Content

De glazen bol van de media: wie wint het EK 2016? [infographic]

0

Het EK van 2016 in Frankrijk gaat de komende tijd het sportnieuws beheersen, of we dat nou leuk vinden of niet. Hoe jammer het is dat Oranje daar niet bij is, zal ik hier niet blijven inwrijven. Het is al erg genoeg allemaal. Zeker nu we zien hoe sommige media al beginnen met warmlopen naar de ‘Euro 2016’.

De normaal zo serieuze en rustige Zwitserse krant Neue Zurcher Zeitung heeft iets bedacht waar ik meteen blij van werd: een digitale voorspeller. Wie wordt Europees kampioen?

Interactieve infographic

Meestal zijn dat soort voorspellende websites gebaseerd op hun eigen data-analyse. Ze komen tot een weging en voorspellen het verloop van de wedstrijden tot achter de komma.

De EK-voorspeller met voetbal als glazen bol.

De Zwitserse EK-voorspeller, met voetbal als glazen bol.

De krant uit Zurich doet het anders: hier mag je zelf aangeven welke factoren volgens jou het zwaarste moeten wegen bij de voorspelling. Is dat de huidige ranking van de deelnemende landen bij de FIFA? Of de resultaten van een deelnemend land bij de laatste drie EK’s? Of de prestaties van een deelnemend land tijdens de voorrondes van deze EK? Of geven we liever meer gewicht aan de stemming bij de bookmakers, de gokkantoren? U zegt het maar. Met een schuifmaatje geef je aan hoe zwaar deze verschillende aspecten volgens jou moeten meetellen, en voila: de machine gaat aan het rekenen en voorspelt jouw winnaar. Het duurt gelukkig even voordat de draaiende tombola stopt en de beker en het ‘winnende land’ verschijnen: dat zijn spannende seconden. Bovendien, als extraatje, krijg je van alle wedstrijden een voorspelling te zien, van poule tot finale.

Glazen bol

Ik heb het nu een keer of zes gedaan met telkens een andere weging van de criteria, en inderdaad: mijn uitslag varieerde van Duitsland tot Spanje en Frankrijk.
De voorspelde winnaar van het EK, volgens mijn inschatting ...

De voorspelde winnaar van het EK, volgens mijn inschatting …

Het zal zeker niet de laatste interactieve infographic zijn die we deze zomer gaan zien rondom het EK. Wat dat betreft is het driedubbel jammer dat we er zelf niet bij zijn. Gokken zonder echt te kunnen winnen; dat voelt niet helemaal lekker. Maar we zullen het ermee moeten doen.
Het voorspelde verloop vanaf de poulewedstrijden, met een finale tussen Frankrijk en Spanje.

Het voorspelde verloop vanaf de poulewedstrijden, met een finale tussen Frankrijk en Spanje.

Rubriek: Het Aanzien van…

Elke dag worden er honderden infographics geproduceerd. Soms zijn ze goed, soms slecht, soms fantastisch. In de rubriek ‘Het Aanzien van’ belicht ik aan het einde van elke maand een infographic over een gebeurtenis, die er deze maand bovenuit sprong.
Foto intro met dank aan WikiMedia Commons