How to

Bedrijfsanimaties: zo hou je de aandacht vast & 9 andere tips

0

Een goede bedrijfsanimatie zet je bedrijf of product sterk in de markt en maakt klanten enthousiast. Het maken van zo’n animatie doorloopt een aantal stappen. Hoe gaat dat precies in zijn werk? Deze tips zorgen dat je iedere fase goed doorloopt en dat jouw animatievideo 100% impact heeft op je doelgroep.

De voorbereiding: formuleer je verhaal

De eerste stap bij het maken van een goede bedrijfsanimatie is het ontwikkelen van een sterke verhaallijn. Daarom ga je eerst om de tafel met de creatief expert en bespreek je samen je bedrijf en het doel van de animatie. Op basis van deze bespreking werkt de creatief expert een sterk script uit en maakt hij samen met de animator een storyboard. Dit geeft direct een goed beeld hoe het verhaal gevisualiseerd wordt.  

1. Verplaats je in de klant

Het is best gek, maar bij een animatie speelt je bedrijf niet de hoofdrol. Bedenk maar eens: als iemand het alleen maar over zichzelf heeft, ben je daar snel klaar mee. Dit geldt zeker ook voor een animatie. Het gaat allemaal om je klant. En zij willen simpelweg weten wat ze eraan hebben. Het is dus essentieel dat je jezelf verplaatst in de klant en nagaat wat voor hen belangrijk is. Wat levert je bedrijf of product de klant ‘bottom-line’ op? Ga opzoek naar die toegevoegde waarde en ontwikkel een verhaallijn waarin dat centraal staat.

2. Open met een herkenbaar probleem of situatie

De introductie – de eerste 20 seconden van de animatie – is allesbepalend. Je moet de klant dan interesseren, anders zijn ze zo weer weg. Maar hoe doe je dat? Open met een herkenbaar probleem of situatie. Op die manier zorg je voor herkenning bij klanten en activeer je ze om verder te kijken. Ik noem dit de ’20-seconden-regel’.

In onderstaand voorbeeld kun je zien hoe dat werkt:

Accepteer cookies

3. Presenteer je bedrijf als oplossing

Nu je de aandacht van de klant hebt, presenteer je het bedrijf of je product als de oplossing. Zo breng je jouw toegevoegde waarde heel overtuigend onder de aandacht door te laten zien wat je voor de klant betekent.

Ja, je gaat het dus wel degelijk over je bedrijf hebben. Het gaat alleen om de manier waarop. Het is belangrijk om ook hier nog steeds vanuit de klant te denken. Heeft je groothandel bijvoorbeeld een groot eigen wagenpark? Leuk voor je, zal de klant denken. Je moet dit sterke punt omzetten naar een concreet klantvoordeel; snelle en flexibele bezorging, omdat je dit in eigen hand hebt. Dat moet je vertellen, en niet alleen dat je eigen wagens hebt.

4. Houd je verhaal simpel en kort

Een krachtig verhaal is simpel. Maak het daarom niet te moeilijk. Hoe ingewikkelder je het verhaal maakt, des te sneller we afhaken en hoe minder impact het verhaal maakt. Houd je verhaal daarom simpel. Een effectieve manier om dat te doen, is door goed te bedenken waar het nu uiteindelijk allemaal om gaat. Ga op zoek naar de kern.

Zorg ook dat je een korte verhaallijn ontwikkelt. Een goede lengte is ongeveer 1 tot 2 minuten. Bij een langere animatie wordt de kans steeds groter dat mensen afhaken. 

Creatie: alles komt samen

De volgende fase in het ontwikkelen van een bedrijfsanimatie is creatie. Nu de verhaallijn staat en het storyboard helemaal naar je wens is, gaat de animator alle illustraties maken en vervolgens animeren tot een korte animatievideo.

5. Gebruik humor

Humor werkt altijd goed. En zeker met animatie kun je op verschillende manieren grappige dingen toevoegen. Met de juiste dosis humor is het verhaal extra entertainend en het maakt je tegelijkertijd sympathiek. We bedoelen niet dat je grappen moet gaan maken. Door dingen leuk uit te beelden werk je al op de lachspieren van je publiek. Probeer dingen bijvoorbeeld erg overdreven uit te beelden. Een voorbeeld:

Accepteer cookies

6. Audio maakt het echt

Bij een animatievideo denk je altijd direct aan illustraties, aan beeld. Logisch, maar niet helemaal terecht. Audio is zeker net zo belangrijk. Ik zeg altijd: “Geluid brengt leven.” Met goede audio creëer je meer impact en maak je het geheel een stuk dynamischer. Ook kun je met audiodesign de kijker sturen en bepaalde elementen extra accentueren.

7. Kies een sterke stemacteur 

Een stemacteur is absoluut bepalend voor de bedrijfsanimatie. Ik raad dan ook sterk af zelf de voice-over in te spreken, want dat maakt het direct amateuristisch. Kies een stemacteur die goed past bij je bedrijf. De keuze gaat verder dan het kiezen voor een man of vrouw. Luister ook goed naar het karakter van de stem. Wil je een warme stem of juiste een frisse, jonge stem? De voice-over kan in zijn eigen studio de opname maken. Heb je hele specifieke ideeën over het inspreken, dan adviseer ik een begeleide studio-opname te doen waarbij je samen met de voice-over de studio in gaat. 

Publicatie: maak het wereldkundig

De laatste stap is oplevering en publicatie. Je maakt de bedrijfsanimatie natuurlijk niet voor niets. Zoveel mogelijk mensen moeten hem zien.

8. Maak de animatievideo goed vindbaar

Oké, de animatievideo is opgeleverd en je wil dat iedereen het ziet. Daarvoor moet je het slim, effectief publiceren en breed inzetten. Zorg dat de animatie goed te vinden is online. Vanzelfsprekend verdient het een prominente plek op de website en gebruik je YouTube en Facebook. Het kan handig zijn om van te voren een publicatieplan op te stellen, waarin je uitwerkt hoe je het aan gaat pakken. Op die manier werk je doordacht en is het effect het grootst.

9. (Her)gebruik de illustraties

De tekeningen van de bedrijfsanimatie kan je ook inzetten in ander marketingmateriaal. De illustraties zijn ook als vector te leveren, en kun je daarom in allerlei formaten hergebruiken, zowel online als offline. Op deze manier haal je alles uit je investering en zet je tegelijkertijd een consistente uitstraling van je bedrijf neer.

10. Maak de resultaten meetbaar

Online is alles meetbaar en daardoor kun je bijhouden welke resultaten de bedrijfsanimatie levert. Hierbij is het essentieel dat je van te voren bepaalt op welke indicatoren je de resultaten beoordeelt. Neem deze KPI’s ook mee bij het uitwerken van het publicatieplan.

Natuurlijk is bereik belangrijk, oftewel, het aantal views van je animatie. Maar dat zegt niet alles. Volg bijvoorbeeld ook via welke kanalen de bedrijfsanimatie veel bekeken wordt. Daar kan bijvoorbeeld uit blijken dat de plek op de website niet optimaal is. Een andere goede KPI is kijkersloyaliteit. Dit geeft aan welke percentage van de kijkers de video af kijken en geeft daarmee inzicht of je de juiste snaar raakt. Deze statistieken zijn allemaal eenvoudig via de bekende platformen te volgen, zoals YouTube.

Met deze stappen kun je aan de slag om een mooie, persoonlijke bedrijfsanimatie te maken. Vragen of opmerkingen? Laat een reactie achter.

Illustratie met dank aan Fotolia