Social media

Zo schrijf je de perfecte bio voor Instagram

0

Je hebt een paar seconden om mensen te overtuigen om jou te gaan volgen op Instagram. Regel nummer één om volgers te krijgen en bestaande volgers aan je te blijven binden, is regelmatig relevant beeld posten. Maar de combinatie van je foto’s en je profieltekst voor Instagram, maakt dat mensen begrijpen wat je nu precies doet. Doorloop de volgende stappen om de perfecte Instagram bio te maken. Zo ben je er zeker van dat je de juiste volgers krijgt en houdt!

Je gebruikersnaam (achter ‘@’)

Wat kies je als gebruikersnaam en wat als (volledige) naam? Gaat het om een persoonlijk profiel? Dan is je eigen naam het beste voor zowel je gebruikersnaam als je naam. Als je een veel voorkomende naam hebt, kun je altijd gaan voor een cijfer of kort woord achter je naam. Dat geldt natuurlijk ook voor een bedrijf met een generieke naam.

Het bedrijf Public uit Amsterdam heeft als username bijvoorbeeld gekozen voor @WearePublic. Wees creatief, maar probeer er logica in te houden. Een andere mogelijkheid is spelen met tekens, zoals tandenexpert Carlos de Carvalho dat doet met: @CARLOS.__.CARVALHO.

Instagram bio van Kirsten Jassies en Frankwatching.

Wat moet er nu precies in je Instagram bio staan?

Je kunt heel summier vertellen wie je bent en wat je doet, zoals Target, een populair Amerikaans warenhuis. Target doet dat met de tagline ‘Where products come to play’. Dit werkt alleen goed als de meeste mensen je merk al kennen. Het leuke is dat in Target’s profieltekst een woordspeling zit. Ze posten video’s van producten die tot leven komen. Deze profieltekst is specifiek voor Instagram, en gebruiken ze niet op andere kanalen. Zo wordt aan fans van Target duidelijk gemaakt wat ze op Instagram van hen kunnen verwachten.Instagram bio van Target.

Praktische tips voor je Instagram bio

Als je aan de slag wil met je Instagram bio, dan kun je rekening houden met de volgende elementen.

  • Ben je van plan alleen over je privé- of gezinsleven te posten? Dan kan je biografie volstaan met je naam en je interesses. Liefst nog iets scherps wat mensen triggert specifiek JOU te volgen.
  • Vraag jezelf af wat jij je Instagramvolgers gaat bieden. Waarom moeten ze jou volgen? What’s in it for them?
  • Wil je mensen vragen foto’s van jouw merk te delen? Kies dan een handige unieke hashtag met iets herkenbaars erin. Het toerismebureau van Australië dat doet bijvoorbeeld met #SeeAustralia.
  • Heb je een tijdelijke actie? Maak je profieltekst zo helder en kort mogelijk. Zo heb je nog ruimte om een tijdelijke actie te communiceren met een bepaalde hashtag, of een link naar een landingspage.
  • Instagram en emoticons gaan goed samen. Emoticons kunnen je verhaal ondersteunen of de woorden in het geheel vervangen.

Als je je biografie aanpast in Instagram zelf, worden alle woorden en zinnen achter elkaar geplakt. Je kunt niet naar de volgende regel. Dit kun je alleen voor elkaar krijgen bij ‘profiel bewerken’ op de site Instagram, in je browser.

Gebruik die link in je Instagram bio slim!

Je hebt één plek om een link te plaatsen op Instagram, en dat is in je biografie. Hoe komen mensen op jouw Instagram-account terecht? Grote kans dat het via de mobiele app is en niet via een website op een computer. Als men dan al klikt op de link in je bio, moet je landingspagina ook geschikt zijn voor mobiel.

Een speciale landingspagina

Het slimste is om een mobiele landingspage te maken speciaal voor Instagram. Je kunt zo Instagram-gebruikers een reden geven om door te klikken naar jouw speciale Instagram-landingspagina. En je kunt in Google Analytics meteen zien hoeveel mensen dat gedaan hebben. In Google Analytics kun je namelijk niet zien hoeveel mensen direct uit Instagram komen, zoals je dat wel kunt zien met Twitter, Facebook en Facebook voor mobiel. Naar je homepage verwijzen zonder enige reden heeft weinig zin. Waarom zouden mensen vanuit de app überhaupt willen klikken op de link naar je website? Geef ze een reden om te klikken en speciale content, en je zult de conversie zien stijgen.

