Video, Inspiratie

Verliefd op Instagram, maar hoe zet je het in voor marketing? [IMT #7]

0

Van je passie je werk maken, dat is natuurlijk het mooiste wat er is. In Inbound Marketing Talks 7 praten Tim en ik met Kirsten Jassies over Instagram. Met een groei van 33% alleen al dit jaar is dat een marketingkanaal om in de gaten te houden. En dat doet Kirsten met volle overgave. Ze is stiekem wel een beetje verliefd op Instagram en dat is heerlijk om te zien.

Instagram in cijfers

Instagram groeide (zoals gezegd) dit jaar met 33%. Van 300 miljoen MAU (Monthly Active Users) naar 400 miljoen. Een enorme groei die de toenemende populariteit van het kanaal onderstreept. In Nederland zijn er zo’n 2 miljoen mensen actief op Instagram, waarvan bijna 1 miljoen dagelijks. Er worden wereldwijd dagelijks zo’n 80 miljoen foto’s geüpload naar het platform en er zijn dagelijks zo’n 3 miljard likes.

In Nederland zijn er zo’n 2 miljoen mensen actief op Instagram, waarvan bijna 1 miljoen dagelijks.

Wie kun je er vinden? Naar het geslacht kijkend zijn de dames in de meerderheid met 64 procent van de gebruikers. En als je naar leeftijd kijkt, dan zie je dat 73 procent een leeftijd heeft tussen de 15 en 35 jaar. Maar de oudere doelgroep groeit sterk. Het aantal Instagrammers tussen de 40 en 64 jaar verdubbelde van 4 procent naar 8 procent. De grootste Instagram Celeb van de lage landen is negin_mirsalehi met meer dan 2,5 miljoen volgers.

Instagram in een inbound strategie

Bij inbound marketing ziet Kirsten vooral een rol voor Instagram weggelegd in de awareness. Het is een ideaal platform om de aandacht te vestigen op je merk en die aandacht uit te bouwen.  Voorwaarde is natuurlijk wel dat jouw doelgroep zich daar dan bevindt. Als je je volledig richt op de leeftijdcategorie 50+, dan moet je nog maar even wachten met Instagram.

Een andere voorwaarde is dat je met je product een verhaal kunt vertellen. Het moet zich lenen voor visuele storytelling. De politie Noord-Nederland gaf daarvoor elke week het Instagram-account aan een andere agent. Zo kwamen verhalen van de straat bij een groter publiek en dat deed veel voor het merk politie. Begrip, respect en interesse waren drie reacties vanuit het publiek. Een ander mooi voorbeeld is GoPro dat 7,3 mln volgers heeft. Zij plaatsen foto’s van gebruikers van GoPro gear. Beide onderwerpen komen uiteraard aan bod in de Blab.

IMT 7 terugkijken

Inbound Marketing Talks nummer 7 moet je gewoon terugkijken. Het onderwerp is hot, want we hebben nog nooit zoveel vragen van de kijkers gekregen. Hoe krijg je meer volgers? Hoe adverteer je op Instagram? Is Snapchat het nieuwe Insta? Hoe verhoog je je engagement rate? Kijken dus!

Waardevolle links & tools

Tijdens het gesprek met Kirsten kwamen natuurlijk weer veel links en tools voorbij. Hieronder een overzicht.

Over Kirsten Jassies

Na haar baan bij Sanoma, waar ze onder andere het bloggersnetwerk Blogtoday.nl opzette, startte Kirsten in 2014 als freelancer. Met haar bedrijf JustK helpt ze organisaties om social media optimaal in te zetten. Daarnaast geeft ze Instagram-trainingen en is ze blogcoach.

Over de InBound Marketing Talks op Blab

Ben je marketeer en wil je meer weten over inbound marketing, contentmarketing, web analytics, e-mailmarketing, social, SEO en meer? Kijk dan elke donderdagavond om 20.30 uur de Inbound Marketing Talks, de talkshow met Paul Neuteboom (Boom Inbound) en Tim Daalderop (Frankwatching). Met in januari weer nieuwe gasten. Blab jij ook mee? Abonneer je hier op ons Blab-kanaal.

De definitie van inbound marketing

In elke Inbound Marketing Talks komt de term wel even voorbij: inbound marketing. Maar wat houdt dat nu precies in? Wat is een goede definitie van dit vakgebied. Ik zocht, maar vond niet veel. Daarom schreef ik m’n eigen definitie van inbound marketing.