Social media

EK, regen & #Brexit: wat gebeurde er op social media in juni?

0

Wat gebeurde er in juni op social media? In dit blog blik ik terug op enkele hoogte- en dieptepunten van afgelopen maand.

Een maand vol regen

Ondanks dat juni de zomermaand van het jaar is, werd juni een maand die vooral in het teken stond van het slechte weer. Het woord ‘Regen’ werd hierdoor in bijna 40.000 berichten meer genoemd dan vorig jaar.

EK: de bal gaat rond op social

Juni is de maand waarin het EK in Frankrijk, helaas zonder Nederland, van start ging. Voetbalwedstrijden worden traditiegetrouw veel besproken op social. Zo ook deze maand weer! Interessant is dat op social de term euro2016 tijdens de groepsfase van het toernooi 177.891 keer benoemd werd, vergeleken met 41.324 euro2012-berichten tijdens het EK in 2012. Dit is een stijging van 330% die vergeleken met de stijging in actieve Twitteraars (105% sinds juni 2012) flink te noemen is.

De Belgen zijn op Nederlandse social media dit EK het meest besproken deelnemende land, gevolgd door Duitsland, Wales, Italië en Frankrijk.

EKbereikperland

Het aantal berichten piekt duidelijk wanneer de verschillende landen spelen, zoals goed te zien is in bovenstaande afbeelding.

Overigens worden de tweets van de UEFA zelf (@UEFAEURO) het meest gedeeld op social. De volledige top 25 meest gedeelde links linken naar tweets van dit account.

Accepteer cookies

#Brexit

Op donderdag 23 juni stemden de Britten over het wel of niet verlaten van de Europese Unie. Inmiddels weten we dat de meerderheid (52%) van de Britten voor een Brexit stemde, waardoor het land binnenkort de Europese Unie gaat verlaten. Na deze uitslag circuleerden onder andere de hashtags #nexit, #oustria #italeave, #departugal en #grexit op social.

Accepteer cookies

Seizoen 6 van Game of Thrones komt tot een spectaculair einde

Game of Thrones wordt wereldwijd door ruim 23 miljoen mensen bekeken en is daarmee de meest bekeken serie ter wereld. Afgelopen maand kwam seizoen 6 van de serie tot een veelbesproken einde met de seizoensfinale. De seizoensfinale werd hierdoor de meest besproken aflevering van dit seizoen. Een gedetailleerde analyse van deze aflevering is te lezen in een van onze blogs. Afgelopen week werd aangekondigd dat de serie nog twee seizoenen extra gaat krijgen, waardoor de spanning ongetwijfeld nog verder zal gaan stijgen als het verhaal tot een einde gaat komen.

GameOfThronesBuzzPerAflevering

Bokslegende Muhammad Ali overlijdt

Muhammad Ali overleed op 3 juni na eerder opgenomen te zijn met ademhalingsproblemen. Het overlijden van de bokslegende schokt de wereld, wat ook te merken is op social media.

Accepteer cookies

Het nieuws bereikte ons midden in de nacht en werd vervolgens flink besproken op social.

De beste social media awards worden uitgereikt

Juni was ook de maand waarin de felbegeerde Beste Social Awards werden uitgereikt. 14.000 mensen gaven hun stem, verdeeld over 10 categorieën. Coolblue sleepte maar liefst 3 Beste Social Awards binnen. Iets waar zij natuurlijk super trots op waren!

Accepteer cookies

Benieuwd naar de andere winnaars? Die check je hier.

Vaderdag op social!

19 juni was het Vaderdag. Een perfect moment voor alle social media gebruikers om mooie woorden te schrijven over de vaders in Nederland. En dat gebeurde in 23.271 berichten.

Happy Social Media Day!

Nog net in juni maar voor iedereen die op social media actief is een ontzettend vrolijke dag. 30 juni was het internationale Social Media Day (#SMDay). En da deze dag ‘Happy’ was is te zien aan het sentiment van de berichten op deze dag!

SocialMediaDaySentiment

 

Social media onderzoek in juni

In juni werd er ook onderzoek gedaan naar social media. Enkele van deze onderzoeken zijn:

  • Reuters (pdf) laat zien dat jongeren tussen de 18 en de 24 jaar social media verkiezen boven traditionele media.
  • Brits onderzoek laat zien dat social media influencers steeds vaker worden gebruikt door merken.
  • PewResearchCenter laat zien hoe social media op het werk gebruikt wordt.
  • Amerikaanse onderzoekers beschrijven hoe ‘likes’ verschillend worden gebruikt op social media.