9 gouden tips voor & door vrouwen in IT: ‘Don’t feed the trolls!’

0

‘Do not feed the trolls!’ Het is een van de praktijktips die vrouwelijke IT-professionals voor startende vrouwen in IT hebben; laat je als vrouw niet gek maken in het mannenwereldje van IT. In Nederland werken maar 40.000 vrouwen in de IT (bron: CBS) op een totaal van 321.000 IT-professionals. Hoe sta je je ‘mannetje’ tussen al dat testosteron? 23 doorgewinterde IT’ers bij onder meer Tele2 Groep, Hippo, PGGM en Deloitte delen hun lessen met ons in deze 9 gouden tips voor en door vrouwen in IT.

Marissa Mayer, CEO van Yahoo, is misschien wel een van de bekendste vrouwen in IT op dit moment. Hoewel niet iedereen vindt dat ze op de juiste plek zit, is Mayer – die inmiddels bevallen is van haar eerste kind – een inspirerend voorbeeld van hoe succesvol vrouwen kunnen worden in de IT, zonder ‘één van de jongens’ te worden.

Accepteer cookies

Aandacht voor vrouwen in de IT, welk nut dient dat?

Toch is aandacht voor vrouwen in de IT voer voor discussie. Tijdens het verzamelen van reacties voor dit artikel, ontstond een korte discussie hierover op LinkedIn. De strekking: waarom is het nodig om in mannen en vrouwen te denken?

Discussie LinkedIn

Ik leg die vraag voor aan Marko van Zwam, hoofd van het Cybersecurity Team bij Deloitte en initiatiefnemer van het HackLab Girls Only-event: wat is het belang van meer aandacht voor vrouwen in de IT?

Marko van Zwam

Marko: ‘In mijn team zijn er van de 140 professionals 20 vrouwen. Ik zie twee hoofdredenen voor meer vrouwen in mijn team. Ten eerste merk ik dat vrouwen problemen anders behandelen. Meer vrouwen leidt tot meer creativiteit in het oplossen van vraagstukken van onze klanten. Daarnaast zie ik dat bij onze klanten steeds meer vrouwen onze counterpart zijn. Als dienstverlener wil je dat spiegelen.’

Hij vervolgt: ‘Het gaat trouwens misschien niet zozeer om een gelijke verhouding van mannen en vrouwen, maar vooral om het begrip inclusiveness: hoe zorg je ervoor dat je verschillende geluiden in huis hebt en hoe zorg je ervoor dat mensen al die geluiden kunnen en durven te uiten? Wij letten erop dat iedereen gehoord wordt en dat we die meningen serieus meenemen in de uiteindelijke besluitvorming.’

Aandacht voor vrouwen in IT is nodig om meer vrouwen te interesseren om voor ons te komen werken. – Marko van Zwam

‘Je krijgt als ICT-dienstverlener niet zomaar meer vrouwen op de werkvloer,’ benadrukt Van Zwam. ‘Daarvoor is het belangrijk om te laten zien dat je al vrouwen op de werkvloer hebt. Wij laten vrouwen daarom steeds vaker als spokesperson optreden. En dat is waarom het belangrijk is om aandacht te besteden aan vrouwen in IT. Voor techneuten is het trouwens vaak niet relevant of ze met een man of vrouw samenwerken. Zij kijken alleen naar wat iemand kan en hoe iemand bijdraagt aan de oplossing.’

9 gouden tips voor en door vrouwelijke IT-professionals

Hoe kijken vrouwen in de IT hier zelf tegenaan? Ik heb 23 van hen de vraag gesteld: als jij starters en young professionals (2-5 jaar werkervaring) één gouden tip mee zou kunnen geven over als vrouw werken in de IT, wat zou die zijn? Het merendeel van hen heeft meer dan 15 jaar werkervaring en een leidinggevende positie. Sommige tips zijn tegenstrijdig met elkaar. Juist dat maakt ze interessant. Dit zijn de 9 beste tips, op basis van tientallen tips. Welke triggert jou het meest?

We Can Do It

9. Wees gewoon jezelf, maar wees wel voorbereid op een stootje en wat geintjes

Als je iets van je collega’s wilt vragen, kun je de beste medewerking verwachten als je zelf ook altijd bereid bent hen te helpen wanneer zij dit aan jou vragen. Een positieve instelling maakt je al gauw onmisbaar.

