Online marketing

Gotta catch ‘em all: 5 marketingkansen voor Pokémon GO

0

Op zoek naar nieuwe klanten? Wil je meer mensen in je winkel of restaurant? De razendsnelle opkomst van het ‘augmented reality’-spel Pokémon GO biedt ongekende marketingkansen.

Overal komen meldingen vandaan over verdachte, aan hun smartphone gekluisterde mensen die over hekken klimmen, gebouwen filmen en door de bosjes struinen. Allemaal op zoek naar Pokémon. Zelfs vanuit de Tour de France komen nu berichten dat mensen Pokémon hebben gevangen op de Mont Ventoux!

Groter dan Twitter

De ongelooflijk snelle groei van de mobiele game is ongeëvenaard. Inmiddels is Pokémon GO de grootste mobile game in de geschiedenis en heeft het meer dagelijkse gebruikers dan Twitter.

PokemonGo_grafiek

Toegegeven, dit zijn Amerikaanse cijfers, maar ook in Nederland, waar de game pas sinds vandaag officieel uit is, zijn er al duizenden, misschien al tienduizenden spelers. Groningen heeft inmiddels een primeur: de eerste Pokemon-GO-bekeuring die uitgeschreven is. In Nijmegen is het eerste Pokémon-GO-ontslag gevallen.

Nog één keertje dan: wat is Pokémon GO?

Gotta catch ‘em all! Dat is waar het eigenlijk om draait in dit ‘augmented reality’-spel. Verzamel zo veel mogelijk Pokémon én maak ze sterker door ze te evolueren of te power-uppen.

Met een sterkere Pokémon maak je natuurlijk veel meer kans te winnen in de battles met andere Pokémon GO-gebruikers in de gyms!

PokéStops en PokéGyms

Er zijn twee soorten vaste locaties in het spel: PokéStops en PokéGyms. PokéStops zijn vaste locaties om pokéballen of andere in-game goodies te halen. Deze Pokéstops zijn meestal scholen, kunstwerken of bijzondere gebouwen. Na 5 minuten reset de Pokéstop en kun je opnieuw goodies ophalen.

De andere vaste plaats is een ‘gym’, waar je met je Pokémon tegen andere trainers kunt battelen. Verover je een plekje in de gym, dan verdien je munten om uit te geven in de in-game shop. Langer, meerdere gyms bezetten, betekent bakken met munten en dus goodies!

Beide type plaatsen in het spel trekken regelmatig spelers aan. En dat is precies de reden waarom ze interessant zijn voor jouw onderneming.

5 marketingkansen

Hieronder vijf manieren om perfect in te spelen op de hype van Pokémon GO.

1. ‘Lure-modules’ inzetten om trainers te lokken

Dit is één van de belangrijkste en makkelijkste tips: gebruik lure-modules (to lure is engels voor lokken). In het spel zorgen deze modules ervoor dat wilde Pokémon gelokt worden naar een bepaalde plek. Eigenlijk is dit natuurlijk een perfecte manier om spelers te lokken.

Heb je een PokéStop in of vlakbij jouw onderneming? Dan kun je 30 minuten lang een lure-module inzetten. Voor 680 Pokécoins koop je 8 lure-modules. Die Pokécoins koop je met echt geld. Voor maar een paar euro kun jij al je eigen lure-campagne opzetten.

Twan01

Voor restaurants en cafés is dit een bijzonder interessante tactiek, omdat spelers sneller geneigd zullen zijn nog even te blijven hangen om wat te eten of te drinken.

Accepteer cookies

Wat als er geen PokéStop of Gym bij jouw onderneming in de buurt is? Helaas kun je er op dit moment niet zelf één aanmaken. Maar John Hanke, CEO van Niantic, heeft wel laten doorschemeren dat het wellicht mogelijk wordt om locaties te gaan sponsoren.

Tot die tijd is er altijd nog marketingkans #2.

2. Verplaats je business naar PokéStops

Als er geen PokéStop dicht genoeg bij jouw winkel of bedrijf is, verplaats dan jouw bedrijf naar een aantrekkelijk geplaatste PokéStop!

Het zoeken naar Pokémon, het rondlopen in de buitenlucht: het maakt allemaal dorstig en hongerig. Als koffiezaakje zou je met een baristawagentje bij de Pokéstop kunnen gaan staan, zodat spelers een heerlijke ‘Picaccino‘ bij je kunnen kopen. Als restaurant zou je met een foodtruck twee trends kunnen combineren.

