Infographic, How to, Verdieping

Een aanklikbare schandpaal: de Panama Papers [interactieve infographic]

0

Het schandaal van april was zonder twijfel de publicatie van de gelekte ‘Panama Papers’. Een uitgebreid databestand waarin haarfijn wordt uitgelegd waar de rijken en machtigen der aard hun miljarden hebben verstopt, zodat ze er geen belasting over hoeven te betalen. Een ideale database voor een interactieve infographic, zou je denken.

In een infographic over de Panama Papers kun je lekker op zoek naar namen, functies, landen en andere messen om mee door deze boterberg te snijden. Maar waar was die infographic? Pas enkele dagen geleden vond ik hem toevallig: op de site van het Londens ontwerpbureau KILN Digital. KILN heeft samen met de internationale club van onderzoeksjournalisten (ICIJ) een allesomvattende, toegankelijke en erg uitnodigende interactieve infographic over de Panama Papers gemaakt, waarin alle belastingontduikers worden gepresenteerd.

‘Exploratory’ infographic

Er is erg goed nagedacht over de vraag die aan elke goede infographic ten grondslag behoort te liggen: wat willen we nou precies vertellen, wat laten we weg, op welke manieren kunnen de kijkers door de content navigeren?

Infographic Panamapapers2

Aan de schandpaal genageld: Poetin en zijn vrienden

Het is een erg mooi voorbeeld van een ‘exploratory’ infographic: de lezer kan zelf op zoek naar de antwoorden die hij of zij zoekt. Zoals: welke Europese leiders worden genoemd? (Antwoord: twee van de vier zijn Oekraïens.) Welke Nederlanders zijn betrapt? (Antwoord: geen een!)

Digitale schandpaal

Elke verdachte is leuk getekend, bij aanklikken zie je een stukje van het dossier (kwestie van goed nadenken over de hoofd- en bijzaken) en op het rechterscherm zie je vervolgens een ‘netwerk’ verschijnen waarin je naar hartenlust kunt rondklikken. De perfecte digitale schandpaal…

Infographic Panamapapers3

Op het tweede scherm van de hoofdpersoon, een stukje dossier en een interactief netwerk van schimmige partijen.

Ik heb dit zeer geslaagde project gemist in de media (maar misschien zit het ergens achter een pay-wall?). Het ding is in vijf talen vertaald. Echt een monsterproject. Geen wonder dat er zoveel koppen zijn gerold: het is een degelijk stuk onderzoekswerk en de infographic voegt er een leuke en erg interessante klik-, kijk- en leeservaring aan toe.

Panama papers infographic

Rubriek: Het Aanzien van…

Elke dag worden er honderden infographics geproduceerd. Soms zijn ze goed, soms slecht, soms fantastisch. In de rubriek ‘Het Aanzien van’ belicht ik aan het einde van elke maand een infographic over een gebeurtenis, die er deze maand bovenuit sprong.

Foto intro met dank aan 123RF.