De link gebruiken om je producten te verkopen via Instagram

Een goede reden om op de link in je profieltekst te klikken, is om producten op Instagram te kopen. In Amerika is dit is heel bekend. Als je een link ziet met like2buy/….(bedrijfsnaam), weet je dat de producten te koop zijn. Grote winkels als Nordstrom, Target en Wholefoods maken gebruik van deze tool om hun Instagram feed shoppable te maken. Via een tussenstop kom je terecht op de mobiele landingspage van het product of de productgroep, en kun je deze direct kopen. Ook het Nederlandse Fashionchick werkt met deze tussenpagina.

Instagram bio van Nordstrom en like2buy

Nordstrom en like2buy

De ouderwetse manier kan ook

Het heeft alleen nut deze te gebruiken als je webshop mobiel is. Is dat niet het geval, dan kun je ook kiezen om het op de ouderwetse manier te doen, zoals de New Yorkse vintagewinkel @FoxandFawn: met een adres en telefoonnummer in je profieltekst en shipping details.

Claim je eigen hashtag

Gebruikers van Instagram staan bekend om de bereidheid mee te doen aan uitdagingen (challenges), fotografiewedstrijden en campagnes. Het is slim om hier als bedrijf of merk gebruik van te maken. User generated content is toch de droom van iedere marketeer? Kijk maar eens naar het Instagram-account van de actiecamera GoPro waar dagelijks foto’s gepost worden van de community. Een gebruiker hoeft alleen de hashtag ‘GoPro’ te gebruiken en GoPro kiest dagelijks de mooiste uit. En iedereen wil graag gefeatured worden op hun account, omdat GoPro inmiddels al meer dan 6 miljoen volgers heeft.

Een goede insteek

Ook als je je niet zo groot bent, kun je dit principe toepassen. Als je maar een goede insteek kunt bedenken. Wholefoods doet dat met #foods4thought en Australia met #SeeAustralia. Waar staat jouw bedrijf voor, welk uniek gedachtegoed gaat er van jullie uit of welke mooie producten hebben jullie? Het is de uitdaging een hashtag te claimen zonder je bedrijfsnaam erin, omdat deze door meer mensen gebruikt zal worden, dan wanneer je iets verzint mét je merknaam erin. De hashtag moet wel passen bij je bedrijf of product, zoals #foods4thought precies past bij het gedachtegoed van Wholefoods: duurzaamheid. Ook zul je zien dat je, als je klikt op deze hashtag, echt alleen foto’s tegenkomt van producten van Wholefoods.

Beter niet

De Bijenkorf probeerde dit een tijd geleden met #BFashion en bij ING Nederland stond er een tijdje geleden #lekkerbezig. Dat zijn geen goede voorbeelden van het claimen van je eigen hashtag. Deze zijn te generiek (lekkerbezig) of zeggen niets (BFashion). Beide bedrijven hebben dit inmiddels al aangepast.

Eigen hashtags: ook gewoon handig

Het claimen van een hashtag is niet door bedrijven gestart of bedacht, het zijn de igers (afkorting voor instagrammers) die dit als eerste hebben toegepast. Tag je foto bijvoorbeeld met #igersholland of #igersoftheday, en je zult zien dat er duizenden anderen zijn die dat ook doen en erbij willen horen. Dit geldt ook voor de meiden van de #fitgirlcode.

Hashtags claimen is ook een handige manier om je eigen foto’s op Instagram te categoriseren. Zo gebruik ik mijn ‘eigen’ hashtag #InstagramTIPjustK om mijn tips voor Instagram te verzamelen, en zo gebruikt fashionblogger Negin Mirsalehi haar eigen hashtags #negininnewyork en #neginmilan om haar reizen te categoriseren.

Negin in Milan op Instagram.

Instagram bio: voorbeelden van (minder) goede teksten

Hier enkele voorbeelden van goede en minder goede profielteksten. Kun jij na het lezen van dit artikel bepalen wat er goed of slecht aan is?

Whole Foods Market

Fresh ‘grams from America’s Healthiest Grocery Store™! Share the pleasure you find in what you eat by tagging your shots#Foods4Thought like2b.uy/wholefoods

Australia

Tourism Australia’s official account. Tag @Australia, #SeeAustralia,#RestaurantAustralia or #AustralianLife to give us permission to repost. ☀bit.ly/1Dww1RJ

Kom bij de politie

https://www.facebook.com/kombijdepolitie https://www.twitter.com/kombijdepolitie https://www.youtube.com/kombijdepolitie https://mijn.kombijdepolitie.nl www.kombijdepolitie.nl

Koffietijd

Koffietijd is elke maandag t/m zaterdag te zien om 10:00 uur op RTL4!
www.koffietijd.nl

Foto intro met dank aan Fotolia