Video, How to

Hoe uitleganimaties je omzet kunnen verhogen [IMT #5]

0

Na het kijken van een video is de kans 64% hoger dat consumenten een product afnemen. En de tijd die bezoekers op je website blijven wordt met twee minuten verlengd als je video gebruikt. Zomaar twee feiten die de grote populariteit van online video in de laatste jaren verklaart. Daarom spraken we in Inbound Marketing Talks gisteravond met Anthony Clifford. Want hij maakt online video en wel van een speciale soort, explanimation video’s.

Wat zijn explanimations?

In het kort: uitleganimaties (voor het gemak blijven we die term maar even gebruiken) zijn video’s die in minder dan twee minuten een bepaald idee of concept uitleggen. Ze zijn zeer breed in te zetten. Bijvoorbeeld voor het uitleggen van de werking van een product of het overtuigen van een strategische koerswijziging aan je medewerkers. Om het gelijk maar visueel te maken, zie je hieronder een uitleganimatie van Frankwatching om het concept Webinars onder de aandacht te brengen.

Accepteer cookies

Uitleganimaties in een inbound marketingstrategie

Een belangrijke vraag was natuurlijk: hoe gebruik je dit type video in een inbound marketingstrategie? Het antwoord blijkt eenvoudig te zijn. Uitleganimaties kun je, net zoals veel video’s, in alles fases van het inbound marketingproces gebruiken.

Attract

Ten eerste in de ‘attract’-fase. Door je uitleganimaties op YouTube te plaatsen, bereik je een geheel nieuw publiek. YouTube is de nummer twee zoekmachine en dus een ideale traffic generator. En wist je dat 59% van leidinggevende in bedrijven liever video kijkt dan tekst leest, aldus onderzoek van Forbes? Dat betekent dat je niet alleen met prakijkvideo’s op YouTube kunt scoren.

Convert

Ten tweede in de ‘convert’-fase, waar je die bezoekers gaat omzetten in leads. Met goede uitleganimaties op je landingspagina ben je beter in staat om bezoekers vast te houden en te overtuigen. Bezoekers blijven gemiddeld twee minuten langer op je site als je video gebruikt. Meer tijd om te overtuigen dus.

Close

In de derde fase, de ‘close’-fase, overtuig je je prospects om van je te kopen. Dat kan persoonlijk maar ook online. En in beide situaties kun je uitleganimaties gebruiken om je product kracht bij te zetten. Op je website als je online producten verkoopt, maar ook in e-mails van je accountmanagers na persoonlijk contact.

Delight

En ook in de vierde fase (‘delight’) zijn uitleganimaties prima te gebruiken. Zeker in de eerste maanden, als de klant voor het eerst kennismaakt met je product en team. Bijvoorbeeld door te helpen met het eerste gebruik van je dienst of product. Maar ook later, als je de klant meer wil laten gebruiken of afnemen.

Inbound marketing talks #5 terugkijken

Wil je meer weten van uitleganimaties? Hoe ze gemaakt worden, hoeveel tijd het kost om ze te maken en wat een gemiddelde prijs is voor de ontwikkeling? Kijk dan Inbound Marketing Talks op Blab hieronder.

Goede voorbeelden en tips

Je kunt uren praten over uitleganimaties, maar je moet ze natuurlijk gewoon zien. Dan raak je vanzelf geïnspireerd en kom je op de ideeën die voor jouw organisatie kunnen werken. Daarom een aantal links naar prachtige voorbeelden.

Nog een laatste tip van Anthony: als je je video’s liever niet bij YouTube host, dan zijn Vimeo en Wistia een prima alternatief. Vooral die laatste geeft je veel mogelijkheden om je player aan te passen, laat je leads genereren in de video en geeft een schat aan data over het kijkgedrag.

Over Anthony Clifford

Anthony is eigenaar van Sensiamedia en heeft een grote passie voor uitleganimaties. Sensiamedia is opgericht in 2009 en samen met zijn team werkt Anthony voor organisaties als NUON, TU Delft, de gemeente Haarlem en zelfs het Eurovisie Songfestival.

Over de InBound Marketing Talks op Blab

Ben je marketeer en wil je meer weten over inbound marketing, contentmarketing, web analytics, e-mailmarketing, social, SEO en meer? Kijk dan elke donderdagavond om 20.30 uur de Inbound Marketing Talks, de talkshow met Paul Neuteboom (Boom Inbound) en Tim Daalderop (Frankwatching). Elke week nieuwe gasten. Blab jij ook mee? Abonneer je hier op ons Blab-kanaal.

Meer weten over videomarketing?

Wil je meer informatie over het uitleganimaties / videomarketing en hoe je ze in een inbound marketingstrategie kunt gebruiken? Op Boom Inbound heb ik een aantal van de beste artikelen in het artikel: videomarketing in een inbound marketingstrategie op een rij gezet.

Afbeelding intro met dank aan Fotolia.