How to

10 redenen waarom de screensaver een ideale communicatie-tool is

0

Screensavers. In de jaren ’90 waren ze niet weg te denken! Herinner je je die bouncing of zigzaggende woorden die voorbij kwamen op je beeldscherm, met je eigen bedrijfsnaam of een inspirerende quote zoals ‘Dit is mijn computer’ nog? Of de Windows ‘Maze’, waarbij je al klikkend door een stenen doolhof werd genavigeerd? Pure nostalgie!

Screensavers stammen nog uit de tijd dat beelden in je computerscherm gebrand konden worden als ze te lang in beeld waren. Zoals de naam al doet vermoeden, werd de screensaver (letterlijk: schermredder) in leven geroepen om je display te beschermen. Door de komst van lcd-schermen, behoren ingebrande beeldschermen vrijwel tot de verleden tijd.

Ook al heeft de screensaver haar oorspronkelijke doel verloren, het toenmalige paradepaardje van Windows is anno 2016 nog steeds een handige tool. Wat veel mensen niet weten, is dat de screensaver 2.0 perfect kan dienen als communicatiemiddel. Vooral binnen organisaties biedt de screensaver flink wat voordelen. Bekijk hieronder 10 goede redenen om de screensaver ook bij jou op kantoor vanonder het stof te halen.

1. De screensaver is perfect voor snelle informatie

De meeste medewerkers brengen het grootste deel van hun werkdag door achter hun bureau. Dus waarom zou je ze niet precies daar bereiken? De screensaver zorgt ervoor dat medewerkers direct op de hoogte gehouden worden van het laatste bedrijfsnieuws, op een verrassende, leuke manier. Iedere keer dat de computer enkele minuten niet wordt gebruikt, verschijnt de screensaver en hop, daar zijn de berichten weer.

2. Het is een goedkope communicatie-tool

Recyclen is hot! Met de screensaver hoef je niet te investeren in superdeluxe (en vaak prijzige) communicatie-tools. Zet gewoon je huidige hardware in en transformeer iedere inactieve pc tot een gratis kanaal om je bedrijfsnieuws succesvol onder de aandacht te brengen.

3. Het bestrijdt overvolle inboxen

Meldingen over overvolle mailboxen en kreten als: ‘Pfff, nee hoor, ik heb vanmiddag ab-so-luut geen tijd. Ik moet nog 83 mailtjes doorspitten!’ behoren tot het verleden. Screensavers zijn namelijk een geweldige tool om medewerkers op de hoogte te houden, zonder hun inbox te overspoelen met honderden mailtjes.

4. Het maakt (saaie) berichten levendiger

Je kent ze vast wel, die saaie nieuwsbrieven of eentonige ‘Beste collega-mails’, die stiekem toch niet worden gelezen. Verveel je medewerkers niet langer met slaapverwekkende berichten. Interne screensavers kunnen worden aangepast aan je huisstijl en trekken de aandacht van je personeel met tekst, foto’s én video’s. Het aantrekkelijke format van de screensaver zorgt ervoor dat je berichten daadwerkelijk worden opgemerkt en gelezen.

FW_Blog_Screensaver_1

5. Het bespaart tijd, geld en moeite

Vergeet die ellenlange meetings, waarbij je je personeel van het werk moet houden. Met één blik op de screensaver is iedereen op de hoogte van alle need-to-know informatie, zonder dat ze worden gestoord. Screensaverberichten kunnen ook vooraf worden gecreëerd en ingepland, waardoor bedrijfsnieuws automatisch op het juiste moment op ieders computerscherm verschijnt. Het is zelfs mogelijk om bepaalde screensaverberichten enkel aan een specifieke afdeling te laten zien.

6. Het dient als een handige geheugensteun

De reclamewereld zweert er al jaren bij, herhaling! Hoe vaker iets herhaald wordt, hoe groter de kans dat het blijft hangen. De voortdurende herhaling van screensaverberichten zorgt er dan ook voor dat medewerkers bedrijfsnieuws en belangrijke informatie niet alleen te zien krijgen, maar ook daadwerkelijk onthouden.

7. Het zet inactieve computers aan het werk

Vaak staan honderden computers onnodig te draaien op de werkvloer. Medewerkers zitten in een meeting, hebben koffiepauze, zijn aan het kletsen met collega’s… Zet deze inactieve computers aan het werk door belangrijke berichtgeving op hun schermen weer te weergeven en transformeer ze in een interessante beeldkrant.

8. Het is makkelijk te beheren

Niet alleen IT-whizzkids kunnen screensavers beheren en actualiseren. Ook medewerkers zonder technische kennis kunnen met gemak screensaverberichten creëren en publiceren richting iedere werkplek.

FW_Blog_Screensaver_3

9. Het geeft je intranet een enorme boost

Je zou het misschien niet denken, maar de screensaver kan zelfs meer bezoekers trekken naar je intranet. Hyperlinks in screensaverberichten sluizen medewerkers met één klik door naar verdere informatie op je intranet. Dit zorgt ervoor dat dit vaak onpopulaire platform frequenter en gerichter wordt gebruikt. Win-win!

10. Het stimuleert sociale interactie

Naast standaardberichtgeving, kunnen screensavers tegenwoordig ook naadloos integreren met social media. Iedere Facebookpost, Tweet of Instragram-kiekje op je bedrijfsaccount, verschijnt na het posten razendsnel op de screensaver. Ook de likes, comments en shares van je medewerkers worden getoond, waardoor je personeel eigenhandig een bijdrage levert aan het screensaverkanaal. Resultaat: waardevolle feedback en meer betrokken medewerkers.

Weet jij nog enkele leuke manieren om die goede, oude screensaver nieuw leven in te blazen? Laat het me dan weten.