Columns

Hoe Tesla met een knipoog haar hele auto framet

0

Column – Er zijn maar weinig autobedrijven zonder een grootschalig marketingbudget. Maar Tesla Motors is er eentje die vrijwel al haar mediawaarde uit PR weet te halen. Daarbij, let’s face it: Tesla is al geruime tijd hot. Dit vanwege de sexy bolides, de opvallende / innovatieve aanpak van de automotive markt en door haar opvallende keuzes.

Deze week was het moment dat de nieuwe Model X aan de eerste klanten werd uitgeleverd in de Verenigde Staten. Wat mij met name opviel was de Biohazard-functie van deze SUV. Dat klinkt als gekte, maar ik schaar het liever onder (marketing) genialiteit.

Communicatiestrategieën die niet boeien

Als ik nu kijk naar een willekeurige autofabrikant, dan zie ik communicatiestrategieën die ingaan op duurzaamheid (soms ietwat onterecht weten we inmiddels), performance en vooral op prijs. Van 35.000 euro naar 34.500 of dat de bijtelling nu een procentpunt lager is op een Porsche van een paar ton. Lekker boeiend.

Tesla begrijpt wat het is en moet zijn, namelijk de fabrikant van de meest innovatieve auto op de weg van dit moment. Een Silicon Valley technologiebedrijf van nu en geen Duitser van pak ‘m beet 89 jaar oud. Al is met die laatste niks mis, maar de early adopters en innovators rijden Tesla, toch? Ik zou er ook eentje rijden als ik de mogelijkheid had.

Tesla Model X

Tesla’s ‘Biohazard’-functie

Een heel mooi voorbeeld hoe Tesla dit doet is met de zogenaamde ‘Biohazard’-functie in de airconditioning van haar nieuwe Model X. Het luchtfilter zou namelijk 10 maal groter zijn dan die van een normale auto. En Tesla claimt dat deze auto 300 keer beter is in het filteren van bacteriën, 500 keer beter in het filteren van allergenen, 700 keer beter in het filteren van smog en 800 keer beter in het filteren van virussen (menselijke dan). Handig voor als we in biologische oorlogvoering verzuild raken.

Het valt me trouwens nog mee dat Tesla niet zegt dat je veilig bent voor Duitse diesels op de weg met deze nieuwe bolide.

Revolutie in oude, logge automarkt

Zonder gekkigheid, Tesla laat hier met een grapje in haar product zien hoeveel zij revolutie toepassen in deze oude, logge markt die in de laatste 100 jaar nauwelijks is veranderd. Incrementeel dingetje in de revolutie, maar een enorme marketingboodschap die zal blijven hangen.

Het valt me trouwens nog mee dat Tesla niet zegt dat je veilig bent voor Duitse diesels op de weg met deze nieuwe bolide. Is deze grap van Tesla stiekempjes een steek richting de fossiele auto? En hoeveel klappen kan deze markt nog hebben, zeker nu elektrische auto’s op verschillende fronten steeds dichterbij komen? Vertrouw jij nog een bedrijf om een zelfrijdende auto te maken als ze al bij de duurzaamheidstesten moeten vals spelen?