How to

Socilab: snel & simpel je LinkedIn-netwerk visualiseren [tool]

0

Met Socilab kun je je LinkedIn-netwerk visualiseren. Dat is handig als je wilt weten hoe relevant je netwerk is, nu en in de toekomst. Zeker nu Linkedin InMaps niet meer bestaat, is het fijn dat Socilab er is voor de visueel ingestelde professionals onder ons. Naast de visualisatie van je LinkedIn netwerk, geeft Socilab een aantal metrics waarmee je je netwerk kunt kwalificeren. Ik deel je graag mijn ervaring met Socilab. 

Socilab is een open source project, bedoeld voor persoonlijk of academisch gebruik. De maker is Craig Tutterow, hij is verbonden aan Google’s People & Innovation Lab (PiLab). Zijn idee met de gratis dienst is om mensen te informeren over hun sociale netwerk, en data en analyse toegankelijker te maken voor dagelijkse gebruikers. Socilab wordt al op meer dan twintig universiteiten wereldwijd gebruikt om de kracht van een sociale netwerkanalyse te tonen. De dienst maakt gebruik van de API van LinkedIn. LinkedIn is er blijkbaar gecharmeerd van, want ze hebben recent de toegang tot hun privé-API verder opengezet voor Socilab.

Zijn idee met de gratis dienst is om mensen te informeren over hun sociale netwerk, en data en analyses toegankelijker te maken voor dagelijkse gebruikers.

Hoe werkt Socilab?

1. Ga naar Socilab en log in met je LinkedIn-account.
2. Socilab visualiseert je Linkedin-netwerk automatisch. De visualisatie stopt bij maximaal 500 connecties.
3. Je kunt de LinkedIn-visualisatie zelf aanpassen. Zo kun je iedere connectie kleuren geven op basis van naam, branche, land of locaties. Daarnaast kun je de namen weergeven of verbergen (voor als je de visualisatie met anderen wilt delen).

De visualisatie stopt bij maximaal 500 connecties. De LinkedIn-API beperkt de gratis dienst tot 500 connecties per gebruiker per dag. Als Socilab de limiet overschrijdt, krijg je een volledig verbroken netwerkdiagram te zien. Dat komt omdat Socilab de netwerkgegevens van LinkedIn niet opslaat. Om een lege visualisatie te voorkomen, adviseert Socilab het gebruik van de site te beperken tot één keer per dag (maar dat lijkt mij meer dan genoeg).

Wat heb je eraan?

Oké, prachtig zo’n plaatje, maar wat heb je eraan?

  • Het maakt vooral je volledige netwerk zichtbaar.
  • Ook kun je zien hoe je je netwerk kunt uitbreiden, met wie, of welke branche(s) missen in je netwerk.
  • Je kunt kijken naar de omvang van je netwerk ten opzichte van andere gebruikers.
  • Je kunt zien wat de effectieve omvang is – zeg maar je warme LinkedIn-netwerk. Dat is een belangrijke graadmeter voor de relevantie van je netwerk.
  • Je kunt kijken naar je ‘network constraint index‘. Dit is een indicator die de mate becijfert waarin je LinkedIn-netwerk bestaat uit verschillende groepen. Een hoog getal (maximaal 100) staat voor een gesloten of gericht netwerk. Een gesloten netwerk heeft (positieve) invloed op je reputatie.
    Een laag getal (minimaal 0) staat voor een netwerk dat meer open/verspreid is. Ook zie je geïsoleerde contacten van mensen die op geen enkele manier in een netwerk passen. Dat weergeeft nieuwe kansen of een potentiële nieuwe markt. G
    oed voor innovatie en nieuwe contacten.
  • Je kunt in één oogopslag zien hoe ‘diep’ je in een bepaalde branche zit. Als dat past bij je werk, is het oké. Als je een doelgroep zoekt, die niet zo dichtbevolkt is, kun je kijken welke contacten je moet aanboren om dat netwerkdeel te versterken.

socilab-visualisatie

Drie branches

Hiernaast zie je de – geanonimiseerde – visualisatie van mijn LinkedIn-netwerk. Je ziet aan mijn visualisatie dat ik vooral in drie dichtbevolkte branches werk (onderwijs, overheid, zingeving). Je ziet ook de onderlinge verhoudingen. In de ene branche werken mensen die contacten hebben met mensen in een andere branche. Deze ‘hubs’ kunnen interessant zijn om het netwerk te verdiepen of uit te breiden. De afstand tussen de connecties laat zien hoe ver mensen van elkaar zijn verwijderd.

Twee minpuntjes

Tot slot twee minpuntjes. De visualisatie werkt niet met kleuren. Dat had LinkedIn InMaps wel en maakte het ‘lezen’ van je visualisatie net iets makkelijker. Een ander punt van zorg is de performance: het aanmaken van je LinkedIn-visualisatie gaat nog redelijk snel, maar het aanpassen en inzoomen is aan de trage kant.