Infographic, Inspiratie

Internet of Things: wat zijn die ‘dingen’? [interactieve infographic]

0

The internet of Things. Iedereen heeft het erover. Maar wat is het eigenlijk? Wat zijn die ‘dingen’ dan? Wat doen ze en waarom moeten we dat weten? Deze interactieve animatie laat perfect zien waar het over gaat.

aanzienjuli_1Barstende bollen

De vormgeving is erg fraai en simpel: rondom een centrale vraag duiken bollen op, die na aanklikken openbarsten in een nieuw level met kleinere bolletjes. Die op hun beurt weer wat informatie geven. De infographic heeft dezelfde kenmerken als het onderwerp dat het behandelt: het is een netwerk van met elkaar verbonden dingen, die telkens een diepere laag of een volgende stap laten zien in het onderwerp. Het ‘internet van de dingen’ is vormgegeven als een web van bollen, die met elkaar in verband staan en na een klik openspringen naar een volgend level. Vorm en inhoud sluiten perfect op elkaar aan.

Netwerken, interfaces, software, sensoren & data

We beginnen met een globaal overzicht en zien de verbonden wereld, bestaande uit netwerken, interfaces, software, sensoren, data, en noem maar op. Elk element geeft bij aanklikken nieuwe geheimen prijs. Een volgend scherm gaat dieper in op statistieken en op markten, daarna zien we een greep uit de innovatieve mogelijkheden (de genetwerkte koe, de genetwerkte dokter). Tenslotte een overzicht van de IT-bedrijven die zich hiermee bezighouden, en de uitdagingen van de verbonden online wereld (privacy, hackgevoeligheid).

aanzienjuli_2aanzienjuli_3Het project, gemaakt door David McCandless, lijkt wel erg op Where does my money go?. Daarin kan de Britse belastingbetaler door de begroting van zijn land klikken, die in de vorm van openbarstende bubbels laat zien waar de centen aan worden besteed. Het idee van de bubbels die een nieuwe laag laten zien, kan ook prima worden gebruikt om een ‘breakdown’ te laten zien van een begroting of campagne.

Rubriek: Het aanzien van…

Elke dag worden er honderden infographics geproduceerd. Soms zijn ze goed, soms slecht, soms fantastisch. In de rubriek ‘Het Aanzien Van’ belicht ik aan het einde van elke maand een infographic over een gebeurtenis, die er deze maand bovenuit sprong.