Inspiratie

8 videotrends voor 2016: social, verticaal & vernieuwend

0

Video was in 2014 hot, is dat in 2015 en wordt dat in 2016 alleen maar meer. Alle marketingtrends wijzen op meer online video. Als je in een business werkt die zich bezighoudt met online content, en dat doet hopelijk ieder bedrijf tegenwoordig, is video enorm krachtig. In dit artikel bespreek ik de online video trends voor 2016.

Waarom online video trends 2016 speciaal voor Nederland?

Een aantal van de online videotrends 2016 die je hier zult lezen, waren er ook al in 2015. Maar ze zullen in 2016 een grotere rol spelen of meer gedefinieerd worden. Hoewel sommige trends al gaande waren, loopt Nederland gigantisch achter op het gebied van online videomarketing. Ondanks het goede voorbeeld van enkele grote spelers.

Online video blijft enorm populair en de populariteit groeit door. De komende jaren zal ongeveer 70 procent van het internetgebruik video zijn. Om hierin mee te gaan, moet je nu wel beginnen. In Nederland kun je namelijk nog vernieuwend zijn met deze online videotrends voordat het volgende jaar begint.

1. Social video

Facebook is bezig om van het socialmedia-platform een echt videoplatform te maken. Zit je doelgroep op Facebook? Post dan vooral video’s naar Facebook (geen YouTube-link) en je zult voorrang krijgen in het algoritme van Facebook. Facebook omarmt video en gaat de concurrentie al aan met YouTube. Op Facebook is het delen, reageren en liken veel makkelijker dan via YouTube en is het veel meer toegespitst op jou en je interesses. Bij YouTube zoek je gericht naar iets wat je leuk vindt. Na de zoektocht krijg je eerst een advertentie. Facebook kijkt naar je interesse, en wat je leuk vindt is dan de advertentie. Echt maatwerk, zonder opdringerig karakter.

Voor de online videotrends van 2016, zie je dat dit alleen maar een grotere strijd wordt. Video’s op een bedrijfspagina van Facebook of ander socialmedia-platform worden goed bekeken. Beter dan foto’s en veel beter dan alleen tekst.

2. Social video-advertenties

Daarmee komen we direct bij de volgende trend, namelijk social video-advertenties. De mogelijkheid om op Facebook te adverteren met video opent nieuwe deuren en verstevigt de concurrentie met YouTube op dat gebied. Zoals ik eerder schreef in dit artikel, Facebook kan content persoonlijker aanbieden. Je bepaalt als consument of bedrijf zelf wie je volgt en bedrijven kunnen met video makkelijk inspelen op je interesses. Video op maat dus. Adverteren in een kleine niche zorgt voor meer conversie en is dus een effectieve tool.

Het resultaat van de Click Through Rate (CTR) van videoadvertenties ligt het hoogst. Vandaar dat dit het komende jaar zal blijven groeien. Ook bedrijven met een business-to-businesskarakter hebben profijt van de online video trends 2016. Use it wisely!

3. Mobiel wint het van desktop

De smartphone wint het (nog meer) van de desktop. Uiteraard blijft de desktop bestaan. Ik schrijf dit artikel namelijk op een desktop, maar het gebruiksgemak en de verschuiving van werklocaties van de digital nomad zorgt voor nog meer toename van mobiel gebruik. De mobiele datadekking in Nederland is erg groot en databundels hebben sneller het formaat om al die online video’s aan te kunnen (zonder wifi). We kunnen simpelweg niet meer zonder bewegend beeld. Waar we eerst nog het nieuws lazen, kijken we nu het nieuws in 60 seconden van allerlei zenders even tussendoor. Onze westerse maatschappij is te snel geworden om uitgebreid de krant te lezen. In ieder geval bij mij, maar ik weet zeker dat het ook bij velen om mij heen is. De mobiele telefoon neemt dus een belangrijke plek in bij de online videotrends van 2016.

4. Verticale videotoepassing

Het winnen van populariteit en gemak van de smartphone zorgt ook voor een verschuiving in video-ervaring. Het is al vaak besproken en er zijn twee grote kampen: verticale video vs. horizontale video.

