Loopbaan

Gezocht: schaap met 5 poten! 9 tips voor het schrijven van vacatures

0

Voor werkgevers is een goede vacaturetekst net zo belangrijk als een goede brief voor sollicitanten. Een goede tekst is vindbaar en zorgt ervoor dat alleen passende kandidaten op de functie reageren. Maar hoe zorg je voor een sterke tekst? Ik geef je 9 tips voor het opstellen van een goede vacature.

1. Gebruik veelgezochte functienamen

De online zoektocht naar een baan begint vaak bij de zoekmachine. Aan jou als schrijver de taak een functienaam te verzinnen waarop vaak wordt gezocht. Verdiep je dus in de termen waar kandidaten op zoeken. Tip: de meest gezochte termen vind je bijvoorbeeld via de KeywordPlanner van Google. Vergeet niet te checken of er meer op losse woorden of op samenstellingen wordt gezocht; ‘contentmanager’ kan bijvoorbeeld minder resultaten opleveren dan ‘content manager’.

2. Kies een duidelijke functienaam

Online zijn duizenden vacatures te vinden. Via Google, maar ook op vacaturesites. Waar een kandidaat de tekst ook vindt: de functietitel moet in één oogopslag duidelijk zijn. Anders loop je het risico dat de perfecte match de functie niet eens bekijkt. Banenzoekers zoeken niet via vage kreten als ‘starter’ of ‘getalenteerde duizendpoot’. Wees specifiek. Schrijf je de tekst voor een adviseur? Geef dan aan of het om een communicatieadviseur, financieel adviseur of ICT-adviseur gaat. Wil je consultants aantrekken? Zelfde verhaal.

3. Zo veel te doen, zo weinig tijd37736724_m

Heeft iemand je tekst gevonden in het woud van vacatures? Dan is het zaak om to-the-point te zijn. Ga er niet vanuit dat werkzoekenden vacatures op hun gemak doorspitten. Gemiddeld hebben ze maar 49,7 seconden nodig om een tekst ongeschikt te bevinden. En hebben ze wel interesse, dan vormen ze in slechts 76,6 seconden hun mening. Met andere woorden, net als overal op internet geldt: werk niet naar het hoogtepunt toe, maar begin ermee, houd het kort en zorg ervoor dat de lezer je tekst kan scannen (zie tip 8).

4. Zet de functieomschrijving bovenaan

Je kunt een vacature op veel verschillende manieren indelen. Toch wordt meestal de indeling aangeraden waarbij de functieomschrijving direct onder de functienaam staat. Niet in de laatste plaats omdat Google in de zoekresultaten de eerste 155 tekens laat zien. Banenzoekers zien dan meteen wat de functie inhoudt, in plaats van bijvoorbeeld bedrijfsinformatie. Schets jij in deze hoeveelheid tekens een duidelijk en aansprekend beeld van de baan? Dan is de kans groter dat de zoeker verder leest.

5. Houd het kort en concreet

Hoe maak je een functieomschrijving duidelijk en aansprekend? Houd het in elk geval kort en concreet. Want onthoud: er zijn slechts 50 seconden nodig om te bedenken of een baan leuk genoeg is. Dus niet ‘Als communicatieadviseur houd je je bezig met communicatie’, maar ‘Als communicatieadviseur vertel je ons hoe we onze doelgroep het beste kunnen aanspreken.’ Je kunt ook het doel van de functie aangeven: ‘Zo zorg je ervoor dat onze doelgroep weet wie we zijn en wat we doen’. Probeer er geen lang verhaal van te maken vol kreten als ‘uitdagend’ en ‘dynamisch’, maar houd het – bijvoorbeeld in een regel of 6 – bij de feiten. Tip: heb het niet over ‘de kandidaat’, maar spreek de lezer aan met ‘je’.

6. Zoek geen starter met 5 jaar ervaring

Als voor de lezer de vraag ‘wat ga ik doen?’ is beantwoord, wil hij ook weten wat hij moet kunnen. Ook hier geldt: verspil geen kostbare leestijd met loze eisen als ‘een flexibele instelling’, ‘geen van-9-tot-5-mentaliteit’ en ‘je bent de spin in het web’. Vat samen wat een kandidaat écht moet kunnen. Wat voor opleiding moet hij of zij gevolgd hebben? Op welk niveau? Hoeveel jaar ervaring moet hij of zij hebben? In welke functie? Maak een lijstje van 5 à 6 harde eisen waarop wordt geselecteerd. Zo voorkom je dat mensen denken ‘ik voldoe niet aan het profiel’, terwijl ze wel geschikt zijn. En oh ja: gebruik opsommingstekens.

7. Wij hebben goede koffie!

Vertel waar het bedrijf voor staat, in wat voor omgeving iemand terechtkomt en wat medewerkers leuk vinden aan het bedrijf. Zo weet de kandidaat waarom hij uitgerekend bij deze werkgever aan de slag moet. Heeft het bedrijf lef? Vertel waar dat uit blijkt. Is creativiteit belangrijk? Laat het zien. Met een duidelijk, eerlijk – en natuurlijk bondig – verhaal spreek je de juiste mensen aan. Zo zegt Douwe Egberts: ‘Als bedrijf dat zich uitsluitend op koffie- en theeproducten richt, zijn we er trots op dat we op ieder moment van iedere dag een rol spelen in de levens van miljoenen mensen.’ Duidelijk verhaal: bij Douwe Egberts zijn ze trots op wat ze doen en je leest meteen waarom.

41746694_ml

8. Geef de lezer overzicht

Het is inmiddels duidelijk: vacatures moeten kort – zeg een half tot maximaal een heel A4’tje – en krachtig zijn. Om de haastige banenzoeker een handje te helpen, is het handig om de tekst goed scanbaar te maken. Gebruik opsommingstekens waar het kan (sowieso in de functie-eisen), zet belangrijke informatie in iedere alinea vooraan en gebruik duidelijke tussenkopjes. Denk aan: ‘Als contentmarketeer ziet je dag er zo uit’ boven de functieomschrijving, ‘Voor deze functie vragen we van jou…’ boven de functie-eisen of ‘Dit krijg je ervoor terug’ bij de arbeidsvoorwaarden.

9. Maak ‘m SEO

Ik sluit af met een onderwerp dat ik bij tip 1 al aanstipte: een goede tekst is goed vindbaar. Op het web vind je talloze tips om je vacatures SEO te maken. Hier een greep om je op weg te helpen:

  • Noem de functietitel vaker door de tekst heen. Begin je alinea bijvoorbeeld met ‘Als contentmanager…’
  • Zet je functietitel in de tussenkopjes, bijvoorbeeld boven de functie-eisen: ‘Onze contentmanager kan…’
  • Neem de functietitel op in de url
  • Gebruik een afbeelding en zet veelgebruikte zoekwoorden in de omschrijving
  • Benoem de locatie waar iemand gaat werken. Werkzoekenden zoeken hier vaak op

Hoe zorg jij dat kandidaten jouw vacature lezen? Deel je tips hieronder!

Afbeelding header via FreePik

Afbeeldingen artikel met dank aan 123RF.com