Leer het Agile manifest (het normen- en waardensysteem) uit je hoofd en omarm de scrummethode. – Sarai van Schipstal, Professional Scrum Product Owner bij PGGM

8. Sta stevig in je schoenen en laat je niet gek maken

Als je eenmaal respect hebt verworven, dan kun je niet meer stuk. Leer het Agile manifest (het normen- en waardensysteem) uit je hoofd en omarm de scrummethode. Zorg dat je altijd goed in de inhoud zit. Zorg dat je je mannetje staat en iets van IT afweet, zodat je mee kunt praten met collega’s. Je kunt je minder dan een man een slechte eerste indruk veroorloven, maar als je eenmaal inhoudelijk een goede indruk maakt, ben je de bom; je bent meer dan een man kan zijn, want je overtreft verwachtingen.

Accepteer cookies

7. IT is vaak een mannenwereld, dat wil niet zeggen dat je je per se als een man moet gedragen

Blijf vrouw, word/gedraag je niet als man. Blijf jezelf, of dat nu met rokje en lang haar is of met stoere broeken en kort haar. Vooral jezelf blijven. Variëteit in mensen is waardevol, ook op de werkvloer. Word geen kopie van de mannen, blijf vrouwelijk. Dan heb je toegevoegde waarde. Er is namelijk veel behoefte aan de invalshoek van vrouwen.

Word geen kopie van de mannen, blijf vrouwelijk.

6. Gebruik je vrouw zijn, want naast nadelen heeft het in deze wereld minstens evenveel voordelen

Seksisme komt voor, soms heel klein, soms heel groot.

5. Gewoon lekker doorwerken

Je hebt je studie goed doorlopen, dus sta je nu ook je “mannetje” wel. 🙂 Realiseer je dat dit jouw gouden eeuw is voor meiden. Alles kan. Beperkingen zitten alleen in je hoofd.

4. Je kunt niet inhoudelijk alles weten van IT

Je leert een vraagstuk te doorgronden door open vragen stellen, en naar de logica te zoeken. Je onderscheidt je door helder te formuleren.

Zie niet iedereen als concurrentie. Vrouwen gaan extreem met elkaar in competitie. – Svenja de Vos, Tele2 Groep.

Svenja de Vos, Tele2 Groep

Svenja de Vos, Tele2 Groep

3. Realiseer je dat je van iedereen wat kan leren en zie niet iedereen als concurrentie

“Vrouwen gaan extreem met elkaar in competitie. Ik stond op een borrel en raakte aan de praat met een nieuwe medewerker. Ze keek naar mijn nagels en zei: ‘Zo, je mag je nagels ook wel eens doen.’ Geen man zou dat ooit tegen me zeggen.” – Svenja de Vos, Director of Transformation Network & IT, Tele2 Groep

2. Onthou, jij bent een frisse wind en leer om niet alles in één keer prijs te geven

“Tegen de vrouwelijke starters en young professionals wil ik zeggen: ze (de nerds) hebben je nodig, je organisatieskills, ze hebben prio’s nodig, een doel dat jij kunt bieden. Ze haken eerder af dan jij, jij kunt het volbrengen, ze motiveren, of: slimmer zijn. Oftewel, lipjes getuit, borstjes vooruit.” – Maaike Frumau, webanalist bij Onlinetrend.nl

Do some you-marketing when you have achieved something and tell people about your successes. – Sonja Wraith, Hippo

1. Leave your gender at the door

De beste tip komt toch wel van Sonja Wraith, Hippo’s Director of Productmarketing. Sonja werkt al meer dan 20 jaar in de IT en vat het nog eens trefzeker samen voor ons:

Sonja Wraith, Hippo

Sonja Wraith, Hippo

“Leave your gender at the door. The less attention you give the fact that you are a woman, the less it will be a ‘problem’ for you in IT. Be prepared for the fact that you will be taken less serious at times, be prepared for guys staring at your cleavage, be prepared for having to go the extra mile now and then beyond your male colleagues. Don’t whine about it, be bigger than all of that.”

“Know, that being a woman gives you the advantage of seeing the bigger picture faster and keeping the overview easier. Use that to your advantage. Do some you-marketing when you have achieved something and tell people about your successes. Women tend to take one for the team, so often male colleagues will take the lime-light. Don’t be shy and step up for yourself.”

“And if you are up against a chauvinistic pig that only stares at your boobs and thinks you can’t do anything…. well… don’t be shy to use your charm to distract and outplay them. Only if someone ever get’s physical or emotionally abusive, go complain to HR – anything before that, try to put it down to boy’s play as long as possible and don’t take them seriously. Do not feed the trolls!”

Dit artikel en de medewerking van de 23 professionals is mede totstandgekomen dankzij tussenkomst van Cocky Booij van het platform VHTO.

Foto intro met dank aan Fotolia.