Innovatie

‘Not invented here’? Met copy-adapt-paste kun jij ook revolutionair innoveren

0

Cross industry-innovatie kan je omschrijven als het ‘leren’ van oplossingen in andere industrieën. Zijn er processen, aanpakken of ideeën die je zou kunnen hergebruiken in jouw organisatie? Zoals een ziekenhuis dat een CT-scanner omtovert tot een piratenschip, zodat het onderzoek voor kinderen minder eng is. Een van de grootste uitdagingen daarbij is het ‘Not invented here’ syndroom’: ‘Nee, dat werkt daar misschien, maar hier niet.’ Hoe stap je daarover heen en put je uit effectief uit oplossingen van andere branches?

Innovatie is vaak evolutionair en gaat uit van wat we al kennen

Een innovatieproces gaat uit van datgene wat we al kennen maar dan iets meer, sneller of net iets anders. Dat is heel menselijk en trouwens ook zakelijk. Waarom? Als je aan iemand vraagt hoe de toekomst eruit ziet, dan is wat we nu weten vaak het uitgangspunt. Ook bij innovatie is dat het geval. Stel voor dat je een tv-fabrikant bent: dan is je volgende tv vaak net iets groter qua beeldmaat, iets platter of met iets meer functionaliteit.

Misschien overdrijf ik nu en beledig ik de fabrikanten van tv, maar toch is het vaak zo. De stap naar een ander businessmodel voor tv’s, bijvoorbeeld het leasen van een tv in plaats van het verkopen, is veel groter dan een nieuw model met een iets groter beeldscherm.

Ook zakelijk is dat makkelijker: je verkoopt tenslotte tv’s, dus een nieuw tv-model ligt voor de hand en je krijgt er geen moeilijke vragen bij van het management. Een verschuiving van product naar dienst (zoals het leasen van consumentenelektronica), heeft als gevolg dat je veel overhoop gooit voor een relatief onzekere uitkomst. En dat is voor veel bedrijven, echt een stap te ver!

Not Invented Here: de stap maken naar revolutionaire innovatie

Onlangs kreeg ik het boek Not Invented Here in handen. In negen hoofdstukken beschrijven Marc Heleven en Ramon Vullings de essentie van cross industry-innovatie en bieden een aanpak, tools en inspiratie om nu eindelijk eens de stap te maken naar revolutionaire in plaats van evolutionaire innovatie.

Not-Inevented-Here boekDeze hoofdstukken zijn:

  1. Cross Industry Innovation
  2. The Art of Questioning
  3. Someone else has solved your problem
  4. Inspiring industries & Smart Sectors
  5. WWxD – What Would x Do
  6. Your Business Challenges
  7. The Power of the unexpected
  8. Remix your industry
  9. Go Out(ro)

Ieder van deze hoofdstukken behandelt een ander element van cross industry-innovatie.

Van best practice naar next practice

Best practices zijn een goed hulpmiddel voor innovatie. Tenslotte, dit zijn de lessen die door meerdere organisaties zijn vastgesteld. Nadeel is wel dat het gebruik ervan geen onderscheidend vermogen oplevert. Daarvoor moet je zorgen voor next practices. Verlaat het veilige wat je weet en kent en duik (figuurlijk) het diepe in.

copy past

Copy, adapt & paste

Copy & pasten van een innovatie is daarom meestal niet de juiste aanpak. Als je dat zou doen, dan ga je voorbij aan de verschillen die er zijn tussen jouw ‘industrie’ en de ‘industrie’ waar je het voorbeeld vandaan hebt. ‘Beter goed gepikt dan slecht bedacht’ zou dan eerder worden ‘Beter goed gepikt en aangepast, dan slecht bedacht’. Het wordt dus Copy – Adapt – Paste.

Wat zou x doen?

In het hoofdstuk the Art of Questioning wordt het vragen stellen centraal gesteld. Elementaire vragen maar ook revolutionaire vragen (zie ook het stuk over Disrupt in dit artikel). Een manier die in het boek een aantal keren voorkomt is de vraag : Wat Zou x Doen. Bij de x wordt dan een naam ingevuld: Google, Apple, Microsoft et cetera. Kortom alle succesvolle organisaties van dit moment. Nadeel wat ik hier zelf bij zie, is dat wat x doen zou, gekoppeld is aan wat x is. Ter illustratie: van weinig organisaties wordt zoveel geaccepteerd als van Apple. Jouw organisatie is Apple niet, het nadoen van Apple zou wel eens een foute zet kunnen zijn.

