Strategie

Nieuwjaarsboosters voor ondernemers: wat zijn je doelen voor 2016?

0

Eind december is dé tijd om stil te staan bij hoe het het afgelopen jaar is gegaan en wat je goede voornemens zijn voor het komende jaar. Het leek me dan ook goed om terug te kijken op 2015 en te bekijken welke leerpunten we tegenkomen. Dat klinkt een beetje belerend, maar zeker als ondernemers onder elkaar lijken we dit snel een beetje oppervlakkig te houden. Als je dit jaar 80.000 euro omzet had, zijn veel ondernemers geneigd om dan alleen maar te denken: ‘volgend jaar wil ik ongeveer 160.000 euro omzet’. Zonder daar nou echt veel dieper op in te gaan. Dus ‘de omzet was dit jaar goed, volgend jaar wil ik hem beter’. Niets meer dan dat.

Dit is eigenlijk heel erg jammer. Door specifiek te kijken naar wat 2015 voor je heeft gedaan, zorg je ervoor dat je in 2016 meer aan je doelen werkt en dichter bij de visie komt die je voor je bedrijf en je leven wilt neerzetten.

Stel jezelf eens deze vragen

Er zijn in 2015 dingen goed en minder goed gegaan. Je hebt successen behaald… en op basis daarvan zou je in 2016 direct aan de start een boost kunnen geven. Om erachter te komen wat die ‘nieuwjaarsboosters’ zijn, kun je jezelf de volgende vijf vragen stellen.

Vraag 1: welke onderdelen van mijn dienstverlening hebben de meeste omzet opgeleverd?

Was dit een evenement dat je georganiseerd hebt, een specifieke klant, een bepaald type training of coaching die je gedaan hebt? Bekijk welk van die dingen voor de bulk van je omzet gezorgd hebben. Bedenk vervolgens voor jezelf hoe je dit kunt herhalen (en nog net iets meer kunt aanzetten) in 2016. Zo kun je volgend jaar nog meer aan het resultaat van deze dienstverlening hebben.

Menschen rennen

Vraag 2: wat heeft de minste omzet opgeleverd?

Dus eigenlijk: welke dienst heeft niet opgeleverd wat je er graag van had willen zien? Besluit vandaag nog om met die dienst te stoppen. Gewoon niet meer doen. Ga alleen door met wat succesvol bleek in 2013, en voeg eventueel andere potentieel succesvolle diensten aan je pakket toe. Dit klinkt misschien hard, maar als je in 2015 echt je best hebt gedaan om die bepaalde dienstverlening van de grond te krijgen en het is niet gelukt, dan is de kans dat het in 2016 opeens heel anders is, nihil.

Vraag 3: wat heeft er in 2015 voor listbuilding gezorgd?

Wat maakte dit jaar, dat de lijst waaraan je je e-zine/nieuwsbrief toestuurde gegroeid is? Bekijk of deze activiteiten herhaalbaar zijn in 2016. Sommige acties die je hebt ondernomen of bepaalde systemen die je in werking hebt gezet om je mailinglijst te laten groeien, waren heel succesvol. Andere dingen zullen juist niet echt veel hebben opgebracht. Maak ook hierin weer de keuze wat je mee gaat nemen naar 2016 en wat je achterlaat in 2015. En omdat ik het niet kan laten; onderaan het artikel vind je tips om je lijst te laten groeien in 2016. 😉

Vraag 4: wat heeft jou het meeste plezier opgeleverd in 2015?

Dit kan zijn wat voor jou het leukste of het meest relevant was, maar ook wat de grootste bijdrage heeft geleverd voor andere mensen of voor de maatschappij. Bekijk of dit toevallig ook samenviel met de dingen die het meeste omzet hebben gegenereerd. Als ze samenvallen, kun je ze voor 2016 opnieuw combineren. Als het niet samenviel, kun je op zoek gaan naar een manier waarop het plezier, de bijdrage en de omzet wel te combineren zijn, want op die manier zal 2016 écht een heel leuk jaar voor je worden.

Ga op zoek naar een manier waarop het plezier, de bijdrage en de omzet te combineren zijn, want op die manier zal 2016 écht een heel leuk jaar voor je worden.

Vraag 5: waar hebben je klanten in 2015 het meest naar gevraagd?

Vraag jezelf af of er veel verzoeken van je klanten jouw kant op kwamen en welke je daarvan niet kon inwilligen of maar half hebt ingewilligd. Bekijk of er mogelijkheden tussen zitten om je dienstverlening volgend jaar te verbeteren, nog beter te maken dan hij al is en/of een nieuwe rendabele dienst aan te bieden waarop gewacht wordt.

Gratis tip

De tip voor 2016: een grote mailinglijst met mensen die potentieel geïnteresseerd zijn in jouw dienst, maakt het verschil tussen ploeteren of floreren. Listbuilding is dan ook de as waar het door mij ontwikkelde systeem VliegwielMarketing Systeem (™) om draait. Zoals je misschien al weet van eerdere artikelen van mij, kun je met implementatie van het VliegwielMarketing Systeem bereiken dat je klanten aantrekt op de automatische piloot. De essentie van dit systeem is dat je in eerste instantie energie moet steken in het op gang brengen van deze vorm van marketing – net zoals het laten draaien van een vliegwiel in eerste instantie vrij veel energie kost.

