Strategie

Linkbuilding: maak een keuze uit 25 technieken [matrix]

0

Links naar je website spelen nog altijd een belangrijke rol om te ranken in Google. Er bestaan legio linkbuilding-technieken waarmee je jouw online autoriteit kunt verstevigen. Maar welke zet je in bij je SEO-strategie? Heb je daarbij korte- of langetermijndoelstellingen? Welke resources heb je beschikbaar om jouw linkbuilding op te pakken? In dit artikel wordt de ‘linkbuilding matrix’ omschreven die als handig hulpmiddel fungeert bij het bepalen van jouw linkbuilding-strategie.

Keuzes maken

Zowel het aantal, de relevantie als de kwaliteit van online verwijzingen naar jouw website zijn nog steeds een belangrijke factor in het Google-algoritme. Ook een van de meest gerespecteerde SEO-specialisten van MOZ, tonen dit aan in hun, in 2015 gepubliceerde, Search Engine Ranking onderzoek. Ook al heb je veel meer linkjes ten opzichte van jouw concurrenten in de Google zoekresultaten, dan nog betekent dit niet gegarandeerd een hogere positie in Google. De relevantie en kwaliteit van jouw links weegt Google zwaar mee in haar algoritme. Dit zet je vast aan het denken over de verschillende linkbuilding-technieken waar je voor kiest.

Met onderstaande linkbuilding matrix kies je de juiste linkbuilding-technieken op basis van korte of langetermijndoelstellingen, beschikbare resources en skills. Hieronder een visuele weergave van de linkbuilding matrix.

Linkbuilding-Matrix-Trend DevelopmentVoor een interactieve versie van de matrix, klik op de afbeelding.

De linkbuilding matrix uitgelegd

In de matrix staan in totaal 25 verschillende linkbuilding-technieken. Deze technieken zijn ingedeeld op basis van twee variabelen: tijdinvestering en impact.

1. Tijdinvestering

Hoeveel uren zijn er maandelijks beschikbaar om linkbuilding op te pakken? Kort gezegd: het aanmaken van een profielpagina kost bijvoorbeeld weinig tijd, terwijl het schrijven van een wekelijkse column meer werk is. Afhankelijk van de beschikbare uren kun je afstemmen welke linkbuilding-technieken geschikt zijn om op in te zetten.

2. Impact

Kies je voor een duurzame linkbuilding-strategie waarmee het doel is om links te realiseren die veel impact hebben op je rankings? De kans is groot dat deze zeer waardevolle links ook lastiger zijn om te realiseren, waardoor er meer tijd in geïnvesteerd moet worden. Afhankelijk van je doelstellingen kun je beslissen op welke soort links je in wil zetten.

Na het bepalen van de linkbuilding-technieken waarop ingezet wordt, kan de matrix heel simpel ingevuld worden met 3 kleuren:

  • Groen: oppakken
  • Oranje: in later stadium oppakken
  • Rood: niet oppakken

Zo is het in één oogopslag voor alle betrokkenen duidelijk op welke linkbuilding-technieken de focus ligt en of dit op korte- of lange termijn links zal opleveren. Deze matrix is een handig middel om met alle betrokkenen duidelijke afspraken te maken en iedereens verwachtingen te managen.

link building

4 voorbeelden van linkbuilding-technieken

Ik geef vier technieken voor linkbuilding met een verschillende mate van de impact:

1. Tijdsintensief met een hoge impact

Een ludiek product, dienst of service introduceren: als je echt iets spectaculairs lanceert, zullen andere websites vanzelf naar je linken. Lanceer een goed doordachte, nieuwe, ludieke service of een product om hiermee veel aandacht te trekken naar jouw site. De grootste uitdaging zit hem in het bedenken van een goed idee waarmee de grenzen worden opgezocht. Vervolgens hanteer je een strakke communicatie-uitvoering met daarbij ook het effectief uitsturen van persberichten.

2. Niet tijdsintensief met een hoge impact

Betaalde plaatsing op een site met hoge autoriteit: een link vanaf een zeer relevante site met een hoge autoriteit in jouw vakgebied naar je site, zal een grote impact hebben op je eigen rankings. Denk hierbij aan een online portal over een relevant onderwerp. De kans is groot dat zij voor de plaatsing van een stukje content met daarin een link een vergoeding vragen. Als content geplaatst wordt, ga dan altijd even van tevoren na of er niet ‘advertorial‘ of  ‘sponsored‘ bij wordt gezet. Google ziet dit en weet zo dat het geen natuurlijke link is.

3. Tijdsintensief met een lage impact

Technische trucs: linkbuilding kun je ook oppakken met verschillende technische trucs. Stel, je besluit om niet werkende links die verwijzen naar concurrerende websites te zoeken. Je kunt deze webmasters benaderen om naar jou te linken. Echter kost je dit veel tijd. Als eerst aan het zoeken naar deze links, vervolgens aan het benaderen van deze webmasters. Daarbij is het van tevoren onzeker of je zeer waardevolle links zal tegenkomen. Ook is het onzeker of Google deze tactiek, waarbij een bestaande link wordt vervangen, kan detecteren en zal meetellen of juist zal afstraffen. Hier zijn veel discussies over tussen SEO’ers.

4. Niet tijdsintensief met een lage impact

Maak linken makkelijk: het toevoegen van een embed code bij geplaatste content op je website, zoals een infographic, tutorial of filmpje is snel gedaan met een online embed code generator. In deze embed code kun je zelf een relevante link zetten. De kans dat mensen uit eigen initiatief jouw content met deze embed code zullen overnemen, is niet te voorspellen en is waarschijnlijk maar een klein percentage van de mensen die jouw pagina bezoekt. Maar het gemak dient de mens, en het is zonde om het niet te doen!

Als je echt iets spectaculairs lanceert, zullen andere websites vanzelf naar je linken.

Content is King

Op SEO-gebied is al enige tijd de trend zichtbaar in contentmarketing, waarbij je echt een meerwaarde biedt aan mensen door interessante, waardevolle content te creëren. Het ontwikkelen van deze creatieve linkbait (‘link-aas’) kost relatief meer tijd. Dit kunnen handleidingen zijn, DIY’s, video’s, whitepapers of infographics. De kracht van deze marketingstrategie zit hem in de stevige online autoriteit die je hiermee opbouwt, en de doelgroep die op een natuurlijke manier met jouw content in aanraking komt (pull marketing).

Op een natuurlijke manier linkbuilden

Wat is je backlink-profiel op dit moment? Is het overduidelijk dat er linkbuilding wordt uitgevoerd voor één bepaald keyword? Pas dan op. Google wil de beste resultaten presenteren en niet de resultaten die door SEO-teams gemanipuleerd zijn. Let daarom op het gebruik van verschillende anchorteksten en hyperlinks. Uiteindelijk moet je backlinkprofiel er natuurlijk goed uitzien.

Aan de slag

Ga gericht aan de slag met je linkbuilding. Gebruik de linkbuilding matrix voor de juiste keuze in linkbuilding-technieken. Je zorgt met de matrix dat iedereens verwachtingen gelijk zijn door een duidelijk overzicht.