Apps & Tools

Zonde! De vijf gemiste kansen van Snapchat

0

Snapchat is één van de grootste platformen onder jongeren. Zelf ben ik een grote fan van Snapchat, ook al weet ik niet of ik nog in de doelgroep ‘jongeren’ val. Ik gebruik dit platform vooral om op de hoogte te blijven van bepaalde (bekende) personen en een kijkje te nemen in hun leven. Je staat dan ineens heel dichtbij deze personen die normaal onbereikbaar zijn en je volgt het leven vanuit hun eigen perspectief.

Nu merk je dat in Nederland steeds meer bedrijven gebruik willen maken van Snapchat. De bedrijven waarvoor Snapchat interessant is, zijn vooral bedrijven die een jongere doelgroep hebben. Als bedrijf zijnde heb je wel een verhaal nodig dat je wilt vertellen. Het moet ‘leuk’ zijn om te volgen, anders haakt de doelgroep snel af. Taco Bell doet het bijvoorbeeld heel goed, door een kijkje achter de schermen te geven, nieuwe producten te lanceren en perfect gebruik te maken van de mogelijkheden die Snapchat heeft (zoals gebruik van emoticons, tekenen op je foto’s en verschillende filters).

Zelf zijn wij ook gestart met Snapchat voor onze klanten, heel erg spannend, maar daarbij komen ook wat problemen aan het licht. Daarom heb ik een lijstje gemaakt van de ‘Big Five’ gemiste kansen van Snapchat.

1. Service

111111Het eerste probleem waar ik tegenaan loop is het in contact komen met Snapchat. Waar het bij Facebook, LinkedIn en Twitter erg gemakkelijk is om in contact te komen met de mensen achter deze platformen, lijkt Snapchat onbereikbaar. Waarom is dit zo lastig? Zelfs via het Twitteraccount @Snapchatsupport wordt maar mondjesmaat antwoord gegeven op gestelde vragen, vaak alleen de simpele vragen die ook ik al zou kunnen beantwoorden.

2. Analytics

Hoe kun je als merk op een platform starten als er bijna niets zichtbaar is van hoe goed jouw content scoort? Het enige dat weergeven wordt, is het aantal views en het aantal keer dat iemand een screenshot heeft genomen van jouw content. Zelf kun je nog ervoor zorgen dat je iedereen terugvolgt die jou volgt, zodat je kunt berekenen hoeveel procent van jouw volgers jouw content heeft gezien. Je hebt alleen geen idee of volgers alles snel doorklikken of jouw content daadwerkelijk afkijken.

2222222

3. Traffic

In één van de laatste updates heeft Snapchat ervoor gezorgd dat je direct op content van mensen kunt reageren via de chatdienst van Snapchat. Dit is al een stap in de goede richting, maar het kan nog een stuk beter. Wanneer bepaalde merken nu in hun Snapchats een link plaatsen met als bedoeling dat hun volgers hierheen gaan, moeten de volgers de link onthouden en overtypen in hun browser. Er is geen mogelijkheid om door te klikken op een link: wat mij betreft een gemiste kans! Dit zou het voor merken een stuk aantrekkelijker maken om gebruik te maken van Snapchat. Hopelijk ziet Snapchat in de toekomst een mogelijkheid om dit toe te voegen.

4. Advertentiemogelijkheden

Het is onmogelijk voor bedrijven om op een laagdrempelige manier te starten met advertenties op Snapchat. Het is op dit moment niet mogelijk om makkelijk te targetten op bepaalde personen op Snapchat, zodat je je eigen account bijvoorbeeld kunt promoten. Hierdoor moet je gebruik maken van andere platformen om je Snapchat-account bekend te maken onder het grote publiek. Ook hier een gemiste kans om het voor bedrijven aantrekkelijk te maken om over te stappen naar Snapchat.

Snapchat_FirstAd3x2

5. Personen die je misschien kent?

Via Facebook, Twitter en LinkedIn is het al lange tijd mogelijk om te kijken of je bepaalde personen nog niet volgt. Op Snapchat kan je dit alleen zien wanneer personen locatievoorziening aan hebben staan en bij je in de buurt zijn, of je moet het telefoonnummer hebben van de personen die je wilt volgen. Anders moet je per se de gebruikersnaam of Snapcode van de andere persoon hebben. Zo is het een stuk moeilijker dan nodig om meer accounts te gaan volgen. Ik kom nu via andere platformen soms in aanraking met mensen die ik graag wil volgen op Snapchat, terwijl dit een stuk makkelijk zou zijn als dit direct in Snapchat kon.

Fan van Snapchat

Ondanks de bovenstaande vijf gemiste kansen, blijf ik een grote fan van Snapchat. Het is uitermate geschikt voor vele soorten content, mits je doelgroep uit jongeren bestaat. Ik denk dat bovenstaande kansen ook nog een reden zijn waarom merken niet massaal overstappen naar dit platform. Hopelijk gaat Snapchat binnenkort één van bovenstaande gemiste kansen toch verzilveren. Het zou mij erg gelukkig maken en het voor merken een stuk aantrekkelijker om gebruik te maken van Snapchat!

Als je nog een andere gemiste kans ziet of opmerkingen hebt waarom Snapchat wel werkt voor jou(w merk), hoor ik het graag!