Trends

Welke social media zijn ‘hot’ in 2020? [IMT #6]

0

Niemand heeft een glazen bol, maar het is natuurlijk wel heel leuk om gewoon te doen alsof. In Inbound Marketing Talks nummer 6 doen we dat dan ook volop. Gewoon even de geest de ruimte geven om te bedenken hoe de toekomst eruit komt te zien. Te gast was Vera Verkooijen, het publiek was geweldig en ook Eve Riupassa van We like Bali komt aan boord.

Gebruik social mediakanalen

Uit onderzoek van Ruigrok | Netpanel wordt het gebruik van social media in het heden duidelijk. Onder jongeren -goede indicatie voor de toekomst- is Facebook zeer populair met 94 procent gebruik. Instagram 35 procent, Pinterest 18 procent, en Whatsapp 90 procent. Opvallend is dat de enige daler in het rijtje Twitter met nu nog 29 procent, voorbij gestreefd wordt door nieuwkomer Snapchat met gebruik van 36 procent.

Kijk je naar monthly active users – MAU zijn de kijkcijfers van social medianetwerken zeg maar – dan zie je het volgende: de grootste is Facebook met 1,55 miljard gebruikers. Whatsapp is een goede tweede met 900 miljoen, gevolgd door QQ (China) met 860 miljoen, Facebook Messenger met 700 miljoen en Qzone (China) met 653 miljoen.

Als we de andere usual suspects erbij pakken, zien we dat Pinterest nu op 97 miljoen zit en Twitter op 316 miljoen. LinkedIn heeft 100 miljoen MAU’s en om het plaatje compleet te maken, Instagram heeft er 400 miljoen.

Stellingen over social in 2020

Maar wat wordt het beeld van 2020 als we kijken naar deze cijfers? Aan de hand van een aantal stellingen zijn we de toekomst ingedoken. Hieronder een paar teasers

Stelling 1: Het internet zoals wij het gebruiken met websites, is nog maar een klein deel van het geheel. Social medianetwerken en andere apps worden ‘het internet’!

Het gebruik van smartphones en hun apps leidt ertoe dat we heel veel tijd in die apps besteden. Tijd die we voorheen op het web spendeerden. En een belangrijke categorie apps zijn social media-apps. Uit onderzoek blijkt dat we nu al gemiddeld 16 minuten van elk uur op social media zijn.

Stelling 2: Facebook wordt de absolute winnaar in 2020.

Facebook is allang niet meer Facebook. Het is Facebook en de Facebook Family bestaande uit Whatsapp, Facebook Messenger en Instagram. Samen goed voor zo’n 3,55 miljard MAU’s. Dat is de helft van de wereldbevolking. De stelling verzinnen was dus niet zo moeilijk.

Competitie?

Waar is de competitie? Er zijn vier mogelijkheden. De Chinese socialmediagigant QQ die besluit zijn netwerk verder uit te rollen naar het Westen. Een grote speler zoals Google of Microsoft die zijn zaakjes rap voor elkaar krijgt. Snapchat, snel groeiend, al 200 miljoen MUA’s, een CEO die niet wil verkopen en populair onder de jeugd. Of een complete nieuwkomer, zo leuk, zo innovatief dat we er met z’n allen als een blok voor vallen.

Inbound marketing talks 6 terugkijken

Meer input over de toekomst van social media nodig? Er komen nog veel meer stellingen aan bod en Eve Riupassa stapt ook aan boord. Ze runt samen met haar vriendin Pris het Instagramaccount “We like Bali”. Met 55.000 volgers iemand die best iets kan zeggen over de toekomst van social media. Kortom; kijk de Blab als je het leuk vindt om je hersens te laten kraken over social media!

Meer cijfertjes en meningen

Wil je de toekomst van social media verder onderzoeken? Hieronder een aantal bronnen die we hebben gebruikt voor deze Blab:

Over Vera Verkooijen

Vera is werkzaam bij Komfo – Social Media Management Marketing at Scale. Daar ontwikkelt en ondersteunt ze het Europees partnernetwerk van Komfo. Met evenementen, webinars en sinds kort ook Blabs.

Inbound marketing?

Zegt de term inbound marketing je eigenlijk niet zoveel en wil je er iets meer over weten? Ik heb een artikel geschreven over de definitie van inbound marketing. Het is een leuke introductie tot inbound marketing, dus handig als je net start. En wil je zelf aan de slag met Blab? Dan kun je het artikel Starten met Blab in 9 stappen lezen.

Wat zijn de online trends van 2016?

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Wat zijn de belangrijkste online trends voor 2016? Hoe kun je voorlopen op het gebied van marketing en communicatie? En hoe speel je slim op deze trends in? De auteurs en experts van Frankwatching delen met jou hun insights voor het komende jaar. Doe er je voordeel mee!