwatch-app en content kunt afstemmen op je doelgroep. Denk aan dynamische of gepersonaliseerde content op de smartwatch. Dit kan bijvoorbeeld door gebruikers de optie te geven om interesses, categorieën of andere onderwerpen aan te geven.

Dit wordt natuurlijk al toegepast op desktop en mobiel door dynamische content, maar zou dus ook een weg kunnen vinden naar de smartwatch. Alleen op die manier kun je echt relevant worden voor je doelgroep.

Android Wear

Android Wear

De smartwatch vraagt om aangepaste content

Google snapt heel goed wanneer je welk bericht op welk moment bij welke gebruiker via de smartphone of smartwatch moet pushen. Dit hebben ze verwerkt in Google Now. Op dit moment zie je nog wel dat er veel gepusht wordt vanuit mobiele apps. Het is erg belangrijk om van daaruit al relevant te zijn, door exact te weten wanneer je welke content naar de gebruiker op welk moment pusht. De content die je stuurt moet dus eigenlijk in een pushnotificatie van de smartphone zitten. De content wordt dan als het ware doorgegeven aan de smartwatch.

Kortom, de smartwatch is in opkomst en vraagt om aangepaste content. Bedrijven kunnen de smartwatch slim gebruiken om de relevantie naar de consument toe te verhogen.

Houd jij op dit moment al rekening met de smartwatch bij het ontwikkelen van content? Heb jij nog handige tips of leuke voorbeelden? Deel ze dan zeker hieronder!