Cases, Strategie

E-commerce: verhoog je omzet met deze 3 homepage best practices

0

Het succes van een webwinkel steunt op 2 pilaren van e-commerce: het gericht aantrekken van bezoekers en het converteren van deze bezoekers in betalende klanten. Zonder bezoekers verkoop je niets, maar zelfs als je bezoekers op je webwinkel weet te krijgen, moet je ze ook nog overtuigen tot een aankoop over te gaan. E-commerce websites focussen vaak op product- en landingspagina’s, maar ook het design van de homepage is cruciaal voor een succesvolle webshop. In dit artikel behandel ik 3 homepage best practices die jouw omzet significant kunnen verhogen.

Een tijdje terug was ik op zoek naar een externe wifi-antenne omdat ik vaak een slecht signaal krijg op mijn laptop. Op amazon.de vond ik de antenne die ik zocht met de beste prijs. Gratis verzending is echter pas mogelijk vanaf een bestelling van 29 euro, en wat hou ik toch van alles wat gratis is. Uiteraard dan maar even terug naar de homepage om een kijkje te nemen of er nog wat aangeboden wordt dat ik (denk dat ik) nodig heb.

Jawel hoor, daar is die reishanddoek die ik een tijdje terug wou kopen, maar die ook onder de 29 euro kwam. Met 1 klik het winkelmandje in en nu zijn we klaar voor de checkout met gratis verzending.

Design op product- en categoriepagina’s

Als grootste retailer ter wereld weet Amazon wel hoe ze de verkopen via hun webwinkel kunnen opdrijven. Het design van hun homepage is daar een mooi voorbeeld van. Op esthetisch vlak is het geen kunstwerk, maar het werkt wel.

E-commerce websites besteden vaak veel tijd aan het design van hun product- en categoriepagina’s. Veel gebruikers komen namelijk rechtstreeks op deze pagina’s terecht vanuit zoekmachines of via specifieke advertenties.

Homepage is cruciaal

Heb je echter een mooi aanbod producten, dan is het zeer waarschijnlijk dat klanten terugkomen naar je site via de homepage om je huidige selectie te bekijken, of dat ze na het plaatsen van een product in de winkelmand naar je homepage surfen om te kijken wat ze nog kunnen kopen, eventueel om gratis verzending te krijgen. Het is daarom cruciaal dat er goed is nagedacht over het design van je homepage. Welke homepage design best practices hebben de grootste impact op de bereidheid van een bezoeker om tot een aankoop over te gaan?

1. Duidelijke navigatie

Het is cruciaal dat de bezoeker op je website makkelijk kan vinden waar hij of zij naar op zoek is. Is je navigatie onduidelijk, dan raakt de gebruiker gefrustreerd en is de kans groot dat hij of zij jouw webwinkel vroegtijdig verlaat.

De navigatie van je homepage tot de uiteindelijke aankoop moet duidelijk zijn. Je webwinkel moet er net zo uitzien als een Apple Store. Overzichtelijk en eenvoudig te navigeren, met een checkout zonder hindernissen.

Apple winkel Frankfurt

Over design moet je Apple niet veel meer bijleren.

Heb je een klein assortiment? Deel dit dan op in categorieën en plaats links naar elke categorie in de navigatiebalk bovenaan.

Verkoop je producten in een groot aantal categorieën, probeer deze dan op te delen in hoofd- en subcategorieën. Zorg er wel voor dat je een duidelijke omschrijving voor elke categorie gebruikt.

Zorg voor de juiste menu’s

Plaats de meeste belangrijke hoofdcategorieën in je menubalk bovenaan, of maak het nog eenvoudiger met alleen een dropdown-menu met alle categorieën en directe links naar hoogconverterende pagina’s, zooals de pagina’s met nieuwe producten, producten die in de aanbieding zijn en de meeste populaire producten zoals hier bij Trendhim:

Trendhim_homepage_595

Gebruikers kunnen wel alle hoofdcategorieën meteen terugvinden in de navigatie aan de linkerzijde, of onder de headerfoto.

Op mobiele apparaten moet je de navigatie nog vereenvoudigen omdat de ruimte zo beperkt is.

Trendhim mobiele website

Plaats alleen directe links naar de meest populaire categorieën op je mobiele homepage. Een volledige lijst met alle hoofdcategorieën kun je beschikbaar maken via de menuknop (nee, niet met een hamburgericoon).

2. Een goed werkende zoekfunctie die altijd beschikbaar is

Tenzij je slechts enkele producten verkoopt, mag een zoekfunctie niet ontbreken op je e-commerce homepage (en tevens op alle andere pagina’s).

Zorg dat de zoekfunctie goed zichtbaar is

Het is tegenwoordig hip om heel minimalistisch alleen een zoekicoontje te tonen om aan te geven waar geklikt moet worden voor de zoekfunctie, maar dit is geen goed idee. Onderzoek toont aan dat zo’n icoon vaak niet gezien wordt door gebruikers. Dit kan leiden tot het mislopen van heel wat aankopen. De meeste internetgebruikers klikken snel weer terug naar de zoekmachine als ze niet eenvoudig kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn.

Toon daarom een duidelijk tekstveld met een zoekicoon ernaast en eventueel ook een ‘zoek’-knop. Als de gebruiker begint te typen, moeten er al resultaten getoond worden. Drukt hij of zij op de zoekknop of op ‘Enter’, dan moet je een lijst krijgen met alle zoekresultaten, zoals hier bij Gecko Covers.

Intelligente zoekfunctie Gecko covers

Het is belangrijk dat deze zoekfunctie voldoende intelligent is en dus alle relevante producten toont (ook als er synoniemen bestaan voor het product), met het meest populaire product op je website bovenaan.

3. Toon (gepersonaliseerde) aanbiedingen

Volgens een onderzoek van Groupon zijn Nederlanders voortdurend op zoek naar online koopjes. Zo maakt 98 procent wel eens gebruik van koopjes, en schuimt ongeveer 61 procent minstens 1 keer per maand het internet af om een koopje te vinden.

Promoties moeten makkelijk te vinden zijn

Zorg er dus voor dat je huidige promoties makkelijk te vinden zijn vanaf de homepage. Wat nog betere conversies oplevert, is het tonen van gepersonaliseerde aanbiedingen. Analyseer je het koopgedrag van je klanten, dan kun je op basis hiervan aanbiedingen tonen in de categorieën die klanten recent bezocht hebben of waaruit ze in het verleden een aankoop gedaan hebben.

Software producten zoals Pure Clarity en Fresh Relevance maken het relatief eenvoudig om de e-commerce ervaring van jouw klanten te personaliseren. Hier komt een behoorlijk prijskaartje bij kijken, maar indien goed geïmplementeerd kan personalisatie je conversiepercentage een stevige lift geven.

Denk aan de verzendkosten

Het tonen van gepersonaliseerde aanbiedingen kan ook doorslaggevend zijn als je gratis verzending aanbiedt vanaf een bepaald bedrag. Komt een potentiële koper niet aan dit bedrag, dan is de kans groot dat hij of zij op je homepage gaat kijken of er nog wat interessants te koop is. Een goede deal die het bedrag tot over de grens voor gratis verzending brengt, kan de kans vergroten dat de bezoeker doorgaat met de aankoop.

A/B-tests

Niet al deze tips zullen mogelijk zijn of werken in jouw specifieke niche. Het is daarom belangrijk dat je enkele uitgebreide A/B-tests uitvoert om na te gaan wat voor jouw webshop het best converterende homepage design is.

Welke best practices heb jij al uitgetest op jouw webshop?