Door mobiel te worden, ben je opeens in staat om naar die PokéStops te gaan waar veel spelers samen komen. Of je gaat op een plaats staan waar meerdere Pokéstops bij elkaar gegroepeerd zijn. Je kunt dan nog meer lure-modules inzetten en nog meer spelers aantrekken.

Als lokaal voorbeeld nemen we het Siegerpark in Amsterdam dat vlakbij ons kantoor ligt. In dat park staan vijf PokéStops en een PokéGym. Naast het park liggen ook nog eens meerdere grote accountancykantoren en een hotel. Een perfecte plek om te gaan staan dus!

Twan02

2b. Zet een lure-event op

Eigenlijk is deze kans gekoppeld aan de vorige twee. Maak van je acties een Pokémon-event. Laat de wereld weten dat jij op jouw locatie meerdere lure-modules gaat inzetten. Start contentmarketing. Laat de wereld weten dat jouw onderneming een Pokémon GO lure-event opzet. Hierdoor trek je niet alleen hordes spelers aan, maar breng je ook jouw merk en producten onder de aandacht. Zet je socialmediakanalen in. Activeer je eigen klantgroep. Geloof me: ook onder jouw eigen klanten zitten veel Pokémon GO trainers.

Accepteer cookies

Er liggen ook (nu in ieder geval nog) mooie kansen voor free publicity. Lokale, regionale en landelijke media nemen vrijwel al het nieuws rondom Pokémon GO op. De gratis exposure die het event oplevert is op zich al de moeite waard.

Twijfel je of er wel genoeg spelers zijn die interesse hebben in een event? In augustus wordt er in Amsterdam een Pokémon GO-festival georganiseerd. Meer dan 22 duizend mensen hebben op Facebook aangegeven hier naar toe te willen gaan. Vergelijken we dat met twee andere events in augustus dan ligt het tussen Mysteryland (32K) en Dancevalley (16K) in.

3. Zet een Pokéjacht op

Organiseer een gezamenlijke jacht op Pokémon. Het start- en eindpunt is uiteraard jouw eigen onderneming, bijvoorbeeld een restaurant. Gezamenlijk vertrek je om in de buurt op zoek te gaan naar wilde Pokémon. Laat ook je eigen personeel meedoen. Na de jacht keer je terug in je restaurant en sluit je af met een speciaal jachtmenu.

Een mooi voorbeeld is busonderneming Brookhuis, die in Overijssel een echte Pokémon GO Bus Tour gaat organiseren.

4. Zet Poképrijzen in op social media

De meeste ondernemingen gebruiken social media om in te haken op de Pokémon GO-hype. Hier kun je nog veel actiever mee omgaan. Activeer spelers, overtuig ze om naar jouw winkel of zaak te komen. Geef ze een speciale korting op aankopen of geef een prijs weg als ze een foto maken van de Pokémon in jouw zaak en deze delen op social media. Natuurlijk voorzien van een tag met jouw onderneming.

Twan03

Vergeet ook nu weer niet om dit te combineren met een stukje contentmarketing. Maak video’s van de spelers in je winkel. Neem korte interviews op. Deel dit weer in je eigen kanalen. Dit zijn allemaal originele contactmomenten met je doelgroep, ook als zij zelf geen spelers in het spel zijn.

5. Ontwikkel een speciale propositie

Het spel vreet energie van de accu in je telefoon. Door de snelle groei is er een ware stormloop op powerbanks ontstaan. Daarnaast wordt er fors meer mobiel internet verbruikt. Electronicazaken en telecomproviders kunnen hier handig op in spelen door speciale Pokémon GO-proposities te ontwikkelen. Een paar mogelijke voorbeelden:

  • Een speciale Picapowerbank, met een tijdelijke aanbieding voor de fanatieke speler
  • Een speciaal Pokésim-abonnement met een extra dikke en snelle databundel, zodat je de hele dag door op jacht kunt
Accepteer cookies

Flexibiliteit en creativiteit

De groei van het aantal spelers explodeert bijna. Voor local marketing biedt dit enorme kansen. Nu als early adoptor, maar ook straks. Het vereist wel flexibiliteit en creativiteit van jou als ondernemer of marketeer om de mogelijkheden ook echt te benutten.

Zie jij kansen of ben je zelf al volop bezig? Laat het weten in de opmerkingen hieronder.