How to

Periscope: 6 fouten die je beter niet kunt maken

0

Periscope is de livestreaming app van Twitter: booming en vooral heel erg leuk. Zelf ben ik hier helemaal aan verslaafd. Je kunt live meekijken bij evenementen of concerten, maar ook een Q&A houden, mensen een kijkje achter de schermen geven, producten demonstreren of gewoon laten zien wat je aan het doen bent. Vooral de realtime interactie die je hebt met kijkers, is de sleutel van het enorme succes van deze app.

Een Periscope-uitzending is goed voor je online zichtbaarheid. Mensen leren je beter kennen doordat ze je zien. En het is een mooie tool om een community op te bouwen. Ze kunnen namelijk tijdens de uitzending ook direct reageren via de chat of met hartjes (vergelijkbaar met de likes op Facebook). En als het in het begin niet helemaal vlekkeloos verloopt, kun je de replay na je uitzending gewoon verwijderen. En anders blijft de uitzending slecht 24 uur beschikbaar. Wil je zelf een Periscope uitzending gaan doen? Voorkom dan onderstaande (beginners)fouten.

1. Titel van je uitzending vergeten

De titel is belangrijk om mensen over de drempel trekken van je uitzending. Zorg dus voor een prikkelende titel, zodat mensen een kijkje in jouw uitzending nemen. Je concurreert met iedereen die live is (en de replays). En als je vergeet om een titel in te vullen, dan staat je uitzending als ‘Naamloos’ in de lijst. Dat trekt zeker geen publiek.

  • geef he periscopen uitzending een titel Gebruik eventueel emoticons om meer op te vallen in de Periscope-lijst en op de tijdlijn van Twitter.
  • Gebruik ook #hashtags in je titel. Die zijn op Periscope niet klikbaar, maar op Twitter wel.
  • Zet je titel eventueel al klaar in je ‘notes’ op je mobiel zodat je deze alleen maar hoeft te kopieren. Ook handig als de verbinding verbroken wordt en je snel een nieuwe uitzending wilt starten.

2. Slecht openingsshot

Zodra je op de knop drukt om de uitzending te beginnen, ben je ook direct live. Het eerst shot waar je je camera op richt, wordt als thumbnail weergegeven bij je uitzending en blijft dus 24 uur zichtbaar op Periscope en op Twitter. Kies dus een mooi beeld als openingsshot. Voorkom dat je de camera op je voeten of de vloer richt als je op ‘Start uitzending’ klikt.

periscope thumbnail op twitter3. Twitter-icoon niet aanklikken

Zet het Twitter-icoon aan als je live gaat. Als je dit aanklikt voordat je de uitzending start, krijgen al je Twitter-volgers hier namelijk een melding van in hun tijdlijn. Zeker als je nog niet zo veel volgers hebt op Periscope, bereik je dan toch een groot publiek voor je uitzending, namelijk al je Twitter-volgers. En als de titel hen aanspreekt, klikken ze hopelijk ook op de link naar je uitzending. Ze kunnen dit ook weer gemakkelijk retweeten, zodat je meer mensen bereikt.

4. Wachten op de eerste kijkers

Wacht niet met praten tot de eerste kijkers je uitzending binnen komen. Er kunnen ook mensen vanaf het web live meekijken. Daar krijg je geen melding van en dat aantal zie je niet in je uitzending. Bovendien gaat het niet alleen om de live uitzending, want de replay blijft 24 uur beschikbaar. Als mensen de herhaling bekijken, en het is vervolgens een minuut lang stil, dan haken ze waarschijnlijk snel af. Ze bekijken je replay niet en zullen je ook niet snel gaan volgen op Periscope. Het kan even duren voor je de eerste kijkers binnen ziet stromen, maar benut die tijd alvast om de replay-kijkers welkom te heten.

pre-tweet Periscope uitzending5. Periscope-uitzending niet promoten

Maak promotie voor je uitzending om mensen vooraf op de hoogte te stellen zodat ze zich kunnen voorbereiden op de uitzending. Op Twitter kun je gewoon zeggen dat je over 10 of 15 minuten live gaat en het onderwerp melden waarover je uitzending gaat. Je kunt natuurlijk ook op andere social media promotie maken voor je uitzending. Het wordt toch leuker als je kijkers hebt en er interactie is. Ook de replay kun je promoten op je social media.

6. Geen interactie aangaan

Dit is misschien wel de grootste fout die je kunt maken. Livestreaming is niet nieuw, maar de kracht van Periscope is juist dat je live interactie hebt met je kijkers. Verweef die interactie dus in je uitzending door mensen welkom te heten. Noem ze bij hun naam als je die kunt achterhalen van hun gebruikersnaam. Iedereen waardeert persoonlijke erkenning. Beantwoord ook de vragen die mensen je stellen. Maar stel zelf ook vragen. Vraag je kijkers om input. Vraag gewoon wat ze van je nieuwe website of training vinden.

Hot, booming & fun

Periscope is hot, booming en fun. Een waarschuwing: het is ook heel erg verslavend. Het is een mooie kans om jezelf te profileren en op de kaart te zetten. Je kunt een live video uitzenden vanaf je mobiele apparaat en kijkers kunnen deze scopes volgen via de app of de Periscope-website. Je kunt dus een persoonlijke band opbouwen met mensen, omdat ze je live kunnen zien en direct interactie kunnen aangaan.