Video, Apps & Tools, How to

Handjes in de lucht! Zo werkt Blab [how to]

0

Er is zoveel buzz rondom Blab, een interactief livestream-platform, dat ik het wel moest uitproberen. Samen met Tim Daalderop (Frankwatching), Vera Verkooijen (Komfo) en Paul Neuteboom (Boom Inbound) heb ik onlangs ge-Blabt: in deze video een Blab-ontdekkingstocht! Wat is Blab, hoe werkt het en wat kun je ermee?

Accepteer cookies

Start een Blab

Het aanmelden bij Blab kan simpelweg met je Twitter-account en duurt niet langer dan een paar seconden. Bij het starten van de Blab voer je de titel in. Houd er dan rekening mee dat je de twitterhandles van de andere hosts ook meteen gebruikt, zodat die zichtbaar (en klikbaar) worden in je tweet. Je kunt ook kiezen uit drie tags, zodat mensen jouw Blab kunnen vinden op inhoud wat hen interesseert. Verder kun je aangeven of je nu live wilt gaan of in de toekomst. Je kunt dus ook een Blab vooruit plannen. 

Livestream een gesprek

Vervolgens kunnen mensen inbellen, dus een seat in de livestream krijgen. Als host kun je die aanvragen accepteren of niet. In totaal kunnen vier mensen (inclusief host) met elkaar een gesprek livestreamen. Handig om te weten: er bestaan (vooralsnog) geen privé Blabs. Alle Blabs zijn publiekelijk te zien.

Blab-schermoverzicht

Bekijk de video voor een duidelijk Blab-schermoverzicht. Bovenin het scherm zie je allemaal icoontjes. Dit zijn de kijkers van de blab. Je kunt zien hoeveel kijkers er in totaal zijn en hoeveel kijkers er momenteel zijn. Linksboven zie je het onderwerp van de Blab, die je als host ook kunt veranderen en de twitterstream – zo kun je meteen zien wie en wat er wordt getweet over deze Blab! Rechts vindt alle interactie tussen de kijkers en eventueel de hosts plaats. Kijkers kunnen chatten met elkaar en vragen stellen aan de hosts.

Handjes in de lucht

Kijkers kunnen de hosts ook props geven, handjes – door te klikken op de videostream van die broadcaster. Het nummer naast de twee handjes geeft aan hoeveel props iemand gekregen heeft.

Vraag stellen

Kijkers kunnen met elkaar chatten in de rechter chatbox. Kijkers kunnen ook op een duidelijke manier vragen stellen. Door ‘/q’ te plaatsen voordat je typt, wordt het bericht aangeduid als een vraag.

Hot Seat

Wat Blab zo bijzonder maakt en anders dan bijvoorbeeld Google+, Hangouts of Periscope, is dat iedereen kan inbellen en een host kan worden. Dat betekent dat de kijkers ook een plekje kunnen krijgen als host. Veelal ontstaat er dan een ‘hot seat’ – een hostplek die gewisseld kan worden. Dus, heb je als kijker een leuke vraag of een interessante toevoeging aan het gesprek? Dan kun je live meedoen (zolang de host het toelaat!).

Blab terugkijken

Ik heb m’n Blab opgenomen en kreeg daarna een e-mail met de optie om ‘m te downloaden: video en audio. Echt super handig als je later je Blab op bijvoorbeeld andere socialmediakanalen wilt zetten of wilt hergebruiken in een andere video – zoals ik voor deze video heb gedaan.

Een hele ervaring, Blab! Ik vond het zelf super leuk en zie ook echt grote kansen voor bedrijven om hele mooie dingen te maken met Blab. Ik ben ook erg benieuwd wat jij er van vindt!