Draait het vliegwiel eenmaal, dan kun je het met relatief weinig energie op grote snelheid houden. Ik heb zelfs in den lijve ontdekt dat je dan een halfjaar ziek kunt zijn en toch nog een bedrijf hebt als je weer aan de slag gaat!

Met een alsmaar groeiende mailinglijst word jij de expert waar klanten op afkomen, groeit je naamsbekendheid als een olievlek en houd je met gemak je contacten ‘warm’. Genoeg voordelen dus om daarmee aan de slag te gaan.

Listbuilding – zo doe je dat

Listbuilding kun je (bijvoorbeeld) op de volgende vier manieren doen.

  1. Zorg dat je tips of artikelen die je via je e-zine/nieuwsbrief verstuurt, ook op een blog staan. Hiermee word je vindbaar via Google.
  2. Wijs Twitter-volgers, LinkedIn-contacten en Facebook-vrienden op je ‘gratis weggever’ en enthousiasmeer hen zich hiervoor in te schrijven.
  3. Zorg voor traffic naar je website waar bezoekers een aantrekkelijke uitnodiging voor je mailinglijst onder ogen krijgen.
  4. Houd een teleseminar of webinar en zorg ervoor dat iedereen die zich inschrijft, ook op je mailinglijst komt.

De crux van listbuilding zit in mijn ogen echter in iets anders dan de technieken van listbuilding. Als het zo eenvoudig was dat je alleen maar hoefde te weten hoe je het doet, zouden al mijn klanten gigantische mailinglijsten hebben. Ondanks dat veel dienstverleners uitstekend op de hoogte zijn van technieken om aan listbuilding te doen, kampen veel ondernemers met een kleine, stagnerende lijst. Daar zit dus iets anders achter.

Net als bij veel andere aspecten van marketing, vraagt listbuilding om een bepaalde mindset. En heeft een stagnatie van je lijstgroei vaak met je mindset te maken. Maak je daar een shift, dan groeit je lijst ineens gigantisch.

Het zit allemaal tussen de oren…

Dit zijn vijf mindset-aspecten waar je aan kunt denken als jouw mailinglijst niet groeit en waarmee je jezelf onbewust klein kunt houden. Let op: het zijn vaak onbewuste patronen die je in stand houdt door geavanceerde en zeer plausibele redenen te formuleren waarom jij aan listbuilding doet (of laat) en wat je doet (of laat). Pak het aspect aan dat jou tegenhoudt en je mailinglijst neemt een vlucht!

  1. Listbuilding gaat ervoor zorgen dat je een grote naamsbekendheid krijgt en dat is eng. Waardoor je op de gekste plaatsen (langs de snelweg in Frankrijk, voor het pashokje in de kledingwinkel, in het Center Parcs-zwembad) mensen tegenkomt die je herkennen. Dat is eng. Dat wil je onbewust misschien helemaal niet.
  2. Listbuilding vraagt van je dat je op regelmatige basis waardevolle inhoud levert aan je abonnees; je twijfelt of je dat wel kunt bieden. Het zou zomaar kunnen dat je onbewust de angst hebt dat je dat helemaal niet kunt leveren, omdat je onbewust twijfelt of je wel zo’n expert bent als je graag zou willen (ja, dat ben je ;-)).
  3. Door listbuilding hoor je vaker ‘nee’ omdat niet iedereen jouw informatie wil ontvangen en dat vermijd je. Want ‘nee’ horen doet meer pijn dan je zou willen – zelfs als het wordt gezegd door volstrekt onbekenden.
  4. Met listbuilding kom je meer ‘out there’ en je ontloopt bij voorbaat de onvermijdelijke kritiek die je zult krijgen door onbewust geen of de verkeerde ‘listbuildingtechnieken’ toe te passen. Je zorgt ervoor dat niemand je ooit ‘te commercieel’, ‘opdringerig’ of ‘onethisch’ zal noemen en doet daardoor (net) niet wat nodig is om je lijst te laten groeien.
  5. Je geeft listbuilding geen prioriteit, omdat je denkt dat andere dingen eerst moeten. Waar je opnieuw zeer plausibel klinkende redenen voor hebt, die allemaal gestoeld zijn op vermijdingsgedrag (sorry!). Het is namelijk nooit te vroeg om met listbuilding te beginnen!

2015 als springplank

Kortom, de nieuwjaarsgedachte die ik je heel graag mee zou willen geven is: gebruik 2015 als springplank voor de rest van je leven en de groei van je bedrijf! En doe vooral aan listbuilding :-).

En dan hoor ik nu graag van jou! Wat is voor jou in 2015 de meest lucratieve activiteit geweest of de activiteit die jouw mailinglijst heeft laten groeien? En andersom: wat is iets dat je achter gaat laten in 2015? Laat het hieronder weten!

Illustraties met dank aan Fotolia.