Meer conversie

Apps zoals Snapchat en Instagram, die vierkante en verticale video hebben omarmd, zijn ongekend populair. Met verticale video’s heb je een markt die nieuw is en kansen biedt. Het feit dat je video het gehele scherm van je smartphone vult, is prettig en zorgt voor meer conversie. Uit de cijfers van Snapchat blijkt dat verticale video’s tot negen keer vaker worden afgekeken dan horizontale video’s op dat platform.

Verticale video’s worden tot negen keer vaker afgekeken dan horizontale video’s op Snapchat.

Ik heb lang getwijfeld om deze ontwikkeling mee te nemen in dit trendoverzicht, maar het is er een waar we niet omheen kunnen. Het is niet mooi, maar kan met de juiste toepassing wel effectief zijn. Het is een kleine moeite om je telefoon te draaien om de 16:9 video te bekijken, maar mensen doen het gewoon veelal niet. Verticale video is ideaal voor mobiele platformen zoals Facebook, Instagram, Snapchat, Meerkat en meer.

5. Persoonlijke online video

Naast een goede inhoud en kwaliteit, zijn je persoonlijke touch en de bedrijfsidentiteit, de onderscheidende factoren. Deze zijn (hopelijk) altijd anders dan de rest. Zeker in Nederland op het gebied van online video, omdat hier nog niet het maximale mee wordt gedaan. De persoonlijke touch is een belangrijke in de online video trends 2016. Het web wordt drukker, dus het vergt meer persoonlijkheid om er bovenuit te springen.

6. Online video wordt weer iets langer

Deze kop klopt niet helemaal, want online video’s worden voor sommige doeleinden weer wat langer. Er is gewoon een groot verschil tussen de platformen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 45 procent van de mensen in 2014 mobiele video’s bekeek van 6 minuten of minder. Op tablet en smart-tv’s waren deze tijden veel langer (omdat mensen heerlijk op de bank kunnen zitten). Ruim 80 procent keek video’s van tien minuten, 65 procent keek langer dan 30 minuten op smart-tv. De verschillen tussen deze platformen worden alleen maar groter komend jaar. De gemiddelde kijktijden op mobiel worden korter. Ideaal is om van alles wat je filmt, meerdere video’s te maken per platform, maar dit kost natuurlijk wel tijd en dus geld.

7. Video wordt weer een vernieuwend medium

Dat betekent dat meer bedrijven op een vooruitstrevende, zeer innovatieve manier met video omgaan. We zagen afgelopen jaar al voorbeelden van de 3D-camera. Een mooi voorbeeld met deze technologie zie je in deze video van Fort Minor.

Accepteer cookies

Virtual reality

De drone is enorm populair, maar door wetgeving wat lastig te gebruiken helaas. De combinatie met de 3D-camera kan worden samengevat in virtual reality. De Wereld Draait Door laat een mooi voorbeeld zien van een virtual reality.

8. Prijs voor het maken van video gaat naar beneden

De prijs voor het maken van video gaat verder naar beneden. Dit heeft deels te maken met de lengtes van de video’s. Kijk niet langer naar hoe lang een filmpje duurt om een prijs te bepalen, maar wat er in de video terug moet komen. Het volgen van de online videotrends 2016 wordt dus voor meer bedrijven haalbaar.

Beter één versie dan geen

Kortom: persoonlijke, onderscheidende en vernieuwende video’s die je in korte-, lange-, verticale- en breedbeeldversies aanbiedt via verschillende social media, aansluitend op je doelgroepen. Heb je voor deze mate van maatwerk geen budget? Houd er dan rekening mee dat video een stuk goedkoper is dan vroegâh en één versie van een video (op zoveel mogelijk platformen) al beter is dan helemaal geen online video.

Dit artikel over online videotrends 2016 is ook geschikt om te visualiseren:

Accepteer cookies

Veel online videoplezier! Heb je vragen? Stel ze dan hieronder. Laat ook weten welke online video trends voor 2016 jij ziet.

Afbeelding intro met dank aan Fotolia.