Vind je oplossing

De kans is trouwens groot dat iemand of een organisatie jouw probleem allang heeft opgelost. Je moet die oplossing alleen nog vinden. Zou een bank en een bierbrouwer elkaar niet kunnen helpen? Beide zijn geïnteresseerd om studenten als klant te hebben. Tenslotte, als je ze op dat moment als klant hebt is de kans groter dat je een levenslange relatie kunt opbouwen.

16164200044_72d8a77b61_zHoe pakken andere organisaties jouw uitdaging aan?

Naast een brede blik op cross industry-innovatie kan je ook het vertrekpunt nemen van je zakelijke uitdagingen (business challenges). Het reduceren van kosten, optimaliseren van de supply chain enzovoort. Het boek geeft hier voorbeelden hoe anderen dit hebben aangepakt.

In The Power of the Unexpected en Remix Your Industry worden verdere voorbeelden en aanpakken gegeven die je helpen te innoveren door verrassende dingen te doen (een radiator beschouwen als kunstwerk) of het mixen van businessmodellen, bijvoorbeeld wij worden de AirBnB van de …. industry.

Ga aan de slag

Het boek zit vol met voorbeelden zoals de ‘piraten’ CT-scanner, die met invloeden uit de entertainment industry en door middel van story telling voor kinderen veel minder eng geworden is. Het doel van het boek is volgens mij inspireren, handvatten aanbieden voor het opzetten van je eigen cross industry-innovatie en vooral uitnodigen om er iets mee te gaan doen. Het laatste hoofdstuk (Go Out(ro)) is daar het bewijs van, er wordt letterlijk aangespoord om aan de gang te gaan.

CT-Pirate2Zet de wereld eens op zijn kop

Bij het lezen van het boek kwam ik een aanpak tegen die je ook in het boek ‘Disrupt‘ van Luke Williams tegenkomt: zet de wereld eens op zijn kop. Letterlijk! Neem de zaken die tot nu toe altijd wetmatig zijn vastgelegd en neem het omgekeerde ervan. Een voorbeeld: sokken verkoop je per twee stuks en ze zijn het zelfde. Little Miss Matched verkoopt sokken in verschillende setjes van drie, maar ze passen wel bij elkaar.

Zet de wereld eens op zijn kop. Letterlijk! Neem de zaken die tot nu toe altijd wetmatig zijn vastgelegd en neem het omgekeerde ervan.

Maar zet m ook weer terug..

Dit is een goede manier om ‘crazyness’ te creëren. Vergeet daarbij twee dingen niet: vertel waarom je dit doet aan stakeholders en zorg dat je de wereld weer terug zet. Met andere woorden, kijk of het haalbaar is.

Minpunten

Niet alle voorbeelden en inzichten in het boek zijn even interessant, revolutionair of nieuw. Ikea is een voorbeeld van nieuw denken, dat bijna iedereen wel kent (‘Jij zet alles zelf in elkaar’). Ook het kijken naar het verleden als inspiratie voor de toekomst is aan mij minder besteed.

Concrete tools

Het boek biedt via de website www.crossindustryinnovation.com ook een vijftal tools aan die je kunnen helpen om de stap te maken, zowel op het gebied van inspiratie als ook nieuwe concepten te maken.

Het is wat mij betreft een boek dat niet alleen voor innovators geschikt is, maar ook voor managers die willen onderzoeken hoe ze hun product of dienst kunnen vernieuwen, verbeteren of veranderen. De combinatie van veel afbeeldingen en relatief weinig tekst is prettig en zorgt dat je er regelmatig in bladert.

Not-Inevented-Here boekOver het boek

Titel: Not Invented Here (Engels)
Auteur: Ramon Vullings & Marc Heleven
Uitgever: BIS Publishers BV
Jaar: 2015
Nummer: EAN: 9789063693794
Mediatype: Boek, 220 bladzijdes
Prijs: € 12,90
Bestellen: via Managementboek (aff.)

Illustraties met dank aan Crossindustryrevolutions.